Mii de munţi înalţi descoperiţi pe fundul oceanului planetar cu ajutorul sateliţilor

vineri, 03 octombrie 2014, 20:28
2 MIN
 Mii de munţi înalţi descoperiţi pe fundul oceanului planetar cu ajutorul sateliţilor

Mii de formaţiuni muntoase submarine necunoscute până în prezent apar pe o hartă actualizată a fundului oceanului planetar realizată de cercetători din SUA prin prelucrarea unor date de la sateliţi, relatează vineri BBC şi ziarul ‘ABC’, pornind de la un studiu publicat în revista ‘Science’.

Noua hartă, mult mai precisă şi mai detaliată decât versiunea anterioară, din urmă cu două decenii, a fost elaborată de specialişti de la Scripps Institution of Oceanography, din California, cu ajutorul datelor furnizate de satelitul CryoSat-2, al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), şi al satelitului Jason, de la NASA. Satelitul european are ca obiectiv principal observarea calotelor de gheaţă polare, dar operează şi asupra oceanelor, iar cel american, aflat în ultima sa misiune, a măsurat cu precizie câmpul gravitaţional terestru.

‘Cu ajutorul datelor radar anterioare, puteam vedea toate formaţiunile cu înălţime de peste 2 kilometri şi erau 5.000 de munţi submarini’, a declarat, pentru BBC, Dave Sandwell, unul dintre autorii studiului. ‘Cu noile date – şi încă nu am terminat cercetarea – cred că putem vedea formaţiunile cu o înălţime mai mare de 1,5 kilometri. Poate nu pare o îmbunătăţire uriaşă, dar numărul munţilor sumbarini descoperiţi creşte exponenţial odată cu descreşterea dimensiunii (sesizate). Aşa încât, putem descoperi încă 25.000 de munţi faţă de cei 5.000 cunoscuţi deja’, a explicat profesorul american.

Potrivit autorilor studiului, harta deschide noi perspective pentru cunoaşterea mişcărilor tectonice din adâncul mărilor. În noua versiune a hărţii se disting cu claritate indiciile separării, în urmă cu 85 de milioane de ani, a Africii de America de Sud, şi apar noi dovezi ale extinderii lanţurilor muntoase submarine din Golful Mexic, în urmă cu 150 de milioane de ani. Toate aceste formaţiuni sunt la ora actuală acoperite cu straturi groase de sedimente. (Agerpres)

 

Comentarii