Lider de sindicat achitat după ce şi-ar fi păcălit colegii cu bani grei

sâmbătă, 04 octombrie 2014, 01:57
2 MIN
 Lider de sindicat achitat după ce şi-ar fi păcălit colegii cu bani grei

Tribunalul Iaşi a decis ieri să o achite pe Dana Manea, fost lider de sindicat, acuzat că ar fi înşelat mai mulţi colegi păcălindu-i să contracteze credite bancare. Achitarea a venit în contextul în care procurorii reţinuseră împotriva sindicalistei o infracţiune care, la vremea respectivă, se pedepsea cu până la 20 de ani de puşcărie.

Sentinţă interesantă în cazul fostei lidere de sindicat de la Romtelecom, Dana Manea, acuzată de procurori de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pe vechiul Cod Penal, pentru această infracţiune se putea acorda o pedeapsă de până la 20 de ani de puşcărie. În cazul Danei Manea, judecătorii Tribunalului au decis achitarea, reţinând că fapta imputată ei „nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţie“. Decizia primei instanţe poate fi atacată de procurori cu apel.

Înfrângerea din acest dosar aparţine Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, care a instrumentat dosarul Danei Manea. În rechizitoriu, anchetatorii au reţinut că, în perioada februarie 2006 – iunie 2007, Dana Manea şi-ar fi convins şase colegi să facă 13 împrumuturi la diferite bănci din Iaşi. Valoarea totală a creditelor era la acea vreme de 292.800 de lei şi 28.900 de euro.

Anchetatorii au mai arătat că datoriile erau scadente în 120 de luni, şi angajaţii au acceptat propunerile liderului lor sindical pentru a-şi păstra locurile de muncă. „Pentru a capta încrederea părţilor vătămate, învinuita s-a prevalat de funcţia de lider sindical la Romtelecom Iaşi, cu autoritate în organizaţiile colective de conducere mai ales în ceea ce priveşte procesul de disponibilizări pe care îl decurgea compania la acea vreme. Profitând de vulnerabilitatea victimelor, aflate sub spectrul pierderii locului de muncă, învinuita i-a determinat să accepte şi să răspundă cererilor repetate de a face aceste credite“, menţiona Carmina Pascal, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, la momentul trimiterii în judecată.

Cei şase angajaţi ai Romtelecom nu şi-au pierdut la acea vreme locurile de muncă, dar aveau să rămână înglodaţi în datorii. Din 2009, Dana Manea nu a mai plătit ratele la bănci aşa cum îşi luase angajamentul, iar împotriva victimelor au început să curgă executările silite. Asta i-a determinat, începând cu noiembrie 2009, să depună plângeri împotriva fostului lider sindical de la Romtelecom. În urma anchetei, s-a concluzionat că valoarea totală a datoriei lăsate pe umerii angajaţilor naivi se ridică la 193.695 de lei şi 28.898 de euro.

Comentarii