Grazie, Flavia!

miercuri, 04 septembrie 2013, 01:50
4 MIN

 Simona Halep a primit o lecţie de tenis şi viaţă de la Pennetta, la US Open

Pentru mulţi dintre cei care au urmărit, până târziu, în noapte, ultima reprezentaţie a Simonei Halep pe scena de la "Flushing Meadows, întreruperea cauzată de ploaie într-un moment de avânt al româncei în meciul cu Flavia Pennetta a fost factorul decisiv al înfrângerii. Pentru cei care n-au rezistat, spunem că partida s-a întrerupt la scorul de 5-4 în setul doi pentru Halep (după ce italianca îşi adjudecase primul set cu 6-4), iar Simona avea set-ball la 40-30 pe propriul serviciu. În continuare, Pennetta a câştigat trei mingi consecutive, a egalat scorul, au urmat două break-uri, totul încheindu-se cu un tie-break încheiat cu scorul de 7-3 pentru italiancă. Înclinăm să credem în adevărul acestei afirmaţii: ploaia a încurcat-o pe Simona, chiar dacă aşteptarea (şi refacerea) după cinci ore a fost un necaz şi pentru Pennetta şi pentru toţi jucătorii prezenţi pe terenuri la US Open, nu numai pentru Simona Halep. Jucătoarea română a fost îndeajuns lăudată tocmai printr-un forţă psihică ieşită din comun. În ultima vreme, a întors multe situaţii net defavorabile. Obişnuit, când nu-i merge jocul, pierde la început şi apoi îşi revine, trimiţându-şi adversara în corzi spre final. Cu Flavia Pennetta nu i-a mers. Contextul general era cât se poate de fast: urma respectabila Pennetta, apoi Roberta Vinci, învinsă chiar recent de Halep şi semifinala. Statisticienii făceau calcule. Simona poate intra în Top 10, cu condiţia să piardă Jankovic şi Stephens. A pierdut şi Jelena, a pierdut şi Sloane. Şi poate, cu încă vreun turneu-două câştigate, cu vreun abandon la capăr de an, cu niţel noroc, ar fi prins chiar "Masters"!
Iar cu Pennetta, o minge îi mai trebuia şi urma, ca de obicei, uraganul.
După ploaie, pentru o jucătoare gen Simona Halep, reluarea însemna "totul de la zero". Cu o singură diferenţă, timpul. O minge, un game, un tie-break. Dacă s-ar fi reluat meciul la 4-6, 6-4, poate că Pennetta ar fi continuat la fel de bine în "decisiv". Dar Simona avea un set întreg să revină, cum a făcut-o de atâtea ori. Presiunea contextului general şi a timpului limitat a fost fatală pentru o fată de 21 de ani. În plus, Flavia, care (să recunoaştem) ştie tenis cu carul, a gestionat foarte bine situaţia. A ţintuit-o pe Simona pe fundul terenului, cu mingi lungi, parcă aşteptând-o să greşească. Şi, din păcate, Simona a greşit. O singură lumină în amărăciunea eliminării: la 21 de ani, Simona Halep are tot timpul din lume să înveţe din lecţia, de tenis şi de viaţă, predată de Flavia Pennetta. Să ajungă în Top 10, să câştige Grand-Slam-uri, să evolueze la "Masters Tournament".
 
Open-ul bătrânilor
US Open continuă fără români. Flavia Pennetta va juca în sferturi cu partenera ei de dublu, Roberta Vinci, care şi ea a dat o lecţie de tenis şi viaţă tinerei Camila Giorgi. O altă "bunicuţă", Daniela Hantuchova a frânt rezistenţa americancei Alison Riske, după 6-3, 5-7, 6-2 şi va juca împotriva numărului 2 mondial, Vika" Azarenka, care nu se întâlnise, în noaptea ploioasă, cu sârboaica Ana Ivanovic. Meciul a fost reprogramat aseară şi a fost câştigat, cu mari, emoţii de Azarenka, scor 4-6, 6-3, 6-4. Celelalte sferturi se ştiu de mult: Ana Ivanovic – Li Na şi Serena Williams – Carla Suarez.

La masculin, spectatorii se simt "furaţi" de un sfert cu mari aşteptări: Nadal – Federer. Roger simte din nou presiunea anilor petrecuţi pe "courts"."Ceasornicul elveţian" n-a fost învins de vreun june furios, ci de un jucător, doar cu un an mai tânăr: spaniolul Tommy Robredo (31 de ani), care s-a impus în trei seturi, 7-6, 6-3, 6-4. Nici "Rafa" n-a fost scutit de emoţii, el cedând la tie-break primul set în faţa germanului Philipp Kohlschreiber, înainte de a câştiga pe celelalte cu 6-4, 6-3, 6-1. Aşa că în sferturi, yankeii (care nu mai au vreun jucător la "Open-ul lor) trebuie să se mulţumească cu un duel hispanic Nadal – Robredo. Alt spaniol, David Ferrer (nr. 4) l-a învins pe sârbul Janko Tipsarevic (revenit după o eclipsă de formă) cu 7-6, 3-6, 7-5, 7-6 şi se va confrunta cu francezul Richard Gasquet: 6-7, 7-6, 2-6, 7-6, 7-5 cu "junele furios", Milos Raonic din Canada. Celelalte sferturi au fost stabilite aseară. 

Comentarii