Gripa porcină loveşte iar: dupa un deces, inca doi pacienti sunt pe moarte, la aparate

vineri, 15 martie 2013, 02:50
9 MIN
 Gripa porcină loveşte iar: dupa un deces, inca doi pacienti sunt pe moarte, la aparate

Doi ieşeni, o femeie de 54 de ani şi un bărbat de 35 de ani, sunt conectaţi la aparate la secţia de Terapie Intensivă de la Infecţioase. După decesul de duminică, familia bărbatului de 34 de ani acuză medicii că au pierdut timp preţios până la începerea tratamentului. Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase declară că s-au luat toate măsurile pentru salvarea bolnavului, dar organismul acestuia nu a rezistat.

După ce un tânăr de 34 de ani a murit zilele trecute, răpus de virusul gripal, alte două persoane fac faţă cu greu bolii, fiind ţinute în viaţă cu ajutorul aparatelor.

Încă doi pacienţi zac pe patul de spital, în stare foarte gravă, după ce s-au infestat cu virusul A/H1. Dacă până acum era doar o suspiciune de gripă porcină, diagnosticul fiind pus doar în baza examenului clinic şi al celui radiologic, în ultimele ore a apărut şi confirmarea. Potrivit unor surse, ana­lizele de laborator au arătat că boala de care suferă cei doi pacienţi este, într-adevăr, gripa AH1N1. Pe 8 martie, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase validau, în baza unor exsudate, 8 cazuri de gripă porcină, iar în prezent există cel puţin 10 astfel de situaţii. „Nu avem posibilitatea să determinăm la toţi etiologia exactă, doar pentru unii pacienţi se fac analize de laborator. La o parte dintre ei se pune diagnosticul de gripă pe baza examenului clinic şi al celui radiologic, simptomatologia prezentă permiţând diferenţierea de alte afecţiuni, mai ales când ne aflăm în faţa unui număr mare de cazuri de gripă“, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, ma­nagerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Doi bolnavi în stare foarte gravă

Dintre pacienţii depistaţi cu gripă se­zonieră, patru au pus probleme deosebite, ajungându-se la complicaţii şi fiind necesară internarea lor la Secţia de Terapie Intensivă. O femeie de 54 de ani, din Ro­man, a scăpat ca prin minune din ghea­rele morţii, organismul său răspunzând bine la medicaţia administrată, dar alte două persoane i-au luat locul. Doi ieşeni se luptă cu boala din greu, de trei zile, şansele lor de supravieţuire fiind sub semnul întrebării. Medicii sunt rezervaţi cu privire la evoluţia lor, deocamdată. Cei doi ieşeni, o femeie de 54 de ani şi un bărbat de 35 de ani, sunt dependenţi de oxigen şi sunt supravegheaţi din scurt la Secţia de ATI, administrându-li-se antibiotice şi Tamiflu. Pacienta prezintă şi alte afecţiuni, fiind diabetică şi obeză, însă, potrivit unor surse, are o formă mai puţin severă de boală decât tânărul, la care afecţiunea pulmonară din cursul gripei s-a agravat foarte tare, diminuându-i şansele de recuperare. În contextul avalanşei de viroze respiratorii cu care se confruntă Iaşul, medicii atrag atenţia asupra unei complicaţii care apare în special la pacientul tânăr.

„Sistemul cardiovascular al unui tânăr răspunde mai puternic la prezenţa virusului gripal“

În ciuda faptului că persoanele vârstnice prezintă un risc mai mare de îm­bolnăvire şi de avansare a afecţiunii până la forme grave, ce pun în pericol viaţa bolnavului, şi tinerii pot avea o evoluţie sinuoasă, uneori nefavorabilă, soldată cu decesul. O complicaţie ce apare la pacientul tânăr, diagnosticat cu gripă, este inflamarea miocardului, muşchiul inimii. „Miocardita este foarte greu de stăpânit din punct de vedere terapeutic, deşi se ad­ministrează medicaţia corectă. Siste­mul cardiovascular al unui tânăr răspunde mai puternic la prezenţa virusului gripal, chiar dacă urmează tratament pentru susţinere cardiacă. La disfuncţia respiratorie severă se adaugă şi disfuncţia cardiacă severă, determinând decesul“, a adăugat prof.dr. Dorobăţ. Funcţia ventriculară este afectată de infecţia virală, iar în muşchiul cardiac pot apărea numeroase focare de inflamaţie, necroză şi degenerare a fibrelor. Unii pacienţi, a căror stare de sănătate generală este bună şi au un sistem imunitar întărit, se pot vindeca, însă de multe ori deznodământul este tragic, pacientul murind. De această complicaţie s-a lovit şi Sorin P., prima victimă a gripei porcine din Iaşi, acesta pierzând lupta cu boala duminică dimineaţa. Bărbatul, în vârstă de 34 de ani, suferea de mai multe afecţiuni, încă de la naştere, iar de-a lungul timpului a fost diagnosticat cu anemie acută, osteoporoză severă, retard mental, schizofrenie.

Familia tânărului mort este nemulţumită că medicii au pierdut timp

Toată viaţa sa, Sorin şi-a petrecut-o lângă părinţi, fiind dependent de grija şi atenţia lor. Astăzi, mama şi tatăl tânărului încă nu pot conştientiza că acesta s-a pierdut şi că nimeni nu a mai putut face nimic pentru a-l salva. Miercuri a avut loc înmor­mântarea, iar cei doi sunt devastaţi de durere. După mai bine de 30 de ani în care i-au stat la căpătâi, apartamentul pare gol fără Sorin. Cu glasurile stinse de tristeţe, promit însă că vor face lumină în ultimele zile din viaţa fiului cel mic. Aceştia vor să consulte Colegiul Medicilor, unde vor depunde plângere la adresa Spitalului de Pneumoftiziologie şi a Spitalului de Boli Infecţioase, unde Sorin a stat internat de pe 21 februarie. „L-am dus pe băiat pe 20 februarie, seara, la ora 5, la Triaj la Infecţioase cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru viroză. Ce-i drept, pe hârtie nu apărea diagnosticul de gripă porcină, dar i-am zis doctorului de la Triaj că medicul de familie l-ar suspecta de AH1N1. Aici nu am stat nici jumătate de oră, nu m-a băgat nimeni în seamă, nu i-a făcut nimeni o radiografie să vadă despre ce e vorba. M-au trimis la «Sf. Spiridon», de unde mi s-a spus să merg la Pneumo, că băiatul ar avea o afecţiune la plămâni. La ora 8 seara, eram la Pneumo. Nu l-am internat atunci pentru că mi s-a spus că pot să-l iau acasă dacă vreau, dar a doua zi, văzând că băiatul are temperatură, m-am întors la Pneumo cu el, la 6 jumătate dimineaţa. Aici a stat cam 7 zile, 7 zile care au fost cruciale pentru el. Dacă i se făcea o radiografie pe 20, la Infecţioase, de 10 minute era nevoie, se descoperea atunci gripa asta şi poate nu mai murea“, spune îndu­rerată mama tânărului.

„Am pus 5 milioane într-un plic“

Acuzele ce vizează Spitalul de Boli In­fec­ţioase nu se opresc însă aici. După primirea rezultatelor analizelor de la Bucureşti, s-a constatat că Sorin era infestat cu virusul A/H1. Pe 27 februarie, a fost transferat de un echipaj SMURD de la „Pneumoftiziologie“ la „Infecţioase“, în Secţia ATI, starea sa înrăutăţindu-se foarte mult. Aici avea să stea încă 10 zile, ţinut în viaţă doar de aparate, care l-au ajutat să respire. Disperaţi şi îngrijoraţi că şi-ar putea pierde fiul, părinţii i-au dat medicului care-l îngrijeau în această secţie 500 de lei, să-i acorde mai multă atenţie şi, în caz că moare cât timp ei erau absenţi, să aibă grijă să aibă un sfârşit fără chinuri şi demn. „Am pus 5 milioane într-un plic şi am mers la doctorul care-l îngrijea. Mi s-a spus că va avea grijă şi că nu-i nevoie să-i dau bani, dar plicul a rămas pe biroul lui. Duminică dimineaţa, l-am găsit pe Sorin cu gura larg deschisă, cu maxilarul încleştat şi cu ochii daţi peste cap. S-a sufocat singur, nimeni nu a stat lângă el. În van am dat bani“, spune tatăl.

Managerul de la Infecţioase: „Am făcut tot ce se putea face pentru a-l salva“

Managerul Spitalului, prof.dr. Dorobăţ, spune că nu i s-a adus la cunoştinţă acest aspect şi că, dacă părinţii ar face o hârtie în acest sens şi ar consemna aceste lucruri, ar putea verifica situaţia şi trage la răspundere medicul în cauză, dacă ar fi adevărate afirmaţiile părinţilor. În ceea ce priveşte acuzaţia de a nu-i fi făcut radiografie lui Sorin pe 20 februarie, când a venit prima dată la spital tânărul, aceasta justifică modul în care s-a luat decizia de a-l trimite la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Pacientul a ajuns la noi pe 20 cu trimitere pentru consult de boli interne, atât apărea consemnat de medicul de familie. La noi a fost examinat şi apoi a fost dirijat la Medicină Internă, în conformitate cu cele consemnate pe bilet. Apoi, când a fost adus de SMURD, pe 27 februarie, l-am internat la Terapie Intensivă şi am făcut tot ce se putea face pentru a-l salva. Nicăieri în lume nu se putea face mai mult pentru el decât am făcut noi. L-am tratat întocmai cum se prevede în astfel de situaţii“, a declarat prof.dr. Dorobăţ.

Acuze şi la adresa Spitalului de Pneumoftiziologie

Spitalul de Pneumoftiziologie este, de asemenea, acuzat de părinţi. „Personalul medical a lăsat de dorit. În a cincea zi de internare la „Pneumo“, spre seară, Sorin a făcut diaree, soţul meu era atunci lângă el. A luat imediat cearşaful şi l-a scos pe balcon, cerând altul de schimb, să-l pună pe pat. O infirmieră i-a răspuns că nu au de rezervă şi că trebuie să mai aştepte până dimineaţă. În situaţia asta, fie îi aduceam eu de acasă cearşaf, fie stătea fără, fie, dacă nu-l schimba soţul meu pe cel murdar, Sorin era lăsat în propria mizerie până a doua zi. Nu mai spun că, după ce s-a confirmat diagnosticul de gripă şi Sorin urma să fie dus la „Infecţioase“, o infirmieră ne-a pus în braţe lenjeria de pat în care a stat, pernă, tot, să le luăm cu noi acasă. De când umblu prin spitale, nicăieri nu am mai văzut aşa ceva“, a spus mama revoltată. Conducerea spitalului spune că nemulţumirile familiei nu sunt deloc conforme cu realitatea şi că sunt, probabil, pe fondul supărării pe care o trăiesc din cauză că şi-au pierdut fiul. „M-am interesat de acest caz şi, ţinând cont de multiplele afecţiuni pe care le avea, fiind impresionaţi de tinereţea şi suferinţa lui, personalul medical şi de îngrijire s-a comportat foarte frumos cu pacientul. A existat mai mult decât profesionalism în problemele medicale, a fost şi multă simpatie pentru Sorin, toată lumea fiind înduioşată de situaţia sa. În ceea ce priveşte nemulţumirile familiei, dacă ar fi existat într-adevăr astfel de disfuncţio­nalităţi, cu siguranţă acestea erau rezolvate imediat. Nu există pacient care să nu fie îngrijit corespunzător în spitalul nostru. Acuzele lor nu au cum să fie fondate“, a declarat Mihaela Cănănău, purtător de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie.

Dovezi concrete lipsesc, şi de o parte, şi de alta, însă părinţii lui Sorin au insistat ca reporterii „Ziarul de Iaşi“ să le spună povestea. „Măcar pentru alţi copii care ajung în locul lui Sorin poate se va face mai mult“, a încheiat mama tânărului răpus de gripa AH1N1.

 

Comentarii