Mihai Chirica vrea să preia cinematografele cu ajutorul instanţei

joi, 22 octombrie 2015, 01:53
2 MIN
 Mihai Chirica vrea să preia cinematografele cu ajutorul instanţei

Municipalitatea vrea să deschidă un proces pentru a prelua cinematografele de pe raza municipiului. Primarul interimar Mihai Chirica a declarat ieri că, deşi există prevederi legale în acest sens, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România-Film (RADEF), administratorul obiectivelor, nu a făcut paşii necesari pentru transfer la Primăria Iaşi.

Chirica a menţionat că municipalitatea doreşte să preia inclusiv fostul Cinematograf „Copou”, care a fost vândut de către RADEF în 2010. Potrivit lui Chirica, RADEF a invocat o „vrăjeală” pentru tergiversarea preluării fostelor cinematografe, în sensul că normele de aplicare a legii nu sunt clare.
 
„Cinematografele sunt nişte ruine care stau să se prăbuşească, cu angajaţi care nu-şi primesc salariile şi noi vrem să facem Filarmonică, ne trebuie zone de spectacole, teatru, săli de cultură, nu avem nevoie de crâşme în cinematografe, aşa cum se-ntâmplă de cele mai multe ori. Uitaţi-vă ce se-ntâmplă la Cinematograful Copou, şi nu e o glumă. Vom lua şi acest cinematograf pentru că, din punctul nostru de vedere, după analiza făcută cu juriştii noştri, vânzarea a fost ilegală”, a spus Chirica.
 
Primarul interimar a subliniat că RADEF administrează deficitar fostele cinematografe atât timp cât nici măcar contribuţiile la stat ale angajaţilor nu sunt achitate. Edilul a menţionat că intenţia primăriei este inclusiv de a aplica amenzi către RADEF, având în vedere că „cinematografele sunt clădiri în oraş”.
 
În trecut, Ministerul Culturii a invocat un „management defectuos” la RADEF drept motiv pentru care predarea cinematografelor nu s-a făcut la Iaşi sau în alte zone ale ţării. Cu toate că Guvernul a desemnat o nouă conducere la regia autonomă încă din mai 2015, în ultimele cinci luni blocajul a fost menţinut.
 

Comentarii