Justiţia a confirmat ieri: şpagă pentru înscrieri direct în anul III, la facultate. Intermediarul mitei, condamnat la închisoare

joi, 29 decembrie 2016, 03:01
3 MIN
 Justiţia a confirmat ieri: şpagă pentru înscrieri direct în anul III, la facultate. Intermediarul mitei, condamnat la închisoare

Judecătorii au deschis ieri cutia Pandorei la Universitatea „Petre Andrei“: s-a dat prima condamnare în dosarul şpăgii pentru examene la cea mai mare universitate privată din Moldova. Judecătorii ieşeni l-au condamnat, ieri, pe omul de afaceri care a intermediat mita între un student ce voia să „sară“ direct în anul III şi prodecanul Facultăţii de Drept. Doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare a primit Dan Melinte, în condiţiile în care a recunoscut comiterea faptelor şi a primit o reducere. Ceilalţi inculpaţi din dosar, printre care se numără şi rectorul, nu au recunoscut acuzaţiile şi vor fi judecaţi în continuare.

Judecătorii ieşeni au aruncat ieri în aer cea mai mare universitate privată din Moldova. Curtea de Apel a confirmat că la Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi s-ar fi acordat mită pentru examene. Chiar dacă toate cadrele universitare implicate în dosar nu recunosc faptele ce le sunt imputate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), soluţia de ieri va cântări greu la finalul procesului. Dan Melinte, un afacerist ce ar fi intermediat o şpagă oferită de un student care dorea să promoveze direct în anul III, a recunoscut comiterea faptei şi a fost condamnat la doi ani şi ju­mătate de închisoare, cu suspendare. Pedeapsa a fost redusă cu o treime după ce Melinte a declarat la unul dintre primele termene ale procesului său că recunoaşte întrutotul acuzaţiile aduse de DNA, fiind judecat astfel în procedură simplificată. 

Afaceristul Melinte nu e singurul care a recunoscut 

După condamnarea lui Melinte, ceilalţi inculpaţi din dosar – rectorul Sorin Bocancea, prodecanul Facultăţii de Drept Dan Florin Drugă, ce este şi avocat în Baroul Iaşi, dar şi cadrele didactice Cristian Bocancea şi Mark Bucuci – vor fi judecaţi într-un dosar disjuns, pentru care nu se stabilise, cel puţin până ieri, la închiderea ediţiei, un nou termen de judecată. Dan Melinte, al cărui nume mai apare şi într-un alt dosar penal, de evaziune fiscală, nu este singurul care a recunoscut faptele imputate de DNA. Încă dinainte de tri­miterea în instanţă a rechizitoriului, secretara-şefă a Facultăţii de Drept, Liliana Zaharia, a semnat un acord de recunoaştere prin care a fost de acord să primească un an de închisoare, cu amâ­nare. Avocatul Ionuţ Iftode, care l-a reprezentat în instanţă pe Dan Melinte, nu a răspuns în cursul zilei de ieri la telefon pentru a putea comenta pedeapsa dată de instanţă clientului său.

De ce sunt acuzaţi 

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016 Dan Florin Drugă, titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept penal, ar fi cerut, prin intermediul lui Dan Melinte, suma de 18.900 de lei de la un student pentru a-l promova pe acesta direct în anul III. Melinte este proprietarul unei pizzerii unde, spun anchetatorii, mai multe cadre universitare luau masa gratuit. De asemenea, în referatul prin care Melinte a fost reţinut, anchetatorii menţionau că acesta ar fi obişnuit să intermedieze presupuse mite luate de cadre universitare de la UPA. În ceea ce îl priveşte pe studentul care ar fi dat mita, acesta ar fi urmat să fie promovat deşi nu susţinuse exemanele aferente anilor de studiu, nu s-ar fi prezentat la cursurile obligatorii şi nici nu ar fi achitat taxele de şcolarizare prezăvute de regulamentul unităţii de învăţământ. Anchetatorii au mai notat în actul de acuzare că, în ziua flagrantului, rectorul Sorin Bocancea, pentru a îngreuna ancheta, nu ar fi predat pro­curorilor cataloagele aferente anului I de studiu de la Facultatea de Drept, invocând că documentele respective s-ar fi aflat într-un alt loc decât sediul instituţiei. Procurorii susţin că, de fapt, Bocancea nu ar fi vrut să predea ca­taloagele, pentru a-l ajuta pe Dan Florin Drugă. „La data de 07 iunie 2016, în aceeaşi calitate şi în acelaşi scop, inculpatul i-a determinat pe inculpaţii Bucuci Mark şi Bocancea Cristian, cadre didactice în cadrul aceleiaşi instituţii, să facă menţiuni necorespunzătoare adevărului în «Catalogul pentru examene/verificări/colocvii» pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obţinuse note de trecere la şase ma­terii, în condiţiile în care acesta nu a susţinut în fapt acele examene“, se mai arată în rechizitoriu. 

Ulterior, secretarul şef al Facultăţii de Drept, Liliana Ana Zaharia, ar fi introdus fără drept respectivele date în sistemul informatic al instituţiei de învăţământ.

 

Comentarii