Gărzile suplimentare, motiv de neînţelegeri între medici. Plata, în funcție de salariul de acum 7 ani

joi, 18 august 2016, 01:56
2 MIN
 Gărzile suplimentare, motiv de neînţelegeri între medici. Plata, în funcție de salariul de acum 7 ani

Medicii din spitalele de stat încă aşteaptă o poziţie din partea Ministerului Sănătăţii (MS) pentru clarificarea neînţelegerilor apărute pe seama discuţiei legate de plata gărzilor suplimentare. Specialiştii sunt îngrijoraţi şi cred că pot apărea blocaje în sistem prin neasigurarea liniilor de gardă pe unele specialităţi, având în vedere că unii medici au refuzat să semneze contractul individual de muncă cu spitalul. 

Nemulţumirile au apărut din cauza OUG 20/2016, care prevede plata gărzilor suplimentare efectuate de medicii specialişti. Potrivit acesteia, retribuţia pe care medicii care asigură garda ar urma să o primească se calculează la nivelul salariului din 2009. Cu toate că salariile medicilor au crescut de două ori în ultimii doi ani, majorarea cea mai recentă având loc începând cu 1 august 2016, baza salarială luată în calcul în OUG 20/2016 pentru plata gărzilor suplimentare este corespunzătoare celei încasate la finalul lui 31 decembrie 2009. „Aşteptăm clarificări în legătură cu această ordonanţă de urgenţă, sau chiar o altă ordonanţă, prin care nivelul salarial luat în calcul pentru plata gărzilor să fie actualizat. Şi noi, ca şi medicii din toată ţara, ne-am manifestat aceeaşi îngrijorare vizavi de câteva elemente din ordonanţă, motiv pentru care sunt colegi care au decis că nu vor semna contractul şi sunt medici care au decis că îl vor semna pe o perioadă determinată, aceştia fiind cei mai numeroşi“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Medicul a mai adăugat că gărzile din luna august de la cel mai mare spital din Moldova se desfăşoară normal, în baza graficului afişat de Direcţia de Sănătate Publică, fără să fie semnalate cazuri în care medicii refuză să asigure gărzile clinice. Oftalmologul Camelia Bogdănici, secretar în comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, a arătat că, la aproape două săptămâni de la anunţul MS potrivit căruia gărzile medicilor vor fi plătite corespunzător, medicii încă au nelămuriri cu privire la comunicatul ministerului. „Nelămuririle au rămas aceleaşi, iar o poziţie din partea ministerului întârzie să apară. În acest moment, având în vedere că iniţial am fost anunţaţi că plata gărzilor suplimentare va intra în vigoare de la 1 august şi în comunicatul de presă al MS se spune că salarizarea intră în vigoare de la 1 octombrie, se aşteaptă doar noi ordine sau schimbarea ordonanţei“, a arătat Bogdănici. Contractul unui medic specialist încadrat într-un spital prevede asigurarea obligatorie a 20 de ore de gardă. 

Comentarii