De Business

Punem punctul pe știi

Întâlnire de gradul zero la o mare companie din judeţ

sâmbătă, 19 septembrie 2015, 01:50
3 MIN
 Întâlnire de gradul zero la o mare companie din judeţ

Administratorul special de la Fortus SA, Remus Vulpescu (FOTO) vine luni să discute cu salariaţii unităţii. Firma nu mai dispune de pază, energie electrică sau gaz metan de mai multe luni.

Ultima acţiune de protest a salariaţilor de la Fortus din faţa Instituţiei Prefectului, de marţi, a produs şi unele efecte. Noul administrator special al societăţii, Remus Vulpescu, fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, va veni luni să discute cu angajaţii pentru a găsi soluţii privind plata salariilor restante. „În urma discuţiilor purtate cu conducerea instituţiei noastre, precum şi a unei audioconferinţe telefonice susţinute de către noul administrator special, domnul Remus Vulpescu, situaţia a fost temporar dezamorsată, sub rezerva organizării unei discuţii aprofundate, la sediul societăţii Fortus, în ziua de luni, 21 septembrie 2015”, potrivit unei invitaţii transmise de Prefectură administratorilor judiciari. Solicitarea ca la întâlnire să participe atât administratorul special, cât şi practicienii în insolvenţă care formează consorţiul de administratori judiciari, a venit din partea salariaţilor, care doresc „continuarea activităţii combinatului şi rezolvarea problemelor salariale”, conform documentului citat. Cei circa 500 de salatiaţi activi au ieşit în stradă tot mai des în ultimele luni, mai ales de când combinatul nu mai dispune de pază, energie electrică şi gaz metan, cerându-şi drepturile salariale. Un grup de salariaţi a transmis o scrisoare deschisă prim-ministrului României, nenumărate adrese către instituţii ale statului şi au discutat cu administratorii judiciari, dar fără o rezolvare. Săptămâna trecută a venit un răspuns şi din partea acţionarului majoritar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, însă singura reacţie a fost de a pasa problema administratorilor judiciari, singurii în măsură să efectueze plăţi în cadrul procesului de reorganizare.

 
 
Fostul administrator nu se lasă: Atacă pe toate căile!
 
 

Dincolo de aceste probleme, deşi acţionarii s-au întrunit la începutul lunii şi au votat schimbarea administratorului special Gheorghe Chişcă, în locul său fiind ales Remus Vulpescu, schimbarea încă nu e bătută în cuie. În primul rând, hotărârea AGA nu a fost publicată în Monitorul Oficial pentru a-şi produce efectele, iar în al doilea rând Gheorghe Chişcă a deschis două procese la Tribunalul Iaşi, prin care cere anularea respectivei hotărâri. Primul dosar este o acţiune în anulare a hotărârii AGA, iar al doilea este o ordonanţă preşedinţială, prin care fostul administrator special încearcă să obţină judecarea cât mai rapidă a acestei speţe. În schimb, în dosarul de insolvenţă care se judecă la Târgu Mureş, situaţia pare să se deblocheze în cele două mari probleme care stagnează procedura: schimbarea consorţiului de administratori judiciari, la cererea AAAS, care se va judeca pe 23 septembrie, şi judecarea suspendării definitive a falimentului combinatului, până la judecarea recursului. Până în prezent au avut loc şase termene, iar suspendarea falimentului a depins de motivarea sentinţei de intrare în faliment, care s-a produs abia zilele trecute, astfel că la următorul termen, din 1 octombrie, judecătorii s-ar putea pronunţa asupra suspendării definitive.

 

 

Comentarii