200 milioane lei pentru „Dl Lăzărescu“

Finanţare uriaşă în Iaşi pentru ca pacienţii grav bolnavi să nu mai fie plimbaţi de la un spital la altul

miercuri, 22 octombrie 2014, 11:27
3 MIN
 Finanţare uriaşă în Iaşi pentru ca pacienţii grav bolnavi să nu mai fie plimbaţi de la un spital la altul

De finanţarea Ministerului Sănătăţii vor beneficia cinci spitale ieşene. După aplicarea noilor măsuri, atunci când un pacient va fi preluat de o ambulanţă, se va şti către ce spital trebuie transportat. „Ziarul de Iaşi“
a relatat în mai multe rânduri cazuri de pacienţi care au murit în timp ce erau plimbaţi de la un spital la altul

Cinci spitale din Iaşi primesc finanţare pentru cazurile grave prin Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic. În prezent, costurile îngrijirii pacienţilor sunt foarte ridicate şi sunt acoperite doar parţial de Casele de Asigurări de Sănătate. Astfel Ministerul Sănătăţii (MS) a decis crearea unui „pachet de cinci acţiuni prioritare, menite să acopere deficitul de finanţare şi să asigure un tratament adecvat al pacientului de-a lungul întregului circuit: pre şi intraspital“, după cum a explicat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Cum va funcţiona acest sistem, mai exact? În primul rând, au fost stabilite cinci acţiuni prioritare ce acoperă o anumită patologie sau segment de activitate, iar pentru fiecare din ele au fost desemnate un număr de unităţi medicale, capabile să se ocupe de o anumită problemă sau de mai multe. Ministrul Sănătăţii spune că, atunci când un pacient va fi preluat de o ambulanţă, se va şti către ce spital trebuie transportat, şi astfel să se evite plimbarea victimei de la o unitate la alta, pentru rezolvarea problemei. Conform MS, peste 100.000 de pacienţi vor benificia anual de cele cinci acţiuni prioritare, iar pentru derularea proiectului au fost investită suma de 200 de milioane de lei. Anual, cele cinci acţiuni prioritare vor acoperi următoarele segmente de activitate – Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), Infarct Miocardic Acut (IMA), Moarte Subită, Accident Vascular Cerebral Acut (AVC) şi Traumă.

Care sunt spitalele din Iaşi

Potrivit MS, acţiunea prioritară pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici din secţiile ATI se adresează celor aflaţi în stare gravă din secţiile de Terapie Intensivă. Anual, aici ajung între 10 şi 13% dintre pacienţii internaţi în spital, adică peste 400.000 de cazuri. Astfel, costurile (cu personalul, materialele, medicamentele sau tehnologia) alocate acestor pacienţi sunt unele dintre cele mai mari, şi se apropie de 20% din costurile totale de spitalizare. MS a alocat 172.800.000 lei pentru achiziţia de medicamente, reactivi, diverse consumabile, precum şi piese de schimb pentru apatura şi echipamentele din ATI. Programul se derulează în 93 de unităţi medicale din ţară, iar pe listă se află şi Spitalul „Sfântul Spiridon“, Institutul de Boli Cardiovasculare, Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, Spitalul de Neurochirurgie şi Maternitatea „Cuza Vodă“.

În privinţa acţiunii prioritare pentru pacienţii critici cu infarct miocardic acut (IMA) se vizează finanţarea stenturilor pentru tratamentul în urgenţă a pacientului cu IMA. Peste 20 milioane de lei au fost alocaţi pentru achiziţia de materiale sanitare şi consumabile pentru intervenţii angiografice, angioplastie, stenturi, baloane pentru angioplastie, sonde pentru ecografie intravasculară, dispozitive pentru puncţie – biopsie miocardică. Din aceşti bani, potrivit OMS nr.1142/2014, 2.320.000 lei ajung la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iaşi pentru rezolvarea unui număr de 580 de cazuri. De asemenea, IBCV va primi pentru 2014, suma de 700.000 de lei în cazul programului destinat profilaxiei morţii subite cardiace de cauză aritmică.


Ai făcut AVC? În 4 ore să ajungi la spital!

Acţiunea prioritară pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) se va derula în şapte unităţi sanitare, iar pentru aceasta au fost alocate 1,4 milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru tratatamentul de 4 ore din momentul producerii AVC-ului, materiale sanitare sau pentru dispozitive şi substanţe necesare pacienţilor care au suferit un AVC hemoragic sau celor aflaţi în risc major de a suferi un asemenea accident.

Ultima componentă a sistemului este programul pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute (Traumă). Pentru această acţiune au fost alocaţi 1.762.000 de lei, ce vor asigura finanţarea dispozitivelor medicale speciale necesare intervenţiilor chirurgicale la pacienţii cu fracturi, vizând o gamă largă de specialităţi (neurochirurgie spinală, ortopedie-traumatologie, chirurgie maxilo-facială) şi acoperind un număr foarte mare de victime. Din acest program vor primi finaţare 18 unităţi medicale, printre care Spitalul „Sfântul Spiridon“, Spitalul de Neurochirurgie şi Spitalul de Pediatrie Iaşi.

 

Comentarii