Începe vânzoleala migraţiei politice! Preţul trădării: 1 milion de euro

joi, 04 septembrie 2014, 01:58
7 MIN
 Începe vânzoleala migraţiei politice! Preţul trădării: 1 milion de euro

Marea vânzoleală a migraţiei politice a început în forţă şi la Iaşi, după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă care permite aleşilor locali să demisioneze din partidul din partea căruia au candidat, fără a-şi pierde mandatul, timp de 45 de zile. Odată cu deschiderea oficială a sezonului de transferuri politice, au apărut şi primele demisii şi declaraţii ferme. Doi consilieri locali PPDD şi-au anunţat ieri demisia din partid, dar şi intenţia de a activa ca independent. Alţii se pregătesc şi ei să o facă. Peste tot se negociază, se pun la cale strategii, se vorbeşte în şoaptă. Câţiva, însă, în gura mare: primarul comunei Moţca a anunţat deja că va părăsi PNL. Unii primari afirmă însă că nu vor pleca din partid nici în ruptul capului, în timp ce alţii aşteaptă oferte financiare concrete pentru a accepta să trădeze partidul care i-a propulsat pe scena politică. S-a avansat chiar şi o sumă aşteptată de la PSD: un milion de euro pentru comună.

Şeful PSD Iaşi dă semnalul migraţiilor oferind argumentele sale. „Acum nu se face altceva decât o dreptate. Primarii din România au fost votaţi pe USL, foarte puţini pe PSD sau PNL. Or, în clipa în care tu mergi cu Ponta şi Antonescu, iar apoi te trezeşti cu Iohannis şi cu Blaga, s-ar putea să nu te mai simţi reprezentat. De asta, unii sunt la PMP, unii la PDL, unii simpatizanţi PSD. Şi în CL, cei de la PPDD ba votează cu PNL, ba votează cu PSD. Nici ei nu ştiu unde sunt“, a explicat ieri situaţia primarul Gheorghe Nichita.

Lista dezertorilor din PPDD

La o zi după apariţia ordonanţei care permite migraţia politică, Anca Preda a anunţat că părăseşte PPDD, pe listele căruia a fost aleasă. „În ultimele luni, după ruperea USL, impresia generală a fost că acest partid a încercat pe toate căile nu să lupte contra puterii, ci să intre în graţiile ei. Apropierea filialei locale de grupul de interese al primarului a fost frapantă. În tot acest proces de subordonare, am devenit tot mai conştientă că un divorţ politic se impune din partea mea“, a declarat Preda. Aceasta a precizat că va decide ulterior dacă se va înscrie în alt partid sau dacă se va dedica exclusiv carierei profesionale.

Contactat telefonic, liderul filialei judeţene a PPDD, Alin Aivănoaei, a apreciat gestul Ancăi Preda ca inutil, ea fiind deja exclusă din partid. „Am avut o şedinţă a Biroului Politic Judeţean (BPJ) vineri, în cadrul căreia s-a decis excluderea sa din PPDD, pentru că ştiam că are de gând să demisioneze. Am primit şi avizul Biroului Politic Naţional. Vom vedea care dintre cele două acţiuni prevalează juridic. Decizia BPJ este anterioară demisiei“, a spus Aivănoaei. Şi consilierul Vlad Nedelcu şi-a anunţat ieri demisia din PPDD, urmând să activeze ca independent. În cazul amândurora, partidul va cere vacantarea posturilor de consilieri, considerându-se că ei au fost excluşi înainte de a demisiona.

Vânzoleala primarilor

O hemoragie mai puternică din partide ar putea avea loc în rândul primarilor din mediul rural, vizaţi în primul rând pentru că ei pot mobiliza electoratul rural. Primarul comunei Moţca, Constantin Hobincă, a anunţat deja că va părăsi PNL. Hobincă şi-a justificat gestul prin faptul că în cei doi ani care au trecut de la alegerile locare partidul nu l-a susţinut pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale. „Sunt la primul mandat şi trebuie să am realizări. Partidul nu m-a ajutat cu nimic. Am un drum la Boureni pe care trebuie să-l reabilitez. Am o grădiniţă neterminată, începută de când era Adomniţei ministru. Am nevoie de 400.000 de lei ca să o trec în conservare sau de 1,24 milioane ca să o termin. În campania electorală, Adomniţei a fost interpelat de un cetăţean de la noi pe tema asta. I-a zis că pariază pe o damigeană că termină grădiniţa. La noi, nu se pune sulf în vin. S-a casat de-acum“, a spus Hobincă. Acesta a spus că nu intenţionează să se înscrie în alt partid deocamdată, dar are în vedere PSD. „Merg pe mâna lor. De fapt, pot să-i ajut şi fără să plec din partid, la fel cum pot să-i ajut ca independent. Se vorbeşte atât de mult de trădări, de parcă mai sus nu tot aşa se face. Mulţi liberali sunt nostalgici după Tăriceanu. Mulţi voiau păstrarea USL. Nu voiam să-l excludă din partid pe Chirilă (fostul vicepreşedinte liberal al CJ, n.r.). Pe noi nu ne-a întrebat nimeni. Suntem ca picioarele unui miriapod“, a încheiat primarul.

