Nu mai subvenţionaţi pârloagele!

sâmbătă, 30 martie 2013, 02:50
3 MIN

Asta a fost una din doleanţele exprimate, pe lângă multe altele, la întîlnirea celor circa 100 de fermieri din judeţ cu parlamentarii ieşeni.

Parlamentarii ieşeni s-au con­fruntat ieri cu problemele a aproximativ 100 de fermieri din judeţ. Prefectura şi Direcţia pentru Agricultură au organizat o întâlnire cu reprezentanţii societăţilor din domeniul agricol. În cele două ore ale discuţiilor, deputaţii şi senatorii abia au prididit să noteze doleanţele fermierilor. Singurele promisiuni făcute în final au vizat posibilitatea acor­dării unei subvenţii pentru combustibil şi asigurarea finanţării pentru staţiile de rachete antigrindină.
Tonul a fost dat de unul dintre cei mai importanţi agricultori din judeţ, directorul Agri­cola Ţigă­naşi, Aurel Placinschi. Impozi­tele agricole şi modul de plată a subvenţiilor agricole au fost principalele probleme ridicate de acesta. „Subvenţia se acordă la su­prafaţă deţinută, nu la su­prafaţă efectiv lucrată. Ar trebui ca cei care cer subvenţii să fie obligaţi să demonstreze că lu­crează efectiv pământul. Apoi, cum vine treaba cu impozitele? Un arendaş, dacă ia în lucru o ju­mătate de hectar, plăteşte aren­dă. Un proprietar, cu 10 hec­tare şi cinci culturi, nu plă­teşte nimic“, a spus Placinschi. Arenda şi sistemul de taxare a fermelor au reprezentat de altfel principalele probleme ridicate de agricultorii prezenţi. „Dau aren­dă 600 kg de grâu pe hectar. Pentru astea, plătesc TVA. De ce? Dau grâul ca plată, nu îl vând. Mai plătesc şi impozit pe dea­supra. E complet ilogic“, a spus Milică Milieş, din Târgu Frumos. Fermierii au invocat şi concurenţa neloială practicată în pieţe de intermediari sau de falşi producători, cerând luarea de măsuri pentru eradicarea fenomenului. „Primăriile dau certificate de producător fără să-şi bată capul să verifice. Ajung unii să vândă 100 de tone de mere cu trei pomi în curte. Nu mai încape nimeni în piaţă lângă ei“, a precizat Dănuţ Băianu, din Cotnari. Starea execrabilă a drumurilor a fost invocată de Ion Buimac din Andrieşeni, care s-a plâns că nu îşi poate transporta marfa pentru că firmele specializate refuză să facă deplasări pe drumul Iaşi-Botoşani. Directorul Astra Trifeşti, Vasile Lungu, a solicitat şi finalizarea lucrărilor la şoseaua de centură sau construirea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. „Eu, pentru un proiect Sapard, am umplut patru dulapuri de dosare. Majoritatea hârtiilor care ni se cer efectiv nu au niciun rost“, a punctat Costică Postârnac, primarul din Ipatele, el însuşi agronom.
Directorul APIA Iaşi, Sergiu Ji­tăreanu, a apreciat ca posibilă acordarea unei subvenţii pentru motorină, de 1,7 lei pe litru. „Do­cumentaţia este în curs de aprobare la nivelul Comisiei Euro­pene. Dacă se aprobă, credem că se va putea acorda o sumă la ni­velul anului trecut“, a precizat Jităreanu.

Comentarii