NOUTĂŢI smartwear: Gadgeturile puse în serviciul sănătății

vineri, 06 iunie 2014, 14:21
3 MIN
 NOUTĂŢI smartwear: Gadgeturile puse în serviciul sănătății

O nouă generaţie de accesorii ‘smartwear’ sau portabile conectate la un smartphone sau tabletă oferă aplicaţii revoluţionare pentru a supraveghea organismul în timpul practicării unei activităţi sau de exerciţii fizice. Aceste gadgeturi ale tehnologiei de vârf au fost expuse săptămâna aceasta la salonul Computex de Taipei, cea mai mare expoziţie de noutăţi tehnologice după târgul Cebit din Hanovra, informează vineri AFP.

Compania taiwaneză AiQ a creat tricoul de sport inteligent prevăzut cu electrozi minusculi care măsoară ritmul cardiac şi cantitatea de calorii consumată. Datele sunt transmise prin Bluetooth la un smartphone sau o tabletă. Ideal pentru sportivi, această tehnologie a fost dezvoltată iniţial pentru şoferii de autobuz din Taiwan şi va fi implementată anul acesta.

‘Îi vom dota cu o cămaşă capabilă să detecteze dacă un şofer aţipeşte la volan sau are vreo problemă de sănătate şi care alertează automat în acest caz compania de transport’, a explicat vicepreşedintele AiQ, Steve Huang. Compania sud-coreeană Samsung, liderul mondial pe piaţa smartphonurilor a anunţat, săptămâna trecută, o nouă platformă numerică dedicată sănătăţii care supraveghează diferitele funcţii ale corpului.

Într-un moment în care pentru sănătate se cheltuiesc sume exorbitante la nivel mondial, ‘sănătatea digitală’ este un domeniu de inovaţie foarte de important, a declarat Young Sohn, responsabil la firma Samsung. Concurentul său, Apple, a prezentat recent programul HealthKit pentru a supraveghea sănătatea. HealthKit este folosit la stocarea datelor colectate de brăţările, care supraveghează activitatea sau somnul celor care le poartă şi care trimit semnale de alertă medicului în caz de probleme.

La Salonul Computex, firma taiwaneză Abeltech şi-a prezentat noua cameră video, în formă de periuţă de dinţi, care poate lua imagini din interiorul gurii. Posesorul acestui gadget poate trimite imaginile, de înaltă definiţie, unui smartphone sau tabletă ,care vor putea fi consultate de un specialist în igienă dentară. Experţii sunt totuşi prudenţi cu privire la fiabilitatea acestor instrumente care nu trebuie să înlocuiască nici medicul, nici bunul simţ…

‘Receptorii nu sunt încă foarte precişi, dar lucrurile se vor ameliora treptat’, este de părere specialistul Daniel Matte. ‘Vom asista în al doilea semestru la o evoluţii interesante ale producătorilor de componente şi de accesorii’, spune el. Un sondaj publicat de Orange/ Terrafemina în luna mai arăta că 50% din francezi consideră ‘anecdotice’ sau ‘absurde’ articolele vestimentare ‘conectate’.

Posibilitatea de dezvoltare a aplicaţiilor este totuşi infinită crede Paula Luh de la Sonostar care comercializează brăţări ce permit purtătorului să calculeze distanţa parcursă pe jos într-o zi, sau calitatea somnului.

Firma taiwaneză Bomdic a pus la punct un mic aparat destinat atleţilor care calculează volumul sângelui pompat de inimă şi nivelul de acid lactic. Gadgetul ‘GoMore’ va putea alerta în timpul curselor de maraton despre eventuale leşinuri sau probleme de sănătate. (Agerpres)

Comentarii