MOST WANTED! Ieşenii căutaţi de Poliţie pe tot globul. Dacă-i vedeţi, sunaţi la 112!

sâmbătă, 09 ianuarie 2016, 02:59
5 MIN
 MOST WANTED! Ieşenii căutaţi de Poliţie pe tot globul. Dacă-i vedeţi, sunaţi la 112!

Pe lista scurtă cu infractori căutaţi în toată lumea de Poliţia Română, aşa-numita „most wanted“, cap de afiş a ajuns de curând un interlop dintr-un sat de lângă Târgu Frumos. Este vorba despre Mihai Tudosiea, care a fost dat în urmărire naţională şi internaţională fiind condamnat la opt ani de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, şi alţi trei ani pentru infracţiuni la regimul rutier. Acesta, fiu de oameni gospodari de altfel, este „artizanul“ scenei ninja în care a fost hăcuit cu sabia fostul bodyguard al fotbaliştilor Vieri şi Kaka, în 2009. În panoplia ieşenilor din lista „most wanted“ mai sunt interlopul Vasile Rodideal – condamnat la 18 ani de închisoare, fugit se pare în Rusia, Hassan Nanaa – sirianul care a devalizat Terom SA, dar şi periculosul racket şi asasin la comandă Robert Gîrleanu. Pe lista naţională a aceloraşi personaje, cei mai notorii sunt „guru“ Gregorian Bivolaru, fondatorul MISA, fostul deputat UDMR Attila Marko, dar şi omul de afaceri cu legături la Ministerul Finanţelor, Codruţ Marta.

Lista celor mai căutaţi infractori români, rubrica „most wanted“, de pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) conţine nu mai puţin de 43 de nume. Sunt oameni care par să fi intrat în pământ. Primul nume pe listă, care a fost adăugat în urmă cu câteva zi­le, este al unui ieşean, Mihai Tu­dosiea.

Era poreclit „Ţăranu“

În vârstă de 37 de ani, şi poreclit „Ţăranu“, acesta are domiciliul în localitatea Cucuteni. În ciuda ori­ginii săteşti, are un trecut extrem de violent. El este cel care l-a tăiat cu sabia pe fostul guard al fotbalistului brazilian Kaka, după o dispută începută într-o discotecă din Târgu Frumos, în anul 2009. În discoteca Aqua Party din Târgu Frumos, fosta iubită a interlopului s-a în­tâlnit cu actuala iubită şi s-au luat la ceartă. Între ele a intervenit Cezar Cazacu, fostul guard al lui Kaka. Din cauza scandalului, mai multe persoane au fost date afară din local, printre care şi Tudosiea, amic cu una dintre fete. Nervos din cauza situaţiei, Tudosiea, împreună cu alţi cinci prieteni, a plecat ca să „coacă“ o răzbunare pentru cel care i-a pus la punct: Cezar Cazacu.

În localitatea Cotnari, au barat drumul cu un BMW şi l-au aşteptat pe Ca­zacu şi prietenii acestuia. Când acesta a ajuns în zona respectivă, la bordul unui autoturism Jaguar, între cele două grupuri a izbucnit bătaia. Unul dintre indivizii din grupul lui Tudosiea l-a atacat pe Cazacu cu o sabie, încercând să-l lovească la gât. Lovitura a fost parată de fosta gardă de corp cu braţul, provo­cân­du-i acestuia o tăietură adâncă de zece centimetri care se întindea de la cot şi până la omoplatul stâng. Pentru această rană, tânărul a avut nevoie de 100 de zile de îngrijiri medicale. Cazacu era din Hârlău şi fusese luptător de kickboxing. În Italia a fost steward pe stadionul San Siro aparţinând Inter Milano, apoi a intrat în firma de bodyguarzi a clubului, unde s-a ocupat de siguranţa lui Vieri, după care a ajuns la AC Milan, fiind unul dintre guarzii atacantului Kaka.

Greşeală pe site-ul IGPR

Ca urmare a bătăii din 2009, în iulie 2011, atacatorul Mihai Tudo­siea a primit o condamnare de opt ani de închisoare pentru vătămare corporală gravă, iar în total membrii grupului au primit 40 de ani de puşcărie. Apoi, imediat după sen­tinţă, Tudosiea ar fi fugit în Italia.

În privinţa acestuia, poliţiştii l-au „legat“ în mod eronat de încă o tentativă de omor, cel puţin pe site-ul IGPR. El este urmărit în prezent doar pentru două infracţiuni. „Po­sedă mandate pentru tentativă de omor, fiind condamnat la 8 ani, şi pentru vătămare corporală gravă şi infracţiuni la regimul circula­ţiei, fiind condamnat la trei ani“, se arată pe site-ul IGPR.

Repre­zen­tanţii Poliţiei Iaşi spun că acesta are doar două mandate de urmărire. „O să fie rectificată greşeala. Are pentru vătămare corporală gravă şi infracţiuni la regimul circulaţiei. Pentru infracţiuni la regimul circulaţiei, acesta a produs un accident cu victimă, cu toate că nu avea permis de conducere, iar au­toturismul pe care îl conducea avea numerele de înmatriculare ex­pirate“, a precizat Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei.

Tudosiea are un lung şir de condamnări de-a lungul timpului. În septembrie 2005, tânărul a fost capturat în Italia, unde fugise de o condamnare a pedepsei de trei ani închisoare, pentru furt calificat şi violare de domiciliu. A fost întemniţat, apoi, când a fost eliberat, s-a apucat iar de fărădelegi. Primarul localităţii spune că nu a mai auzit de Tudosiea de ani întregi.

„Îl cunoaştem, însă nu l-am mai văzut de mult timp. Are părinţi, care sunt gospodari şi îşi văd de treaba lor. Mai are şi nişte fraţi, care sunt plecaţi şi ei în străinătate. El este plecat sigur din ţară, ştiu că are mai multe condamnări“, a precizat Pamfilică Brânză, primarul din Cucuteni.

Asasin la comandă

Un alt ieşean căutat, urmărit pentru violenţă extremă şi scăpat de autorităţi, este Robert Gîrleanu. Racket originar din Republica Moldova, acesta este autorul, printre alte fărădelegi strigătoare la cer, al unui triplu asasinat. Născut în 1977 în Republica Moldova, el are cetăţenie română şi moldovenească, şi se sustrage de la detenţia pe viaţă. Acesta a fost condamnat pe viaţă deoarece în anul 2000 a împuşcat cu o puşcă militară Baikal trei parteneri cu care făcea afaceri cu maşini furate, în ţara vecină. Tot în 2000, Robert Gîrleanu se stabilea cu familia în Iaşi.

În 2012, numele lui Gârleanu apare şi în cazul asasinatului interlopului Dumitru Mi­ronescu, duşman al fraţilor Mararu, din Piatra Neamţ. Ucigaşul de atunci, un basarabean pe nume Vitalie Proca, s-a deplasat în cartierul bucureştean Vitan, unde a avut loc crima, cu o maşină aparţinând firmei Clandak SRL, deţinută de familia lui Robert Gîrleanu. Curios este că Gîrleanu a dispărut fără urmă, deşi era dat în consemn la frontieră. Cel mai probabil, el şi-a făcut rost de acte de identitate false. Autorităţile consideră că, cel mai probabil, Gîrleanu se ascunde peste Prut, posibil în spaţiul ex-sovietic.

Atentate cu bombe

Un alt interlop născut în Re­publica Moldova şi stabilit în Iaşi este Vasile Rodideal. Născut în 1961, Rodideal este bănuit că se ascunde tot în stânga Prutului. El a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor. În fugă, acesta a lăsat în urmă o vilă în Tătăraşi, situată pe strada Fulge­rului, care a fost scoasă la licitaţie la sfârşitul anului trecut, de către rudele interlopului. El a reuşit să iasă din ţară în anul 2009, cu toate că era dat în consemn la frontieră. Rodideal a fost condamnat pentru că în 2005 a introdus în Iaşi arme şi explozibili pentru uciderea că­mătarului Tiberiu Cristodorescu.

Comentarii