Nichita încasează loviturile DNA cu zâmbetul pe buze

sâmbătă, 29 august 2015, 01:59
5 MIN

Procurorii DNA i-au prelungit ieri controlul judiciar primarului suspendat Gheorghe Nichita, cu încă 60 de zile. Prelungirea măsurii preventive a păstrat şi interdicţia dispusă în cazul acestuia în privinţa exercitării atribuţiilor funcţiei de primar. Ultimele declaraţii ale martorilor din dosar au dus însă la extinderea urmăririi penale, Nichita fiind acuzat în prezent de patru infracţiuni de instigare la abuz în serviciu şi una de complicitate la abuz în serviciu.

La ieșirea din sediul DNA, Nichita a fost asaltat de jurnaliști, prezentând camerelor de luat vederi o ”față” veselă, în ciuda acuzațiilor aduse de DNA și a cererii de arestare cerută de avocatul fostei amante. Dialogul dintre Nichita și jurnaliști îl găsți în materialul video inserat în text.

O noutate constă în faptul că procurorii îl acuză pe primarul suspendat inclusiv pentru faptul că a folosit poliţiştii pe post gardă personală. În plus, informaţiile adunate de procurori arată că operaţiunile ilegale de filaj dispuse poliţiştilor locali ar fi început încă din decembrie 2013. La debutul verificărilor, procurorii vorbeau doar de perioada ianuarie – aprilie 2015. O altă noutate a dosarului penal constă în faptul că s-a calculat şi un prejudiciu adus bugetului Poliţiei Locale: 105.372,61 lei. De asemenea, procurorii susţin că, prin folosirea poliţiştilor locali la acţiunile de filaj, Nichita nu a mai fost nevoit să-i plătească unui detectiv particular suma de 52.800 lei.  

Avocatul Adinei Samson a cerut arestarea lui Nichita
 
Primarul suspendat a fost audiat ieri la sediul DNA din Bucureşti. În faţa procurorilor s-a prezentat şi avocatul Adinei Samson, Dragomir Tomaşeschi. Acesta din urmă ar fi prezentat anchetatorilor o serie de probe care ar arăta faptul că Nichita a încălcat condiţiile controlului judiciar. Are numeroase întâlniri cu martorii din dosar, lucru interzis cu desăvârşire prin controlul judiciar. Nu vă pot spune numele. Am nume, întâlniri, locuri şi date. Abia le-am adus la cunoştinţă (procurorilor, n.r.) despre aceste aspecte”, a acuzat Tomaşeschi.
 

În cazul în care procurorii vor constata că Nichita a luat legătura cu vreun martor, atunci ar putea solicita instanţei luarea unei alte măsuri preventive (arest la domiciliu sau arest preventiv). Nichita a negat că s-ar fi întâlnit cu vreun martor din dosar. „Nu am luat legătura cu nimeni din cei care nu am voie să iau legătura. Am discutat acest lucru şi cu procurorul, am făcut tot ce mi-a stat mie în putere astfel încât să nu încalc cu nimic controlul judiciar. Şi acest lucru îl voi face în continuare”, a comentat Nichita.
 
El a spus că infracţiunile care i-au fost aduse ieri la cunoştinţă de către procurori au venit în contextul „unor declaraţii suplimentare” care au apărut în dosarul său.Mi s-a adus la cunoştinţă că pe aceleaşi fapte, nu alte fapte, s-a dat o altă încadrare juridică şi, sigur, mi s-a prelungit controlul judiciar şi nu am dreptul să merg la serviciu, precum şi unele cheltuieli care nu sunt justificate de cei de la Poliţia Locală”, a menţionat primarul suspendat. Avocaţii acestuia au anunţat aseară că vor contesta măsura luată.
 
DNA: I-a folosit pe poliţişti drept bodyguarzi
 
O noutate în dosarul primarului suspendat constă într-un nou set de acuze aduse acestuia. „În perioada 1 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, primarul municipiului Iaşi l-a instigat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai (fostul şef al Poliţiei Locale, n.r.), după ce acesta luase deja hotărârea infracţională, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul de a dispune unor subordonaţi să asigure escortarea permanentă a inculpatului Nichita Gheorghe şi să efectueze deplasări cu autoturismele Poliţiei Locale în interesul personal al acestuia din urmă sau al unor persoane indicate de el.
 
Urmare a acestei acţiuni, a fost creat un prejudiciu instituţiei publice de interes local şi un folos patrimonial necuvenit inculpatului Nichita Gheorghe sau persoanelor indicate de acesta, în cuantum de 91.811,3 lei”, au precizat procurorii DNA într-un comunicat de presă. Anchetatorii au arătat că operaţiunile ilegale de filaj ar fi fost iniţiate încă din data de 25 decembrie 2013. Procurorii au menţionat că, începând cu această zi şi până pe 16 martie 2014, Nichita l-ar fi determinat pe Hliboceanu „să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul de a dispune angajaţilor din subordine să efectueze activităţi de supraveghere a unei persoane”.
 
„De asemenea, în perioadele 1 – 14 iulie 2014 şi 1 septembrie – 14 octombrie 2014, inculpatul Nichita Gheorghe, cu intenţie, l-a determinat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul de a dispune angajaţilor din subordine să efectueze activităţi de supraveghere a aceleiaşi persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale Poliţiei Locale Iaşi şi a bugetului acestei instituţii cu suma totală de 13.234,52 lei”, acuză DNA. Procurorii au arătat că, prin aceste acţiuni, Nichita „a obţinut pentru sine un folos nepatrimoniul necuvenit constând în datele care îi erau furnizate permanent, (…) dar şi un folos patrimonial constând în suma de 52.800 lei pe care nu a mai fost nevoit să o achite unui detectiv particular”. Procurorii au amintit şi de perioada 1 – 7 ianuarie 2015, când Hliboceanu, instigat de Nichita, l-a determinat pe un şef de serviciu din Poliţie să se deplaseze în Suceava „în scopul rezolvării unor probleme personale ale edilului”. În acest caz, procurorii au calculat un prejudiciu de 326,79 lei.
 
Avocat: „Clienta mea are probleme reale de sănătate”
 
Într-o declaraţie acordată în faţa sediului central al DNA, avocatul Dragomir Tomaşeschi a susţinut că modul în care Nichita ar fi forţat-o pe Adina Samson să intre într-o relaţie cu ea i-ar fi creat acesteia unele probleme de sănătate. „Clienta mea are reale probleme de sănătate, are nevoie de asistenţă psihologică, pentru că traumele comise de acest individ în anii din urmă şi-au lăsat urme în situaţia ei din punct de vedere al sănătăţii”, a spus Tomaşeschi.
 
Acesta a adăugat că Nichita ar fi determinat-o pe Samson să aibă această relaţie, având în vedere că, din punct de vedere profesional, ea se afla în subordinea lui. „Clienta mea a fost forţată să aibă această relaţie, nu a dorit această relaţie, dar dl Nichita a determinat-o să o aibă. Consider că locul lui Gheorghe Nichita este pe Dr. Vicol, acolo e Penitenciarul din Iaşi”, a mai spus Tomaşeschi.
 

 

Comentarii