Gala Filmului de Autor aduce pelicule premiate la Cannes ce pot fi vizionate gratuit, la Victoria

marți, 09 decembrie 2014, 18:29
3 MIN
 Gala Filmului de Autor aduce pelicule premiate la Cannes ce pot fi vizionate gratuit, la Victoria

Evenimentul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi are loc miercuri şi joi, de la ora 17.30.

Asociaţia Cinemascop şi R.A.D.E.F. „Româniafilm” Iaşi organizează la Cinematograful „Victoria” Gala Filmului de Autor, un eveniment la care sunt invitaţi cinefilii din Iaşi. Evenimentul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi are loc miercuri şi joi, 10-11 decembrie.

Programul cuprinde patru filme premiate la Cannes în ultimii doi ani, iar intrarea la proiecţii este liberă. Astfel, miercuri, de la ora 17.30 va fi filmul „Leviathan”, în regia lui Andrei Zviaghinţev care a obţinut anul acesta premiul pentru scenariu la Cannes. Este vorba de o producţie 2014, după un scenariu semnat de Oleg Neghin şi inspirat din întâmplări adevărate din Rusia. Un mecanic dintr-un orăşel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporţii neaşteptate, scene de umor negru şi absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate. Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relaţia statului cu cetăţii, dar reflectă şi o realitate cotidiană pe malul Mării Barents. Adeseori, aici eşuează balene, iar carcasele lor uriaşe zac printre stânci.

Tot miercuri, de la ora 20 are loc proiecţia filmului „Only Lovers Left Alive”, în regia lui Jim Jarmusch, o producţie 2013 care a fost prezentă în competiţie anul trecut la Cannes. Este vorba de o dramă romantică cu vampiri. Tom Hiddleston şi Tilda Swinton au rolurile a doi vampiri sofisticaţi a căror istorie de amor durează de cel puţin câteva secole. Actualmente, el este un muzician underground profund deprimat din cauza drumului pe care a apucat-o omenirea, ea, o femeie puternică şi enigmatică care locuieşte în Tanger. Când se reîntâlnesc, idila lor e perturbată de sosirea surorii ei mai mici (Mia Wasikowska), o tânără pe cât de extravagantă, pe atât de incontrolabilă.

Un basm întunecat şi o dramă hiperrealist, programate pentru joi

În a doua zi de proiecţii, începând cu ora 17.30, are loc proiecţia filmului „Maps to the Stars” în regia lui David Cronenberg. Filmul a primit anul acesta la Cannes Premiul pentru interpretarea feminină. „Maps to the Stars” este o dramă-thriller, o satiră acidă a Hollywood-ului, filmul esteal cincilea film cu care David Cronenberg a concurat pentru Palme d’Or. Cu rolul unei vedete pe final de carieră, torturată de amintirea mamei ei abuzive, Moore a câştigat trofeul de interpretare feminină la Cannes, anul acesta.John Cusack şi Olivia Williams au un fiu, star la 13 ani, trecut deja pe la dezintoxicare, Mia Wasikowska este fiica lor piromană, plină de secrete, iar Robert Pattinson, un şofer de limuzină care aspiră să intre în această lume.

De la ora 20 veţi putea viziona filmul „La Jaula de Oro”, o producţie a anului trecut, în regia lui Diego Qaemada Diez. Filmul a primit anul acesta la Cannes Premiul „Un Certain Talent”. Filmul mexican are peste 60 de premii şi unul dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an. O dramă hiperrealistă şi plină de suspans despre patru adolescenţi care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului e dat de un cântec mexican ce deplânge soarta emigranţilor care se trezesc prinşi într-o „cuşcă de aur”, după ce au trecut graniţa. Din distribuţie fac parte actorii Brandon Lopez, Rodolfo Dominquez, Karen Martinez şi alţii. Ceea ce este inedit este faptul că cei patru actori care joacă rolul adolescenţilor nu sunt actori profesionişti.  

Comentarii