De Business

Punem punctul pe știi

Firma unui senator ieşean lasă statul cu „buza umflată”

luni, 18 ianuarie 2016, 02:50
3 MIN
 Firma unui senator ieşean lasă statul cu „buza umflată”

Datoriile către Fisc şi Primărie ale unei societăţi controlate de parlamentarul PSD Florin Constantinescu au şanse infime să mai fie plătite, se arată în planul de reorganizare a firmei.

Societatea păşcăneană ACK Fluid, unde acţionar este senatorul Florin Constantinescu, le cere creditorilor să aprobe un plan de reorganizare în urma căruia statul se va alege cu praful de pe tobă. Deşi au acumulat datorii de peste 1,6 milioane euro, reprezentanţii firmei scriu în planul de reorganizare că, în cazul în care firma ar intra în faliment, ar putea fi recuperată doar o sumă mai mică de 500.000 euro, neincluzând cheltuielile de procedură, motiv pentru care se impune reorganizarea firmei. „Se poate desprinde concluzia că în ipoteza deschiderii procedurii falimentului faţă de societatea debitoare, valoarea pe care creditorii acesteia o vor obţine în urma lichidării bunurilor evaluate şi după plata cheltuielilor de procedură este de cca. 2.106.600 lei (estimarea cheltuielilor de procedură ridicându-se la cca. 400.000 lei în cazul finalizării procedurii de lichidare în cca. 1,5 – 2 ani; iar această sumă se măreşte dacă perioada de lichidare se extinde). Trebuie menţionat faptul că totalul distribuirilor ce urmează a se efectua prin programul de plăţi propus prin prezentul plan sunt în procent de cca. 30% din masa credală, cuantum de 2.148.485,00 lei, valoare superioară (n.r. – cu 40.000 lei) sumelor achitate în ipoteza falimentului”, potrivit planului de reorganizare. Acest program de plăţi prevede că toate creanţele chirografare (diferiţi furnizori care au de încasat 1,4 milioane lei) şi creanţele bugetare (Fiscul şi Primăria Paşcani cu 1,74 milioane lei) nu vor fi plătite. În schimb, vor fi achitate 100% creanţele salariale (460.000 lei) şi circa 50% din creanţele garantate (BCR are de primit 2,66 milioane lei şi Fiscul 700.000 lei). Totuşi, din explicaţiile reprezentanţilor firmei rezultă că varianta reorganizării este favorabilă chiar şi în acest context deoarece în cazul lichidării procentul de 50% în cazul reorganizării poate fi chiar mai mic, iar toţi salariaţii îşi vor pierde locul de muncă. Chiar şi în cazul creditorilor chirografari, unele contracte pot fi menţinute şi plătite din sumele obţinute din producţie. Din document reiese că se doreşte continuarea activităţii prin implementarea unui plan deoarece există bază materială pentru încheierea de noi contracte şi încă există relaţii bune cu unii furnizori şi clienţi.

Creanţe de 2,4 milioane lei imposibil de recuperat

Potrivit planului de reorganizare, societatea unde senatorul PSD Florin Constantinescu deţine 33% din acţiuni ar avea şi creanţe de încasat de circa 2,4 milioane lei, sumă care ar permite achitare unei părţi consistente din masa credală, însă acestea sunt imposibil de încasat. „În concluzie, dificultatea încasării creanţelor a reprezentat o problemă importantă cu care s-a confruntat debitoarea şi care a contribuit totodată la instalarea stării de insolvenţă. Per global, în urma unei analize a sumelor de încasat, observăm că nu sunt şanse de recuperare a creanţelor fiind vorba de societăţi închise/în lichidare etc. Prin urmare, vom corecta bilanţul şi vom considera că debitele de recuperat sunt 0 lei”, se arată în planul de reorganizare. Pe data de 5 februarie, creditorii societăţii trebuie să se pronunţe cu privire la aprobarea implementării planului de reorganizare propus prin adminsitratorul special Neculai Agavriloaei. Alături de Florin Constantinescu şi Neculai Agavriloaei, acţionar mai este Aristotel Katzighera, toţi trei figurând cu creanţe subordonate în valoare de 291.000 lei la masa credală.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii