Latifundiarul Ioan Zapodeanu, trimis în judecată: spălare de bani

sâmbătă, 01 iulie 2017, 01:50
3 MIN
 Latifundiarul Ioan Zapodeanu, trimis în judecată: spălare de bani

DNA îl acuză de spălare de bani. Alături de el au fost trimise în judecată alte două persoane, care sunt acuzate şi de abuz în serviciu: fosta directoare de la Mica Industrie SA, un registrator de la Cadastru şi un avocat. Totul este legat de însuşirea ilegală a unui teren din Iaşi, de aproape 7.000 mp, aflat în proprietatea statului u prejudiciul din dosar este unul uriaş“ circa 1,6 milioane de euro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au finalizat ancheta ce l-a vizat pe omul de afa­ceri Ioan Zapodeanu. Afaceristul a fost trimis ieri în judecată alături de mai multe persoane care, spun anchetatorii, l-ar fi ajutat să obţină fraudulos un teren. Procurorii DNA le-au mai trimis în judecată pe Gineta Roman, fost director gene­ral al SC Mica Industrie SA, precum şi pe registratorul de la Cadastru Ma­riana Popa, ambele acuzate de abuz în serviciu. Avocatul Lucian Drîm­bă a fost, de asemenea, deferit jus­tiţiei pentru fapte similare. Pro­curorii ieşeni menţionează că, la  data de 29 ianuarie 2008, inculpata Gineta Roman, împreună cu consilierul juridic Lucian Drîmbă şi la solicitarea lui Ioan Zapodeanu, a dispus, printr-o decizie, restituirea în natură a unui teren de 6.708,64 metri pătraţi, pe care se aflau clădiri de aproape 1.500 de metri pătraţi. „Decizia a fost dispusă de inculpată în condiţiile în care aceasta, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, nu avea niciun fel de prerogative legate de suprafaţa de teren respectivă, întrucât societatea pe care o conducea avea doar drept de superficie, proprietar fiind statul român. În acelaşi context, inculpata a respins notificarea adevăratului proprietar al terenului ca fiind tardiv formulată“, au arătat anchetatorii.

 Abuzuri la foc automat
 
Aceştia au mai transmis că, în modalitatea în care au dispus restituirea în natură, inculpaţii Roman Gineta şi Drîmbă Lucian au acceptat posibilitatea ca inculpatul Zapo­deanu Ioan să încheie acte translative de proprietate cu privire la suprafaţa de teren în cauză, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. „Ast­fel, la data de 8 martie 2010, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator la O.C.P.I. Iaşi, a dispus, cu încălcarea prevederilor le­gale, intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în fa­voarea inculpatului Zapodeanu Ioan. În urma acestor demersuri, a fost cauzat un prejudiciu în valoare 5.974.437 lei (echivalent a 1.596.589 euro) în dauna statului român concomitent cu vătămarea drepturilor legitime ale adevăratului proprietar al terenului şi obţinerea unui folos în acelaşi cuantum de către inculpatul Za­podeanu Ioan“, au mai precizat procurorii DNA. După ce a obţinut terenul, Zapodeanu ar fi cedat dreptul de proprietate pe o parte din el unei alte persoane, după care ar fi transferat construcţiile şi terenul integral, contra unei sulte de 20.000 de euro. Ioan Zapodeanu nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta decizia de trimitere în judecată. La momentul la care a fost pus sub acuzare, omul de afaceri susţinea că este nevinovat, într-o discuţie cu reporterii noştri. 
 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii