Mizerie

marți, 09 februarie 2016, 02:50
4 MIN
 Mizerie

O ţară tristă, plină de gunoaie.

Ştiu o întâmplare cu un primar pesedist de comună ieşeană care ne-a făcut de râs în străinătate. Aflat, împreună cu mai mulţi amici din politica locală, în "vizită de lucru” într-o ţară europeană normală, individul, după ce s-a îmbuibat bine, a aruncat resturile rămase (plus petul de rigoare!) pe geamul autocarului cu care călătorea. La foarte puţin timp după aceea, vehiculul a fost oprit de poliţie, care recuperase "suvenirul” lăsat în urmă de alesul cel mojic. Descoperind că mizerabilul era român, oamenii legii au renunţat înţelegători la amendă, mulţumindu-se cu un avertisment plus o enunţare politicoasă a câtorva reguli elementare de bună purtare. Cel mai jenant este că ţopârlanul s-a declarat ulterior profund şocat nu pentru că-şi trădase completa lipsă de maniere, ci de faptul că fusese bunghit de către poliţişti, deşi el se benoclase foarte atent în faţă şi în spate înainte de a produce mizerie.

În acest moment, în România, se discută despre legea care majorează taxa pe ambalaj necolectat la doi lei per kilogram. Atenţie! Nu este vorba, cum ţipă unii, de o banală taxă pe ambalaj, ci de o taxă (de mediu) pe ambalaj nereciclat. Cu alte cuvinte, sunt penalizate toate firmele neprietenoase cu mediul, adică acelea care nu vor să ia parte la procesul reciclării materialelor refolosibile. Dar ce firme de la noi s-au declarat interesate de aşa ceva, în afara celor care ciordesc capacele de canal de sub nasul poliţiştilor? Or fi mai multe de zece? România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte colectarea şi sortarea deşeurilor, dar pe primul loc la capitolul căderilor (uneori fatale) în găurile de canal. Să ne mai mirăm atunci că Grădina Carpatică este cea mai murdară ţară din Europa, dar şi cea mai găurită? Eu susţin că nu.

Oriunde te uiţi în jur, eşti asaltat de gunoaie. În oraşe, toate maidanele dar şi numeroase spaţii verzi au ajuns focare de infecţie. (Vezi de pildă cum arată terenul demolatei fabrici de bere din Păcurari, aflat chiar în faţa unei şcoli!). La ţară, pe câmpuri (unele cultivate), dar mai ales în preajma terasamentului căii ferate, fermentează non-stop gunoiul de grajd amestecat cu cel menajer. De asemenea, de-a lungul oricărei artere rutiere, care leagă localităţile între ele, vom admira noi forme de relief alcătuite din mizerie şi cadavre de animale. La noi, puţini depun gunoiul la locul potrivit, dar câţi îl şi reciclează, de vreme ce nimeni nu este sancţionat pentru că nu-l reciclează? Ce fac autorităţile? Dar cum ar putea fi pasionat de curăţenia localităţii sale ca şi de sănătatea mediului înconjurător un primar precum pesedistul grosolan de care am pomenit?

Nu cu mult timp în urmă, pe vremea murdarului Cabinet Ponta, un ministru numit Graţiela (din gaşca lui Tăriceanu) se plângea periodic la diferite televiziuni că românii nu-şi sortează gunoiul. Ciudat era că madam Graţiela refuza din principiu aplicarea unor amenzi drastice celor vinovaţi, preferând să facă apeluri siropoase la conştiinţă, la civilizaţie, la europenitate şi la liberalism reformator. Te-ai şi găsit! O traseistă incompetentă ne servea concomitent lecţii de curăţenie urbană, rurală şi morală! De ruşine, după ce le-am transmis mesajul Graţielei, ţiganii care răscoleau gunoiul din ghena de gunoi din spatele blocului meu au băut două săptămâni fără încetare, plângând de mama focului!

Strategia UE referitoare la mediu prevede ca, până în anul 2025, toate depozitele de gunoi reciclabil să dispară definitiv, dar şi ca, până în anul 2030, să fie desfiinţate toate gropile de gunoi, gunoiul transformându-se într-o sursă de energie. Sunt condiţiile obligatorii ale aşa-numitei economii circulare, durabile, specifice ţărilor nordice, care se va aplica întregii Uniuni, datorită efectelor ei excepţionale asupra naturii, dar şi asupra calităţii vieţii.

Pentru că, la noi, nu s-a întreprins încă nimic în această privinţă (dimpotrivă, uitaţi-vă în jur!), mai mult ca sigur că UE va declanşa, într-un viitor foarte apropiat, procedura de infringement la adresa României; adică ne va trage din nou o scatoalcă peste ceafa cea groasă de politician cu pensie nesimţită. Graţiela să trăiască şi mereu să înflorească!

Cum povesteam ceva mai sus, în zilele din urmă au izbucnit contre în legătură cu noua taxă pe ambalaj nereciclat. Speriate, firmele, mai ales cele din industria alimentară, avertizează că, pentru a nu intra în faliment, vor fi obligate să mărească semnificativ preţul produselor. Pe drept cuvânt, noul guvern răspunde că toţi cei care fac mizerie trebuie neapărat să plătească. Dar, din nou, prea puţini vorbesc în cunoştinţă de cauză despre reciclare, infrastructura absolut necesară acestui proces fiind deosebit de precară. Păi cine era s-o construiască, dacă statul şi privatul se întrec doar în a face mizerie? Repet, uitaţi-vă în jur! Culmea este că deţinem, în schimb, o colorată şi foarte puternică mafie a firmelor de salubritate! Dar culmea culmilor este detaliul miraculos că singurele entităţi care se dezvoltă mai rapid decât mizeria din România sunt averile celor de la Mediu!

Comentarii