Numărul ieşenilor puşi în cătuşe a crescut într-un an cu 80 la sută

miercuri, 22 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Numărul ieşenilor puşi în cătuşe a crescut într-un an cu 80 la sută

Ieşenii se simt în siguranţă pe străzi. Aprecierea a fost făcută ieri de chestorul Ioan Scripniciuc, comandantul Inspectoratului Poliţiei Judeţean, care a prezentat raportul de activitate al instituţiei, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

„În Iaşi, 63% dintre cetăţeni se simt în siguranţă, în proporţie mai mare sau mai mică, iar doar 6,6% au apreciat că gradul de siguranţă este redus. Ne bucură să constatăm această percepţie a publicului, în condiţiile în care ne desfăşurăm activitatea în condiţiile cunoscute. Avem un deficit de 246 de oameni, funcţii vacante la sfârşitul anului trecut. Gradul de acoperire al necesarului de maşini este de 56%, iar de vechimea celor pe care le avem mai bine nu vorbim. Peste jumătate din ele au mai mult de 10 ani vechime“, a spus Scripniciuc.

 Cifrele din sondajul prezentat de chestor îşi găsesc însă mai puţină acoperire în statisticile Poliţiei. Numărul infracţiunilor contra patrimoniului a scăzut uşor, cu 1%, dar cel al infracţunilor contra persoanei a crescut cu peste 1.000, respectiv cu 15%. Totodată, numărul persoanelor arestate sau reţinut a crescut cu 80 faţă de anul 2015, ajungând la 417. Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 71.700 de lucrări penale, cu 5% mai multe decât în 2015. Doar o treime din acestea au fost soluţionate, majoritatea rămânând încă în lucru. De altfel, numărul cauzelor rămase nerezolvate a crescut cu 12% faţă de 2015. Şcolile sunt relativ sigure, în incinta sau în apropierea acestora fiind înregistrate anul trecut doar 72 de infracţiuni. În majoritatea cazurilor, a fost vorba de furturi şi bătăi. „Nu au fost înregistrate infracţiuni de vătămare corporală, şantaj, viol sau alte infracţiuni de mare violenţă“, a precizat Scripniciuc.
 
Evoluţia evenimentelor rutiere a fost favorabilă faţă de 2015. Anul trecut s-au înregistrat 402 accidente grave, cu 23 mai puţine decât în 2015. Numărul deceselor pe şosele a scăzut cu trei, iar cel al răniţilor grav, cu 12. Principalele cauze ale accidentelor au fost, ca şi în anii trecuţi, traversarea neregulamentară a străzilor de către pietoni, respectiv viteza neadaptată la condiţiile de drum, în cazul şoferilor. Dacă, în anii trecuţi, abaterile comise de biciclişti cauzau 9% dintre accidente, anul trecut, procentul acestora a crescut la 11%.  

Comentarii