Conform reprezentanţilor PNL, demisia acestuia era aşteptată, surse din cadrul partidului precizând că ar putea urma plecarea primarului din comuna Al.I. Cuza, Vasile Baciu. „Relaţia PNL Iaşi cu primarul din Moţca era rece de mai mult timp, domnia-sa invocând o prezumtivă lipsă de sprijin, în condiţiile în care PNL s-a dat peste cap pentru a-l scoate primar. Noi l-am ajutat, aşa cum am ajutat orice comună, în timp ce Guvernul nu face nimic. Dacă e pe cât sprijin au primit, primarii PSD ar trebui să facă rând la ieşirea din partid“, a spus liderul filialei municipale a PNL, Marius Dangă. Şi PPDD se aşteaptă la pierderea unui primar, Vasile Băeanu, din Cotnari. Acesta este de altfel singurul primar PPDD ales în 2012 în judeţul Iaşi.

„Primarii se tem“

Ieri nu fusese depusă încă nicio adeziune din partea vreunui primar „dezertor“. Oficial, majoritatea partidelor au negat existenţa negocierilor pentru racolarea primarilor adverşi, toate partidele fiind însă deschise la primirea eventualilor transfugi. „Nu am făcut nicio evaluare şi nu am bătut la uşa nimănui. Problema noastră este să limpezim scena politică şi să ştie lumea cine îşi asumă USL în continuare“, a spus primarul Nichita.

O poziţie similară a adoptat şi deputatul PMP Petru Movilă. „Nu am negociat cu nimeni. Oamenii însă vor pleca. Vor căuta soluţii să facă proiectele comunităţii. Oricum, în calitate de candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean şi mai apoi la Camera Deputaţilor, sunt foarte mulţi primari care au început cu mine. Oameni care îmi dau şi acum «bună ziua» şi care mi-au devenit prieteni“, a apreciat Movilă.

Surse din mediul politic afirmă că PMP se bazează în principal pe înrolarea actualilor primari PDL din Colegiul nr. 3, reprezentat de Movilă în Camera Deputaţilor. Cel mai vehiculat nume este cel al primarului comunei Tansa, Daniel Voinescu. Tot PMP ar putea câştiga şi un număr de trei consilieri judeţeni ai PDL, excluşi din Biroul Politic Judeţean al partidului. Informaţia a fost negată de Movilă. Acesta a fost însă prezent la ultimele şedinţe în plen ale CJ, ceea ce a alimentat speculaţiile.

Singurul partid ai cărui reprezentanţi au recunoscut că poartă negocieri cu aleşi locali este PLR. Liderul filialei judeţene a partidului, Victor Chirilă, se afla ieri în judeţ, în discuţii cu primari ai PNL. „Avem actul normativ în faţă şi se poate discuta. Discutăm, fireşte, cu oamenii, mai ales că sunt oameni cu care am bătut noroaiele în campanie. Sunt în discuţii şi doi consilieri judeţeni. Acum însă avem treabă şi pe alte planuri, că trebuie să ne facem organizaţiile din teritoriu. Acum au apărut şi discuţiile referitoare la constituţionalitatea ordonanţei, aşa că mulţi primari se tem. Într-o săptămână-două însă, lucrurile se vor limpezi“, a spus Chirilă PDL poate fi sigur de fidelitatea singurului primar de oraş care nu este membru PSD.

Primarului din Podu Iloaiei, Constantin Istrate, a respins ferm orice posibilitate de plecare din partid. La fel a procedat şi primarul comunei Ruginoasa, Ionel Moraru. Acesta şi-a nuanţat totuşi poziţia, admiţând schimbarea culorii politice ca pe o ipoteză greu de confirmat. „Eu sunt om la 64 de ani. Nu am fost contactat de nimeni până acum. În principiu, nu aş pleca. Dar dacă, admitem o ipoteză, aş găsi un avantaj undeva, aş sacrifica interesul propriu pentru cel al comunităţii. Dacă… M-am săturat de vorbe în 14 ani de când sunt primar. Nu dau cioara din mână“, a spus Moraru.

Pentru primarul din Popricani, preţul adeziunii este fix: un milion de euro. Suma reprezintă banii pe care comuna trebuie să-i returneze la bugetul Uniunii Europene, după ce un drum finanţat prin programul Sapard în 2004 s-a făcut praf în câteva luni de la inaugurare. Comuna are conturile blocate, având dreptul să plătească doar salariile şi utilităţile. „Eu nu plec nicăieri. Sau plec, dar cu o condiţie. Să vină PSD la negociere şi să spună cum rezolvă, în 10 luni să zicem, problema noastră cu Sapard, care nu s-a rezolvat în 10 ani. În doi ani de guvernare, PSD nu a dat nimic“, a spus primarul comunei, Valeriu Pârlog.
 

Comentarii