Nouă biografie: Scriitorul Lewis Carroll nu a fost un agresor de copii

luni, 17 noiembrie 2014, 23:06
2 MIN
 Nouă biografie: Scriitorul Lewis Carroll nu a fost un agresor de copii

Lewis Carroll, autorul faimoasei cărți pentru copii "Alice în Țara Minunilor", are în prezent reputația unui inadaptat social, cu un interes bizar pentru fetițe, însă o nouă biografie, scrisă de o autoritate în domeniu, contrazice această opinie tulburătoare, relatează The Independent.

Timp de peste 40 de ani, Edward Wakeling a adunat mii de documente din timpul vieții lui Carroll, inclusiv scrisori nepublicate anterior și amintiri ale celor care l-au cunoscut.

Potrivit expertului, aceste documente dezvăluie un Carroll extrem de sociabil, care se bucură atât de compania adulților, cât și a copiilor. "Este timpul, o dată pentru totdeauna, să respingem mitul fals despre relația sa nesănătoasă cu copiii", a declarat Wakeling pentru The Independent. "A fost un iubitor de copii… nu un agresor al acestora", a adăugat el.

Noua biografie apare în contextul în care relația lui Carroll cu Alice Liddell, sursa de inspirație pentru cel mai faimos personaj al său, a fost mult timp în centrul unei dezbateri privind intențiile scriitorului față de aceasta, mai ales că Lewis a făcut sute de poze cu fetițe dezbrăcate.

Spre exemplu, Katie Roiphe a scris un roman în care Carroll este prezentat ca având sentimente erotice față de muza sa și, deși autoarea admite că nu a existat nicio dovadă despre un abuz asupra copilului, ea susține că scriitorul ar fi nutrit "gânduri impure" față de fetiță.

Copiii apar în "nu mai mult de 1%" din cele 3.000 de fotografii făcute de Carroll, explică Wakeling, adăugând că studiile de nud erau o practică obișnuită printre fotografii victorieni.

Cercetarea lui Wakeling va apărea la sfârșitul acestei luni sub forma unei cărți intitulate "Lewis Carroll: The Man and His Circle".  (Agerpres)

Comentarii