De Business

Punem punctul pe știi

O escrocherie de zile mari

În premieră: o primărie importantă poate pierde sediul la o executare silită

vineri, 21 august 2015, 01:50
4 MIN
 În premieră: o primărie importantă poate pierde sediul la o executare silită

Este vorba despre clădirea în care îşi desfăşoară activitatea consiliul local al comunei Ţibana. Sediul este scos la vânzare de către lichidatorul societăţii Grizzly, deţinută de afaceristul ieşean Laurenţiu Popescu (FOTO). Acesta a pus gaj clădirea la bancă şi în aceeaşi zi a încheiat un antecontract de vânzare cu edilii de la acea vreme. Lichidatorul a primit deja o ofertă fermă din partea unei persoane fizice.

Lichidatorul societăţii Grizzly, deţinută de afaceristul ieşean Laurenţiu Popescu, scoate la vânzare clădirea în care îşi are sediul Primăria comunei Ţibana. După mai multe încercări de valorificare a imobilului la valoarea de evaluare şi diminuată cu 25%, respectiv 50%, o persoană fizică a transmis o ofertă apropiată de jumătate din preţul de evaluare. Astfel, pe 28 august va avea loc o adunare a creditorilor în cadrul căreia va fi supusă votului oferta de 490.000 lei fără TVA, cu posibilitatea de a achita o primă tranşă de 400.000 lei în termenul legal şi restul sumei în şase rate egale, precum şi intrarea în stăpânirea de drept şi de fapt a cumpărătorului, după plata integrală a preţului. „Imobilul este situat în extravilanul comunei Ţibana şi este compus din teren în suprafaţă de 5.131 mp şi construcţia C13 – sediu administrativ, cu Sc 384,46 mp şi Su  908,90 mp din care Su demisol 162,20 mp, Su parter 363 mp, Su etaj 363,20 mp şi balcon 20,50 mp”, potrivit convocatorului Adunării Creditorilor publicat de lichidatorul judiciar. Cu alte cuvinte, în cazul în care creditorii vor aproba oferta transmisă de persoana fizică lichidatorului judiciar, Primăria comunei Ţibana şi Consiliul Local nu vor mai dispune de actualul sediu. „Nu cred că este relevant cine a depus oferta, vă pot spune că este o persoană fizică. Noi am primit oferta, am convocat Adunarea Creditorilor, dar e posibil să nu se prezinte ulterior ofertantul la licitaţie, s-a mai întâmplat, şi atunci ce rol are? Dacă se va prezenta şi va achita contravaloarea imobilului, atunci va deveni proprietar”, a explicat Elena Diaconu, coordonatorul Lichidator Company 2003.  

„Astea-s bolmoaje”

Dincolo de această licitaţie, reprezentanţii Primăriei din Ţibana susţin că ei sunt proprietari de drept peste constructie după ce au cumpărat imobilul de la Laurenţiu Popescu. „Astea-s bolmoaje, clădirea e cumpărată, s-a făcut contract de vânzare cumpărare. Problema este că proprietarul (n.r. – Laurenţiu Popescu) a făcut o şmenuială astfel încât în aceeaşi zi a pus clădirea gaj în altă parte (n.r. – imobilul a constituit garanţie pentru contractarea unui credit de la BRD în 2007). Eu nu eram atunci şi nu ştiu problema în detaliu, domnul primar e în concediu. O să se judece situaţia şi vom găsi o rezolvare. Oamenii îşi fac treaba şi scot la vânzare, aşa sunt procedurile”, a spus viceprimarul comunei Ţibana, Neculai Leţcanu. Potrivit celui mai recent raport publicat de lichidatorul firmei Grizzly, imobilul este ipotecat în favoarea BRD, existand trei contracte in acest sens, iar simultan cu semnarea unuia dintre ele, din 29.05.2007, a fost semnat şi un antecontract de vânzare cumpărare „cu promisiunea de vânzare – cumpărare în favoarea Consiliului Local Ţibana”. „Toate detaliile despre acest imobil pot fi găsite în rapoartele depuse la dosar. Primăria comunei Ţibana s-a înscris la masa credală şi a fost acceptată la plată”, a explicat Elena Diaconu. Cu alte cuvinte, în cazul în care imobilul va fi vândut, Primăria va putea doar să îşi recupereze suma achitată la semnarea antecontractului şi va pierde dreptul de folosinţă a imobilului. 

Povestea lui Popescu

Potrivit unui alt raport al lichidatorului judiciar, Primăria comunei Ţibana a achitat pentru preluarea actualului sediu administrativ 480.000 lei în 2007. Deşi poate acum sunt puţini cei care îşi mai amintesc de Laurenţiu Popescu, în anii 90, în calitate de director al firmei „Ledif” a făcut avere lucrând în sistem lohn pentru nemţi şi americani. În 1993, firma lui Popescu fusese numită „cea mai viabilă societate mijlocie din judeţ” de Societatea Româno – Americană, însă şase ani mai târziu avea să dea faliment. Popescu s-a reinventat şi şi-a mutat toată activitatea pe firma Grizzly SRL, prin care făcea afaceri cu fabrici în lichidare. Deşi Popescu nu avea studii superioare, avea mare succes în afaceri, iar în 2005 declara pentru „Ziarul de Iaşi” că „dacă eşti destept, într-o astfel de afacere (n.r. – a fabricilor aflate în lichidare) poţi câştiga într-o zi de trei ori cât ai investit". Doar că, criza economică l-a răpus şi pe Laurenţiu Popescu, iar societatea SC Grizzly SRL a intrat în faliment în martie 2011.

Comentarii