Fost inspector la Fisc, urmărit general pentru o pedeapsă de 12 ani, condamnat la 7 ani

miercuri, 15 octombrie 2014, 02:00
2 MIN
 Fost inspector la Fisc, urmărit general pentru o pedeapsă de 12 ani, condamnat la 7 ani

Constantin Cojocaru a fost condamnat la şapte ani de închisoare de Curtea de Apel, cu unul mai puţin decât primise din partea primei instanţe.

Un fost inspector din cadrul Direc­ţiei Generale a Finanţelor Publice Judeţene (DGFPJ) Iaşi a fost condamnat ieri de Curtea de Apel Iaşi, fiind acuzat de înşelăciune. Con­stan­tin Cojocaru, de 43 de ani, nu este la primul contact cu oamenii legii, pe numele său fiind întocmit un mandat de executare a unei pedepse de 12 ani de închisoare. Cojocaru a fost con­dam­nat definitiv în toamna anului 2011, de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, într-un alt dosar de înşelăciune. El a fugit din ţară înainte de a-şi primi pedeapsa, fiind dat în urmărire generală. În prezent, fostul angajat al Fiscului fi­gurează pe site-ul Inspectoratului Ge­neral al Poliţiei Române la secţiunea „urmăriţi“.

Cum îşi păcălea victimele

Potrivit anchetatorilor, în actualul dosar al fostului inspector sunt trei părţi vătămate, prejudicial total fiind de peste 30.000 de lei. „În perioada august 2007 – septembrie 2007, inculpatul le-a promis acestora în mod mincinos că le va facilita achiziţio­na­rea de apartamente situate în muni­cipiul Iaşi, asupra cărora pretindea că existau sechestre aplicate de stat. Le inducea părţilor vătămate ideea că, prin participarea la o licitaţie pu­blică, le poate facilita cumpărarea imobilelor“, au precizat procurorii Par­chetului de pe lângă Tribunal. Pen­tru a fi sigur că victimele nu vor avea suspiciuni, Constantin Cojocaru, au mai arătat anchetatorii, ar fi confec­ţionat pe calculator procese-verbale de adjudecare la licitaţie, precum şi chitanţe care atestau aşa-zisul preţ al apar­tamentelor.

De asemenea, în septembrie 2008, bărbatul i-a promis patronului unui coafor din Holboca anularea unei sancţiuni contravenţionale primite de la organul fiscal, în schimbul a 200 de euro. Amenda primită de administratorul respectiv era de 1.500 de euro. În celălalt dosar în care a fost condamnat, Constantin Cojocaru a fost acuzat de fapte similare. În perioada 2006-2007, acesta a câştigat 4.000 de euro şi 339.000 de lei după ce, de asemenea, a păcălit şase persoane că le poate vinde apartamente sub sechestru. Oamenii legii au constatat ulterior că apartamentele erau într-adevăr puse sub sechestru, însă nu erau scoase la licitaţie.

Comentarii