De Business

Punem punctul pe știi

Fiecare salariat ieşean duce „în spate” un pensionar

marți, 31 martie 2015, 01:50
3 MIN
 Fiecare salariat ieşean duce „în spate” un pensionar

Raportul dintre salariaţii ieşenii şi pensionarii din judeţ este aproape de 1 la 1. Cel mai prost stă judeţul Giurgiu, cu 19 pensionari la 10 salariaţi, iar cel mai bine municipiul Bucureşti, cu doi salariaţi la un pensionar.

Iaşul este cel mai activ judeţ din regiunea Moldovei din punct de vedere al raportului dintre pensionari plătiţi din bugetul de asigurări sociale de stat şi salariaţi şi se clasează pe poziţia 12 la nivel naţional alături de alte două judeţe. Potrivit unor date făcute publice de Direcţia de Statistică, aferente finalului anului 2014, Iaşul se numără printre cele mai echilibrate judeţe în ceea ce priveşte numărul de pensionari de stat şi numărul persoanelor din câmpul muncii care îl populează. Concret, la sfârşitul anului trecut, pentru a plăti contribuţiile a 108 pensionari munceau în judeţ 100 de salariaţi. O situaţie similară se mai întâmpla şi în judeţele Gorj şi Satu Mare. Pe de altă parte, celelalte judeţe din regiunea Moldovei se află printre codaşe, astfel că în judeţul Botoşani fiecăror 10 salariaţi le corespund 16 pensionari, iar în Vaslui, Suceava şi Neamţ raportul la 10 salariaţi este de 15,7. De asemenea, în judeţul Bacău raportul ajunge la 14,3, în timp ce în judeţul Galaţi acesta scade până la 12,2. Potrivit datelor statistice din sursa menţionată, cel mai bine din punct de vedere al raportului pensionari – salariaţi se clasează municipiul Bucureşti unde pentru fiecare pensionar plătesc contribuţii la bugetul de stat doi salariaţi, în timp ce cele mai prost clasate judeţe sunt Giurgiu cu 19 pensionari la 10 salariaţi şi Teleorman cu 18 pensionari la 10 angajaţi.

În clasamentul naţional, Iaşul este depăşit la distanţă mică, dar cu un număr de pensionari mai mare decât al efectivului de salariaţi, doar de judeţul Bihor (10,3), în timp ce în judeţele Bistriţa Năsăud şi Covasna cele două categorii sunt aproape egale din punct de vedere numeric. În schimb, cele mai active judeţe din ţară, unde numărul salariaţilor îl depăşeşte pe cel al pensionarilor, sunt Braşov (0,91 – nouă pensionari la zece salariaţi), Cluj (0,88), Arad (0,87), Constanţa (0,83), Sibiu (0.80), Timiş (0,70) şi Ilfov (0,60). Şefă a Case Judeţene de Pensii de la înfiinţare până la mijlocul acestei luni, când a ieşit la pensie, Adriana Grecu este de părere că Iaşul se află pe drumul cel bun de circa cinci ani. „Cu mici fluctuaţii, raportul actual pe judeţ este de un pensionar la un angajat, ceea ce este foarte bine având în vedere că am avut situaţii mai grave, când în judeţ existau 190.000 de pensionari. De prin 2010, numărul pensionarilor a început să scadă, acum avem şi circa 3000 de pensionari care încă activează şi în câmpul muncii, eu zic că ne situăm pe un trend ascendent. Poziţia la nivel naţional, aproximativ pe locul 10, este reală, dar poate suferi mici modificări de la lună la lună, pentru că sunt diferenţe mici între judeţele clasate în acea zonă a clasamentului”, a explicat Adriana Grecu, fostă şefă a CJP Iaşi. Dacă analizăm evoluţia acestui raport în ultimii 25 de ani se poate observa că numărul pensioanrilor s-a triplat, în timp ce numărul salariaţilor a scăzut cu circa 90.000 de persoane, ajungând astfel să numere în jur de 145.000. Spre comparaţie, în 1989, în Iaşi existau în jur de 50.000 de pensionari, cifră care a crescut până la aproxiamtiv 150.000 de pensionari din sectorul de stat.

 

Comentarii