De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nou-născuţii ieşeni, din nou în pericol: un vaccin extrem de important s-a epuizat

miercuri, 13 aprilie 2016, 01:52
2 MIN
 Nou-născuţii ieşeni, din nou în pericol: un vaccin extrem de important s-a epuizat

Vaccinul hexavalent imunizează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi meningitei. Ce explicaţii are DSP? 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a terminat din nou stocul de vaccin hexavalent. Zeci de bebeluşi nu pot fi vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B şi poliomielitei pentru că DSP a epuizat vaccinul şi aşteaptă alte doze de la nivelul Ministerului Sănătăţii. DSP susţine că a epuizat stocul relativ recent, şi că unii medici de familie încă au doze pentru a le administra bebeluşilor. Cu toate astea, o parte dintre medicii de familie susţin că nu mai au doze de vaccin hexavalent de mai bine de două luni. DSP s-a confruntat cu o criză similară la sfârşitul anului trecut, la începutul lunii ianuarie reînnoindu-şi stocul şi redistribuind dozele medicilor de familie.

„Nu mai avem vaccinul hexavalent de aproape două luni. Copiii pe care trebuie să-i vaccinăm conform schemei naţionale vor fi vaccinaţi la o dată ulterioară, după ce vom primi vaccinul şi vom anunţa părinţii să vină la programare“, a arătat un medic de familie din Iaşi. La nivelul DSP, stocul de vaccin hexavalent s-a finalizat în urmă cu câteva zile.

„Direcţia a epuizat stocul de vaccin hexavalent zilele trecute. În teritoriu, la unii medici de familie se mai găseşte pe stoc. Criza este la nivel naţional, nu doar în judeţul nostru. Am anunţat lipsa vaccinului la nivelul Ministerului Sănătăţii şi aşteptăm să ni se refacă stocurile“, a explicat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Vaccinul hexavalent se administrează pentru imunizarea bebeluşilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi meningitei provocate de bacteria Haemophilus Influenzae tip B. Vaccinul se inoculează bebeluşilor de 2, 4 şi 11 luni prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. 

 

Comentarii