De Business

Punem punctul pe știi

Moment de cotitură pe piaţa imobiliară: rata la bancă, mai mică decât chiria

duminică, 26 mai 2013, 08:59
4 MIN
 Moment de cotitură pe piaţa imobiliară: rata la bancă, mai mică decât chiria

Odată cu declanşarea crizei, preţul locuinţelor s-a redus masiv, în timp ce nivelul chiriilor a scăzut şi el, dar incomparabil mai puţin. Totodată, nivelul ratelor a început să se reducă şi el, motiv pentru care achiziţia unei locuinţe a devenit mai avantajoasă decât închirierea uneia. Cifrele oferite de experţii imobiliari ieşeni în sprijinul celor de mai sus sunt confirmate de realitatea din teren. Un exemplu concret, pentru un apartament scos la vânzare cu 21.000 euro, în Nicolina. La credit pe 30 de ani se plăteşte o rată între 131 şi 137 euro, în funcţie de bancă, în timp ce chiria variază între 160 şi 190 euro. Un impediment ar fi însă, pentru unii doritori, faptul că băncile oferă credite relativ greu. Piaţa a fost deblocată însă cu ajutorul programului „Prima Casă“, iar persoanele cu venituri peste medie şi un dosar fiscal bun nu au probleme să achiziţioneze o casă.

Rată la casă sau chirie? Este una dintre întrebările care, la un moment dat, se află pe buzele multor cupluri care vor să îşi întemeieze o familie. Scăderea preţului apartamentelor şi a indicelui Euribor, în baza căruia se calculează dobânzile la cre­ditele bancare, în ultimii cinci ani, a făcut ca achiziţionarea de locuinţe să fie ceva mai accesibilă. Agenţii imobiliari ieşeni afirmă la unison că piaţa imobi­liară oferă, în acest an, condiţii foarte bune pentru achiziţionarea unei locuinţe, în detrimentul închirierii unui imobil. În plus, un aport foarte important în creşterea accesibilităţii l-a avut programul „Prima casă“, aflat la al cincilea an de derulare, prin care zeci de mii de români au accesat credite şi şi-au cumpărat locuinţe. Totuşi, faţă de 2008, anul începerii crizei, s-a constatat o oarecare reticenţă din partea băncilor, care impun mai multe condiţii pentru a acorda credite. „Lucrurile sunt simple: bugetarii şi ieşenii care au un dosar foarte bun pentru programul «Prima casă» nu ar avea motive pentru care să nu cumpere, deoarece este mult mai avantajos. Cei care nu îşi pot face credit imobiliar stau în chirie. Preţurile la apartamente din 2008 au scăzut mai mult decât preţurile chiriilor, astfel că este o şansă“, apreciază ex­pertul imobiliar Marian Haută.

Ce spun cifrele

Pentru a-şi justifica poziţia, Haută susţine că achiziţia unui apartament este o investiţie pe termen lung, pe când închirirea reprezintă satisfacerea unei nevoi imediate. „Dacă este scos la vânzare un astfel de apartament, ieşeanului îi convine să îl cumpere, pentru că banii pe care i-ar da pe chirie i-ar folosi pentru plata ratei. Este o investiţie pe termen lung, dar care merită. Cine îşi poate permite o chirie de 200 euro şi are un dosar foarte bun pentru bancă, nişte venituri clare şi o balanţă fiscală bună, este mai convenabil să cumpere apartamentul decât să plătească chiria“, a completat Marian Hau­tă. Pentru a verifica veridicitatea informaţiilor, reporterii „Ziarul de Iaşi“ au consultat preţurile de vânzare şi de în­chiriere a unor apartamente de pe site-uri de profil. Au fost luate în considerare preţurile pentru apartamentele cu o cameră, două şi trei camere, dintr-un cartier mediu ca preţuri – cartierul Nicolina, şi cu suprafeţe aproximativ egale. Potrivit comparatorului de credite de pe site-ul conso.ro, ratele plătite pentru oricare din cele trei apartamente luate în calcul sunt mai mici, la un credit plătibil în 30 de ani, decât chiria lunară. Astfel, pentru un apartament de o cameră din zona Nicolina, scos la vânzare cu 21.000, se plăteşte o rată lunară cuprinsă între 131 şi 137 euro, în funcţie de unitatea bancară, în timp ce chiria variază între 160 şi 190 euro. De asemenea, un apartament de două camere valorează, în medie, 40.000 euro, motiv pentru care creditul necesar impune plata lunară a unei rate cuprinsă între 195 şi 203 euro. Chiria cerută de proprietari pentru un astfel de apartament este cuprinsă, în cele mai multe cazuri, între 200 şi 250 de euro. În cazul apartamentelor cu trei camere, pentru un imobil evaluat la 55.000 euro, se plăteşte o rată lunară cuprinsă între 268 şi 280 euro, în timp ce chiria ajunge la circa 300 euro. Pentru aceste calcule a fost luat în considerare creditul de 30 de ani deoarece circa 70% dintre beneficiari la nivel naţional şi-au achiziţionat locuinţe printr-un astfel de credit.

Puţine oferte pe partea de închiriere

Pro „Prima casă“ este şi Ci­prian Iovu, managerul agenţiei imobiliare Inter Imobiliare, care consideră că Iaşul stă mai bine la închirieri decât alte oraşe mari din ţară doar pentru că este un centru universitar. „Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie acum este achiziţionarea de imobile. Trebuie să ne gân­dim că încă mai este programul «Prima casă», iar ratele la un credit pentru o locuinţă de două camere la 40.000 euro, spre exemplu, sunt până în 200 euro. Apoi, refe­rindu-ne la închirierea unui apartament de două camere cu 200 euro, nu cred că se găsesc foarte multe bine puse la punct. Cunosc fenomenul şi vă spun că nu sunt semne de creştere în ceea ce priveşte închirierea de apartamente, Iaşul are noroc că este un centru universitar şi vin foarte mulţi studenţi“, a explicat Ci­prian Iovu. În prezent sunt foarte multe apartamente scoase la vânzare şi destul de puţine la închiriere. Spre exemplu, site-ul agenţiei Inter Imobiliare pune la dispoziţie 1074 de oferte de vânzări apartamente şi numai 130 de oferte de închiriere. De asemenea, pe site-ul agenţiei Fidelia Casa pot fi găsite peste 1300 oferte de vânzare apartamente şi 108 oferte de închiriere.

Comentarii