De Business

Punem punctul pe știi

Fostul rege al asfaltului a găsit artificiul perfect ca să scape de faliment

vineri, 12 august 2016, 01:50
4 MIN
 Fostul rege al asfaltului a găsit artificiul perfect ca să scape de faliment

Costică Pricop, acţionarul şi administratorul special al Euroconstruct Group, a cumpărat împreună cu fiul său o firmă curată care s-a angajat să cumpere creanţele de la firma sa de construcţii. Judecătorii au fost păcăliţi da faptul că în instanţă s-a prezentat fostul acţionar al societăţii, care a fost angajat administrator.

 

Omul de afaceri Costică Pricop, cunoscut şi ca „regele asfaltului”, a găsit schema perfectă pentru a scăpa temporar de faliment, după ce a sfidat creditorii care i-au permis să îşi reorganizeze activitatea la Euroconstruct Group. Nemulţumită că nu îşi primea ratele asumate de Costică Pricop în planul de reorganizare, Banca Comercială Carpatica a cerut judecătorilor în noiembrie 2015 să pronunţe falimentul în cazul fostului asfaltator de casă al Primăriei Iaşi, însă omul de afaceri a găsit metoda de a-i convinge pe magistraţi să amâne lichidarea firmei. Pricop a cumpărat împreună cu fiul lui o „firmă curată”, dar cu afaceri modeste, de ordinul zecilor de mii de lei şi l-a „angajat” ca administrator pe fostul proprietar pentru a se putea prezenta în instanţă în calitate de reprezentat al noii sale societăţi în calitate de „salvator” al creditorilor Euroconstruct Group. Chiar dacă planul de reorganizare votat de creditori, în care îşi asuma un graficul de plăţi, nu a fost respectat deloc, actuala strategie i-a ieşit de minune lui Pricop, care a scăpat momentan de intrarea în faliment.

 
Pe urmele tranzacţiei
 
În primă fază, la termenele de judecată acordate pentru discutarea propunerii de intrare în faliment din 8 martie şi 19 aprilie, Costică Pricop a solicitat amânarea cererii întrucât urmează să achite toate creanţele, prezentând un contract de cumpărare creanţe din 14 aprilie 2016 încheiat cu Michael Distribution Grup SRL, prin care se garantează cumpărarea unei creanţe în sumă de 230.000 euro cu scrisoare de garanţie de bună plată. „La cele două termene, titularul cererii de intrare în faliment (n.r. – Banca Comercială Carpatica) a fost de acord cu amânarea discutării”, se arată în sentinţa Tribunalului Iaşi. Ceea ce nu a specificat Pricop în faţa judecătorilor a fost că, pe 3 martie 2016, alături de fiul său Dan Barbu, a cumpărat acţiunile de la foştii proprietari, Dan şi Mihaela Ursu. Potrivit noilor modificări, Dan Barbu deţinea 96% din masa credală, iar Costică Pricop restul de 4%, fostul acţionar Dan Ursu având funcţia de administrator, de angajat al acţionarilor Pricop. După ce a obţinut bunăvoinţa Băncii Carpatica privind amânarea cererii de intrare în faliment, la termenul de judecată din 12 iulie, Costică Pricop s-a prezentat în instanţă alături de Dan Ursu în calitate de reprezentant al Michael Distribution Grup şi împreună au solicitat să nu fie dispusă intrarea debitoarei în faliment, fiind în interesul tuturor creditorilor continuarea procedurii, această măsură asigurând achitarea integrală a tuturor creanţelor. Pentru a fi credibili, au semnat cu o zi înainte de termenul de judecată un contract de preluare de datorii încheiat între Euroconstruct şi Michael Distribution Grup, potrivit sentinţei Tribunalului Iaşi.
 
Cine are de recuperat bani
 

La termenul de luna trecută, însă, Banca Comercială Carpatica nu a mai fost de acord cu cererea celor doi şi a insistat pe intrarea în faliment. Numai că, tocmai contractul adus de Pricop i-a convins pe judecători că „are intenţia dovedită de a plăti creanţele integral”, conform motivării judecătorilor. Următorul termen la care se va analiza cum a decurs demersul de stingere a creanţelor a fost stabilit pentru 20 septembrie, însă Banca Comercială Carpatica are şi dreptul la recurs împotriva acestei sentinţe.Potrivit tabelului definitiv al creanţelor, publicat în noiembrie 2014, Pricop are de returnat celor peste 90 de creditori 10 milioane de euro. În afară de Banca Comercială Carpatica, ce are de recuperat 15 milioane lei, printre creditori se mai numără Administraţia de Finanţe cu circa 3,8 milioane lei, Consiliul Judeţean Iaşi cu 1,86 milioane lei, Direcţia de Finanţe Publice Locale cu  peste 2,1 milioane lei, dar şi firma Eurostrade Development, aparţinând familiei Pricop, cu 3,1 milioane lei. De cealaltă parte, compania Michael Distribution Grup a fost înfiinţată în urmă cu 11 ani de soţii Dan şi Mihaela Ursu, iar anul trecut a avut cele mai notabile rezultate financiare din ultimii cinci ani. Cu venituri de doar 47.611 lei şi un angajat, Michael Distribution Grup a terminat anul 2015 cu pierderi de 6.378 lei, fără active imobilizate în patrimoniu şi cu datorii de peste 85.000 lei de achitat către creditori.  

 

 

Comentarii