De Business

Punem punctul pe știi

Mielul este vândut în pieţe mai ieftin decât la supermarket (GALERIE FOTO)

In timp ce în marile magazine un kilogram de carne de miel costă şi 30 de lei în pieţe este vândut cu aproape 10 lei mai puţin.

joi, 02 mai 2013, 01:50
4 MIN

În pieţele din oraş, ieşenii deja se călcau ieri în picioare la ora prânzului, fiind în căutarea celor mai bune preţuri pentru carnea de miel, brânză, lapte şi ouă, dar şi alte produse specifice perioadei de dinaintea sărbătorilor pascale.

 

Reporterii de la “Ziarul de Iaşi” au făcut un tur al principalelor pieţe pentru a vedea care sunt preţurile practicate de comercianţi. Astfel am aflat că mielul este mult mai ieftin în pieţe decât în supermarketuri şi hypermarketuri, acolo unde kilogramul de miel ajungea zilele trecute şi până la 30 de lei.
 
„Mai lăsaţi la preţ?”
 
Mielul are cel mai bun preţ în piaţa din Nicolina, acolo unde kilogramul costă între 20 şi 23 de lei. „Dacă vreţi să cumpăraţi mai mult, atunci mai scad. Aşa, kilogramul este 21-22 de lei. Avem şi la 9 şi la 10 kilograme un miel”, a spus un bărbat care a adus animalele din Vaslui. Oamenii se împingeau unii în alţii pentru ajunge cât mai aproape de vitrinele în care erau expuşi mieii sacrificaţi. Unii cumpărau carne, pe când alţii doar întrebau şi plecau nemulţumiţi, cu portofelele în mână şi sacoşe pline de zarzavaturi. Aglomeraţie era ieri şi în magazinele în care se vinde carne proaspătă, dar nu de miel, cel mai probabil pentru că ieşenii au ales să petreacă 1 mai la un grătar, cu toate că suntem încă în post. Mai apoi, ne-am oprit în Piaţa din Alexandru, un alt loc pentru care cei de la Direcţia Sanitar Veterinară au dat aviz pentru a se comercializa carne de miel. Aici, însă, oferta era ceva mai slăbuţă, comparativ cu cea din Piaţa Nicolina. Chiar şi preţurile pentru carnea de miel erau ceva mai piperate, pentru că un kilogram de carne de miel costa aici 25 de lei. Comercianţii nu erau la fel de încântaţi atunci când auzeau întrebarea „Mai lăsaţi la preţ?”. Nici ieşenii care se aflau ieri în Piaţa din Alexandru nu erau foarte încântaţi de ceea ce au văzut în „Sectorul comercializare miel”. „Păi, asta e oaie în toată regula, cum poţi să-mi spui mie că e miel? Uite, ăla de-acolo e miel (nr: animalul atârnat în spate). Ce să cumpăr? Oaie de Paşti? Pot să-mi iau oaie oricând”, a spus un bărbat supărat pe unul dintre comercianţii care aveau la vânzare un aşa zis miel cu coastele mult prea dezvoltate pentru a fi într-adevăr miel.
 
La Hala Centrală nici urmă de miel
 
La auzul acestor cuvinte, bărbatul care vindea în Piaţa din Alexandru a spus că ar putea să-i dea clientului oricare dintre mieii expuşi, numai să cumpere. Aici am găsit de asemenea şi ied, dar în ceea ce priveşte preţul, acesta era acelaşi ca pentru carnea de miel, respectiv 25 de lei. Ieşenii care locuiesc în apropiere de Hala Centrală nu sunt la fel de norocoşi dacă doresc să cumpere din piaţa de aici carne de miel, fie ea la 20 de lei sau la 25 de lei. De ce? Aici nu exista ieri nici urmă de copită de miel, cu toate că piaţa de la Hala Centrală se număra printre cele cinci locuri în care ieşenii ar fi trebuit să cumpere miel. „Eu stau în apropiere şi sunt în vârstă, cum să mă duc până în Nicolina ca să cumpăr miel? Aici nu puteau să aducă? Am venit degeaba”, a spus o bătrână supărată care a căutat carne de miel în piaţa de la Hala Centrală. Nici oferta lactatelor nu era prea vastă aici, existând doar câteva locuri în care se vindea caş, respectiv telemea şi urdă. Un alt loc din Iaşi în care se află miei este piaţa din Tătăraşi. Aici, însă, carnea de miel este foarte puţin comercializată. Există doar câteva locuri în care puteţi găsi miel, iar un kilogram costă în jur de 25 de lei. „Păi îl pun pe jos, abia vezi că există miel în piaţa asta, deşi Paştele e aproape”, a spus o femeie.
 
Ce preţuri aveau lactatele
 

Pe lângă preţurile la carnea de miel, ne-am uitat şi la cele de la brânză, lapte şi ouă. Acestea erau aproape aceleaşi în toate pieţele în care am fost, cu mici diferenţe, de un leu sau doi. De exemplu, în Piaţa din Nicolina, caşul de oi se vindea ieri cu 18-20 de lei, dar comercianţii au spus că sunt dispuşi să mai lase la preţ. Foarte puţin, ce-i drept. Mai apoi, telemeaua sărată şi telemeaua nesărată costă, în medie, în jur de 15 lei. De precizat este însă faptul că preţurile practicate de comercianţii din pieţe la brânzeturi sunt semnificativ mai mici decât cele care sunt expuse pe rafturile din marile magazine din Iaşi. Când vine vorba de ouă, acestea costă în pieţe fie 80 de bani, fie un leu. Aici nu veţi găsi însă ouă gata vopsite, aşa cum există în hypermarketuri. În ceea ce priveşte laptele, comercianţii nu lasă deloc la preţ, iar o sticlă de doi litri costă în pieţe 6 lei.

 

Comentarii