De Business

Punem punctul pe știi

O escrocherie de nota zece: milioane de euro dispar anual!

luni, 06 octombrie 2014, 01:50
4 MIN
 O escrocherie de nota zece: milioane de euro dispar anual!

Piaţa oficială a chiriilor din Iaşi este estimată pe baza impozitelor strânse de Fisc la maxim 15 milioane de euro pe an. Rezultă că fiecare imobil închiriat, pentru care s-a depus declaraţie, fie el apartament sau spaţiu comercial se închiriază în medie cu 110 euro pe lună. Specialiştii spun că preţurile sunt mult mai mici decât în realitate. Chiar şi inspectorii fiscali recunosc că fenomenul îi depăşeşte, iar valoarea pieţei este de câteva ori mai mare decât datele oficiale.

Evaziunea fiscală existentă pe piaţa chiriilor din Iaşi este în floare şi reprezintă o nebuloasă pentru inspectorii fiscali, care nu beneficiază de o legislaţie adecvată pentru prinderea celor care încearcă să fraudeze bugetul de stat. Datele furnizate de Adminsitraţia Judeţeană de Finanţe Publice Iaşi referitoare la impozitul plătit de ieşenii care închiriază pe persoană fizică imobile arată că, anual, la bugetul de stat se plăteşte o sumă de aproape trei ori mai mică decât este potenţialul pieţei. Din calculele „Ziarul de Iaşi”, efectuate doar în baza sumelor declarate la Fisc în perioada 2010 – 2014, rezultă că în decursul unui an un imobil, apartament sau spaţiu comercial, este închiriat în medie cu o sumă cuprinsă între 90 şi 110 euro/lună, la un curs de 4,4 lei/euro. Trebuie specificat că la apartamente suma ar trebui să fie mai mică dacă luăm în calcul faptul că persoanele care închiriază spaţii comerciale au tot interesul să fie declarată suma reală şi solicită factură, deoarece chiria este plată deductibilă. Chiar şi la sumele medii obţinute, piaţa imobiliară arată că se poate închiria cu acestea doar o cameră mică de cămin, iar un spaţiu comercial nici nu poate fi luat în calcul. Specialiştii în imobiliare consultaţi de „Ziarul de Iaşi” susţin că, lucrând pe sume şi suprafeţe medii, un imobil ar trebui să fie închiriat cu 200 – 250 euro dacă sunt luate în calcul şi spaţiile comerciale, ceea ce arată că evaziunea fiscală din chirii este de 2 – 2,5 ori faţă de cât se colectează la buget din această latură economică.

 
 
Cu mâinile legate
 
 
Concret, datele furnizate de Fisc arată că în ultimii patru ani au depus declaraţii referitoare la obţinerea de venituri din chirii, în medie, 12.000 de ieşeni, vârful fiind atins în 2012, respectiv 12.666 persoane. Sumele plătite de aceşti contribuabili, cu titlu de impozit, în ultimii patru ani s-au încadrat între 1,6 şi două milioane euro, de unde rezultă o piaţă a chiriilor declarate de 12,7 – 15,5 miilioane euro, în calcul fiind luate şi cheltuielile deductibile de 20% ale contribuabililor. Totuşi, şi aceşti ieşeni care vor să se adăpostească sub o mantie de bun contribuabil sunt în zona gri, dacă luăm în calcul media declarată/imobil, ceea ce înseamnă că mare parte din contribuabili declară venituri mai mici decât cele reale pentru a plăti impozite mai mici. Nedorind să îi fie divulgată identitatea, un inspector fiscal responsabil cu micii contribuabili persoane fizice, lansează o ipoteză îngrijorătoare: „nu există posibilitatea să aflăm câte persoane ar trebui, de fapt, să declare venituri şi cât este suma reală care ar trebui să fie plătită la buget, dar din experienţă vă zic că abia dacă depun declaraţii jumătate din contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor. Colac peste pupăză, nici cei care depun nu declară sumele reale pentru că depun declaraţii estimative”, ne-a explicat inspectorul. Legislaţia nu le permite inspectorilor să îi depisteze şi sancţioneze pe proprietarii care nu declară veniturile din chirii decât dacă îi sesizează cineva prin intermediul unei petiţii. Or, la nivelul Fiscului se depun, anual, în medie, 20 de petiţii, irelevant raportat la numărul contribuabililor care nu declară veniturile.
 
 
Ce taxe se plătesc
 
 

Potrivit legislaţiei în vigoare, proprietarul care închiriază un imobil trebuie să plătească 16% din venitul net către bugetul de stat. În termen de 15 zile de la semnarea contractului de închiriere, proprietarul are obligaţia să îl înregistreze la organul fiscal şi să depună o declaraţie privind venitul estimat pe care îl va obţine. Trebuie specificat că, în cazul contribuabililor pentru care cheltuielile se determină în sistem forfetar şi care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real depun declaraţia privind venitul estimat/norma de venit completată corespunzător. Ulterior depunerii, Fiscul emite o decizie de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de impozit pe venit, pe care contribuabilul îl va plăti trimestrial pe data de 25 a lunilor martie, iunie, septembrie şi decembrie. În calculele efectuate de „Ziarul de de Iaşi” nu au fost folosite datele aferente anului în curs deoarece începând cu 1 ianuarie, pe lângă cota de 16%, contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor trebuie să plătească şi contribuţia de 5,5% din acestea la bugetul asigurărilor sociale de sănătate şi comparaţie nu ar fi fost relevantă faţă de anii anteriori.

 

 

Comentarii