Lovitură cruntă primită de presă în Marea Britanie: The Guardian, obligat să distrugă mai multe dosare furnizate de Snowden

miercuri, 21 august 2013, 01:50
2 MIN
 Lovitură cruntă primită de presă în Marea Britanie: The Guardian, obligat să distrugă mai multe dosare furnizate de Snowden

"V-aţi distrat destul. Acum vrem să ne predaţi chestia asta", a fost mesajul guvernului. Doi agenţi au supravegheat arderea hard-disk-urilor pentru a fi siguri că nu vor cădea în "mâna chinezilor".

Guvernul britanic a forţat cotidianul The Guardian să distrugă mai multe dosare, ameninţând cu o procedură judiciară după publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden, a declarat ieri editorul cotidianului britanic. Alan Rusbridger a declarat că a fost contactat "de un oficial de rang foarte înalt al Guvernului care a afirmat că reprezintă opinia premierului". Ulterior, el a avut două întâlniri cu acest oficial care "i-a cerut predarea sau distrugerea întregului material asupra căruia se lucra". Cotidianul era în plin proces de publicare a dezvăluirilor privind programele de supraveghere masivă desfăşurate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) americană şi de corespondentul său britanic GCHQ, după livrarea de către fostul consultant american Edward Snowden a mii de documente secrete.
 

"Unul dintre momentele cele mai bizare din lunga istorie a Guardian"

 
Într-un articol publicat ieri de Guardian, Rusbridger afirmă că autorităţile i-au spus: "V-aţi distrat destul. Acum vrem să ne predaţi chestia asta".
"Ulterior am avut mai multe întâlniri cu persoane mai puţin cunoscute din Whitehall", cartierul care adăposteşte birourile premierului, a continuat editorul. "Cererea era aceeaşi: predaţi materialul lui Snowden sau distrugeţi-l. S-a dezbătut destul. Nu mai trebuie să scrieţi pe acest subiect".
Editorul a declarat că Guvernul a ameninţat cu demararea unei proceduri judiciare pentru a încerca să recupereze documentele secrete, dacă publicaţia nu le distruge ea însăşi. "Şi atunci a avut loc unul dintre momentele cele mai bizare din lunga istorie a Guardian", a adăugat el.
"Doi experţi în securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea hard disk-urilor în subsolul redacţiei pentru a fi siguri că nu mai rămâne ceva ce ar putea constitui un interes pentru a fi predat agenţilor chinezi", a povestit editorul.
Articolul său este publicat în timp ce autorităţile britanice se confruntă cu un val de proteste, după reţinerea timp de nouă ore a lui David Miranda, partenerul jurnalistului Guardian care a lucrat cu Snowden pentru a dezvălui programele de supraveghere. Rusbridger a condamnat această reţinere şi a avertizat "că nu peste mult timp, jurnaliştilor le va deveni imposibil să aibă surse confidenţiale".

Comentarii