Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO: AFIȘELE PSD acoperite tot de PSD. LUPTA internă, expusă pe panouri

GALERIE
PSD - afis judet peste municipiu (1)PSD - afis judet peste municipiu (2)PSD - afis judet peste municipiu (3)PSD - afis judet peste municipiu (4)PSD - afis judet peste municipiu (5)
  • PSD - afis judet peste municipiu (1)
  • PSD - afis judet peste municipiu (2)
  • PSD - afis judet peste municipiu (3)
  • PSD - afis judet peste municipiu (4)
  • PSD - afis judet peste municipiu (5)
- +

Echipele de campanie ale celor două tabere lipesc afişe unele peste altele. S-a ajuns ca, în două zile, peste afişele lipite de tabăra lui Chirica să ajungă cele ale taberei lui Lupu, pentru ca apoi să vină iar cele ale primarului interimar.

Taberele beligerante din PSD Iaşi îşi sabotează reciproc campaniile electorale. Filiala este scindată în două grupări încă de anul trecut, când taberele Victorel Lu­pu - Cristian Stanciu şi Mihai Chirica - Sorin Iacoban şi-au disputat conducerea organizaţiei judeţene, după înlăturarea de la putere a fostului preşedinte, Gheorghe Nichita. În cele din urmă, prima tabără a avut câştig de cauză, iar cea de-a doua şi-a păstrat controlul asupra organizaţiei municipale a PSD Iaşi.

Primele trei zile de campanie au arătat că, la nivelul filialei, nu există o viziune electorală unitară a social-democraţilor, iar fiecare tabără îşi stabileşte singură acţiunile şi materialele de propagandă. Mai mult, s-a ajuns la situaţia în care militanţii organizaţiei judeţene lipesc afişe peste cele ale organizaţiei municipale şi invers. Astfel, pe mai multe panouri electorale din oraş, afişele cu candidaţii PSD la Consiliul Judeţean acoperă afişele cu candidaţii la Consiliul Local, reciproca fiind la fel de valabilă.

Mai mult, pe unele panouri sunt indicii că, după ce PSD municipal a lipit un afiş, iar PSD judeţean l-a acoperit cu propriul material electoral, ulterior, militanţii de la municipiu ai social-demo­craţilor au revenit cu un alt afiş în acelaşi loc.

Ce spun şefii de campanie ai PSD Iaşi

În prezent, PSD are patru tipuri de afişe vizibile pe panouri: două realizate de organizaţia municipală, unul cu Mihai Chirica şi celălalt cu candidaţii la CL, şi două realizate de organizaţia judeţeană, unul care îi înfăţişează pe candidaţii la CJ, iar altul care are în plan central sigla PSD.

În timp ce afişele organizaţiei municipale sunt pe un fundal albastru, cele ale organizaţiei municipale sunt pe un fond roşu, culoarea oficială a partidului. De remarcat că, în cazul afişelor co­mandate de organizaţia municipală, sigla PSD este foarte puţin vizibilă faţă de materialele organizaţiei judeţene.

Cazuri în care afişele s-au suprapus au fost semnalate în majoritatea zonelor din oraş, printre altele în Centru, Copou, Păcurari, Podul de Fier sau Cantemir.

„Echipa centrală de campanie a partidului a re­comandat ca pe afişele PSD să fie vizi­bilă sigla, argumentul fiind că pe bule­tinul de vot apare sigla partidului. Mai mult decât atât, votul de la Consiliul Ju­deţean este dat şi de cetăţenii municipiului Iaşi. Faptul că s-au suprapus în anumite locuri afişele de pe municipiu cu cele de pe judeţ poate fi din cauza excesului de zel sau a grabei a celor care efectuează această operaţiune. De regulă, astfel de inadvertenţe se produc doar în primele zile de campanie“, a declarat Stanciu.

La rândul lui, directorul de campanie pe municipiu al social-democraţilor, Bogdan Balanişcu, a admis de asemenea că echipe de militanţi au lipit afişe cu lista PSD pentru CL peste cele cu lista PSD pentru CJ.

„Respectăm legea şi avem un singur afiş pe un panou electoral. Dacă apare ba un afiş de la judeţ, ba un afiş de la municipiu, în acel loc, unul peste altul, eu nu văd unde este problema din acest punct de vedere“, a spus Balanişcu.

De menţionat că în cele 74 de locuri speciale de afişaj stabilite de către primărie au fost montate câte cinci panouri electorale, iar în legislaţie se prevede ca un competitor electoral să aibă maximum un afiş pe fiecare panou.

În context, demn de precizat este că liberalii au aplicat pe unele panouri electorale chiar şi trei afişe, câte unul pentru candidatul la Primărie, lista CL şi lista CJ. O dovadă în acest sens este şi o fotografie postată chiar de PNL pe Internet unde apar candidaţii libe­ralilor Marius Bodea şi Du­mitru Oprea lângă un panou din Ale­xandru cel Bun. Demersul PNL de a am­plasa trei afişe pe acelaşi panou a atras şi o plângere la biroul electoral.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri