Mamă şi fiu, la spital după ce au mâncat carne de raţă

joi, 30 mai 2013, 01:50
2 MIN
 Mamă şi fiu, la spital după ce au mâncat carne de raţă

Cei doi au fost diagnosticaţi cu botulism. Carnea fusese conservată în untură de porc.

Viaţa a două persoane este pusă în pericol de o boală pe cât de rară, pe atât de gravă. O femeie de 70 de ani şi un bărbat de 50 de ani, mamă şi fiu, au fost diagnosticaţi de medicii ieşeni cu botulism, o afecţiune cu care se luptă de mai multe zile pe patul de spital, după ce au consumat împreună carne de raţă, un aliment cât se poate de inofensiv, în mod obişnuit. Problema a fost însă modul de conservare a acesteia. Carnea fusese pusă la păstrare în untură de porc, într-un borcan închis ermetic. Mediile cu foarte puţin oxigen sunt preferate de bacteria Clostridium Botulinum, care produce una dintre cele mai otrăvitoare toxine cunoscute. Aceasta, ajunsă în organismul uman, cauzează boala infecţioasă numită botulism, de care suferă cei doi pacienţi. „Deşi afecţiunea este infecţioasă, aceasta nu debutează cu febră. În schimb, se manifestă prin căderea pleoapelor, uscarea mucoaselor conjunctivale şi bucale, tulburări de deglutiţie, iar în cazurile mai grave, precum cele cu care ne confruntăm în prezent, apare insuficienţa respiratorie“, a precizat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Atât femeia, cât şi bărbatul sunt internaţi în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a clinicii, în stare foarte gravă, boala evoluând agresiv. Amândoi au tensiunea arterială scăzută, prezintă modificări de ritm cardiac şi respirator, iar femeia este intubată şi ventilată mecanic, funcţiile sale vitale fiind foarte slăbite. Anul acesta, medicii infecţionişti ieşeni s-au mai confruntat cu un sigur caz de botulism, însă acela nu a pus probleme deosebite, tratamentul administrat având un efect rapid şi eficient. Deşi afecţiunea este asociată de cele mai multe ori cu consumul de peşte la conservă, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că bacteria se poate dezvolta în orice tip de carne păstrată în condiţii de anaerobioză, o perioadă mai lungă de timp. Mai mult, sunt cunoscute şi câteva cazuri în care pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune consumaseră miere de albine conservată în tuburi închise ermetic.
 

Comentarii