Medicii orelişti au de lucru! Boli de sezon: otita, sinuzita şi laringita

sâmbătă, 17 august 2013, 01:50
3 MIN
 Medicii orelişti au de lucru! Boli de sezon: otita, sinuzita şi laringita

Cei care fac baie în bazine şi lacuri riscă să se îmbolnăvească de otită. Sinuzita şi faringo-laringita sunt provocate de aerul condiţionat.

Zeci de ieşeni trec pragul Clinicii ORL după ce se răcoresc în piscine, râuri şi lacuri. Aceştia se prezintă la medic acuzând dureri la nivelul urechii, însoţite de inflamaţii, iritaţii şi infecţie. După investigaţii, diagnosticul este clar: otită externă.

Nu mai puţin de cinci persoane vin zilnic la secţia ORL a Spitalului „Sf. Spiridon” cu această afecţiune. Căutând să se răcorească pe vreme de caniculă, ieşenii fac baie în ape necontrolate epidemiologic, fără a se gândi la consecinţe. Unul dintre riscurile care îi paşte atunci când înoată în ape neigienizate este otita. Bacterii şi fungi pătrund în canalul auricular, se răspândesc local şi cauzează infecţii. „Otita externă este o afecţiune specifică sezonului cald. Foarte multe persoane merg în această perioadă la piscine, bazine de înot, lacuri şi râuri. Microbii din apă pătrund în ureche şi provoacă infecţii la nivelul pielii. Se recomadă, ca măsură de prevenţie, duşul după fiecare baie şi curăţarea canalului extern cu un pic de alcool”, a precizat prof. dr. Vasile Costinescu, medic primar ORL.

De asemenea, fiind foarte cald, glandele sudoripare sunt foarte active. Transpiraţia eliminată la nivelul pielii capului poate ajunge în urechi, provoacă mâncărimi. Individul se scarpină din reflex, pielea se irită şi se infectează. Şi în astfel de situaţii se poate ajunge la otite externe, fapt pentru care medicii recomandă o igienă atentă şi delicată la nivelul canalului auricular. Chiar dacă nu este considerată o afecţiune foarte gravă, există cazuri în care această infecţie elimină zile în şir puroi. În aceste situaţii, la tratamentul local obişnuit se adaugă şi administrarea de antibiotic şi antiinflamator pe cale generală. Pacientul trebuie urmărit de către specialist între şapte şi zece zile, până se retrage infecţia.

De asemenea, cabinetele medicale ORL sunt luate cu asalt şi de ieşenii cu sinuzite şi faringo-laringite provocate de expunerea la aerul condiţionat. Săptămânal, aproximativ 20 de persoane se prezintă la consultaţii ORL. Cei mai mulţi dintre pacienţi cad victimele aerului condiţionat în propriile autoturisme. „Schimbările acestea bruşte de temperatură sunt foarte periculoase. Expunerea subită şi directă la curenţii de aer rece provoacă infecţii la nivelul cavităţilor nazale, infecţii pentru care se impune tratament ca la o răceală din timpul sezonului rece. Avem foarte mulţi pacienţi care recunosc că şofează cu aerul condiţionat direcţionat spre spre căile respiratorii, fapt deosebit de dăunător”, a adăugat prof. dr. Costinescu.

A sta în apropierea imediată a aparatului de aer condiţionat este cu totul contraindicat. În afară de sinuzite şi faringo-laringite, se poate ajunge la nevralgii, dureri puternice în zona cefei sau de cap.

Comentarii