În ce condiţii înscrierea terenurilor în cartea funciară este gratuită

marți, 23 august 2016, 13:27
4 MIN
 În ce condiţii înscrierea terenurilor în cartea funciară este gratuită

„În temeiul prevederilor constituţionale privind dreptul la informaţie, prevăzut de art. 31 din Constituţia României, vă solicit să îmi comunicaţi care sunt noile prevederi ale OUG nr. 35/2016 în privinţa gratuităţii procedurii de intabulare a proprietăţilor.“ D. V. – Ia?

Iniţial, prin modificările aduse Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, prin Legea nr. 150/2015, s-a  instituit Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF) în scopul înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, realizării planului cadastral al imobilelor şi deschiderii cărţilor funciare la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale. Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 294/2015.

Lucrările de înregistrare sistematică se efectuează la nivel de unitate administrativ teritorială (UAT) şi nu la solicitarea persoanelor fizice sau juridice. Prioritizarea UAT-urilor la nivelul fiecărui judeţ, în vederea inclu­de­rii în PNCCF, este în sarcina unei comisii constituite în cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Pu­blicitate Imobiliară. Pentru judeţul Iaşi, au fost selectate comunele Dumeşti, Leţcani şi Movileni. 

În cadrul acestui program, proprietarul/ posesorul/ deţinătorul imobilului este beneficiarul, dar nu este cel care iniţiază efectuarea cadastrului. O persoană fizică/ juridică poate beneficia de înregistrarea gratuită a imobilului/ imobilelor pe care le deţine, în cadrul PNCCF, în momentul în care încep lucrările de cadastru sistematic în UAT-ul pe raza căruia se afla imobilul/ imobilele. Pe măsură ce o UAT e inclusă în PNCCF, au loc acţiuni de informare a locuitorilor. Aces­tea sunt realizate cu sprijinul autorităţilor ad­mi­nistraţiei publice locale.

Potrivit prevederilor Legii nr. 7/1996 plata onorariilor şi tarifelor în vederea eliberării, de către no­tarii publici, a certificatului pentru înscrierea în car­tea funciară a posesorului ca proprietar şi a certificatelor de moştenitor, certificate întocmite cu privire la imobile ce au făcut obiectul înregistrării sistema­tice, se face de către Agenţia Naţională, din veniturile proprii în aplicarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară. Plata certificatelor de moş­tenitor se face de către Agenţia Naţională, cu excep­ţia certificatelor de moştenitor eliberate ulterior îm­plinirii unui termen de 2 ani de la data finalizării înregistrării sistematice. În cadrul lucrărilor de înre­gistrare sistematică nu se datorează impozitul pe ve­nitul din transferul proprietăţilor imobiliare, prin derogare de la dispoziţiile Codului Fiscal.

Pentru accelerarea înregistrării imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, prin proceduri simplificate de înregistrare sistematică, precum şi creşterea numărului imobilelor înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a fost emisă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 35/2016 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996. 

Astfel în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară se finanţează, în condiţiile legii, şi lucrările de înregistrare sistematică ce vor fi iniţiate de unităţi administrativ-teritoriale, având ca obiect sectoarele cadastrale din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale, care cuprind imobile din extravilan, indiferent de calitatea titularului dreptului, respectiv proprietar, titular al unui drept real asupra imobilului sau posesor. (34’2) Prin excepţie de la prevederile alin. (34^1), în unităţile administrativ-teritoriale în care nu sunt terenuri în extravilan, unităţile administrativ-teritoriale beneficiare prevăzute la alin. (34^1) pot demara lucrările de înregistrare sistematică la nivelul sectoarelor cadastrale din intravilan.

Finan­ţarea lucrărilor de înregistrare sistematică se efec­tuează prin alocarea fiecărei unităţi administrativ-teritoriale de sume de la bugetul Agenţiei Naţionale, prin bugetele oficiilor teritoriale, în limita bugetului aprobat şi a acordului Consiliului de administraţie, pe bază de contract de finanţare anual, care va conţine inclusiv clauze referitoare la procedura de monito­rizare a lucrărilor de către Agenţia Naţională, prin oficiile teritoriale.

Potrivit Procedurii privind modalitatea de alocare a sumelor, precum şi raportarea de către beneficiari a stadiului de execuţie a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale aprobată prin Ordinul Directorului general al ANCPI nr.819/28.07.2016, publicată în M.O nr. 583/01.08.2016, unităţile administrativ teritoriale vor fi informate asupra modului de realizare al finanţării lucrărilor de înregistrare sistematică, prin participarea la şedinţele organizate de OCPI, şi vor stabili sectoarele cadastrale din extravilan care vor fi incluse în program.

Astfel, pentru a afla dacă dreptul de proprietate asupra terenului va fi înscris gratuit în cartea funciară, se pot solicita informaţii primăriei localităţii unde este situat în privinţa sectoarelor cadastrale care vor fi înregistrate sistematic. 

Consilier Carla Cozma, coordonator Biroul teritorial Iaşi – Instituţia Avocatul Poporului

Comentarii