Cazul aberant în care singura soluţie era „vânzarea“ pacienţilor între medicii de familie pare să se fi rezolvat parţial

Medicii de familie care lipsesc o perioadă din localitate pot fi înlocuiți de colegii lor

sâmbătă, 07 octombrie 2017, 01:57
2 MIN
 Medicii de familie care lipsesc o perioadă din localitate pot fi înlocuiți de colegii lor

Medicii de familie care lipsesc din localitate mai puţin de o lună pot să încheie colaborări cu alţi colegi, astfel încât pacienţii să aibă acces continuu la îngrijiri medicale.

Potrivit unei informări a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, pentru perioade de absenţă mai mici de 30 de zile lucrătoare, înlocuirea medicului absent se poate face şi pe bază de reciprocitate între medici. Acordul se poate încheia cu o condiţie: medicul înlocuitor trebuie să-şi desfăşoare activitatea în aceeaşi localitate sau într-o zonă apropiată.

„Pentru situaţiile de înlocuire pe bază de reciprocitate, medicul de familie înlocuit va depune la casa de asigurări de sănătate, cu cel puţin o zi lucrătoare anterior perioadei de absenţă, un exemplar al convenţiei de reciprocitate, precum şi adresa cabinetului unde îşi desfăşoară activitatea. Înlocuirea medicului absent pe bază de reciprocitate între medici se face pentru o perioadă cumulată de maximum 60 de zile calendaristice pe an“, arată CJAS.

Pe durata înlocuirii, medicul înlocuitor utilizează parafa proprie, semnătura electronică proprie pentru prescrierea electronică de medicamente, registrul de consultaţii şi formularele cu regim special ale medicului înlocuit, inclusiv prescripţiile medicale electronice ale medicului înlocuit, numărul de contract şi ştampila cabinetului medical al medicului înlocuit.

„În cazul în care medicul titular al unui cabinet medical individual are angajat medic de familie, pentru perioadele de absenţă prevăzute, acesta poate fi înlocuit de medicul de familie angajat, cu prelungirea corespunzătoare a programului de lucru al medicului angajat care să acopere programul de lucru al cabinetului medical individual, prevăzut în contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate“, se mai precizează în comunicatul CJAS.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii