Obstacol neprevăzut pentru parcul industrial: Cultura Cucuteni

joi, 22 septembrie 2016, 01:52
2 MIN
 Obstacol neprevăzut pentru parcul industrial: Cultura Cucuteni

Viitorul parc industrial de la Leţcani merge dintr-o piedică în alta. Pentru proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean, până şi veştile bune sunt proaste. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a avizat favorabil întocmirea planului urbanistic zonal pentru viitorul parc industrial. În schimb, avizul este condiţionat de efectuarea lucrărilor de descărcare arheologică pe suprafaţa de 18,6 ha pe care urmează să fie amenajat parcul.

 „Conform repertoriului arheologic al judeţului, în zona Leţcani există situri arheologice. Nu s-a făcut încă nicio cercetare arheologică sistematică, dar acest lucru nu este surprinzător. În judeţ sunt vreo 3-4.000 de puncte arheologice necercetate. Dacă într-o zonă în care s-au făcut descoperiri arheologice se fac şi alte lucrări decât cele agricole, este necesară cercetarea arheologică preventivă sau supravegherea arheologică“, a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Virgil Băbîi.

Pe terenul unde ar urma să fie amenajat parcul industrial, pe partea dreaptă a drumului Iaşi – Târgu Frumos au fost identificate mai multe movile aplatizate, posibile monumente funerare antice. În punctul „La Damian“ au fost găsite fragmente ceramice dintr-o fază neprecizată a culturii Cucuteni. Pe „tarlaua CAP“, cum este identificată în Repertoriul arheologic, a fost identificată o aşezare a culturii Cucuteni, suprapusă altora din culturile Noua şi Halstatt, ca şi o aşezare din secolul al IV-lea e.n. Băbîi a precizat că, înainte de a se putea demara vreo lucrare pe terenul alocat parcului industrial, trebuie efectuate sondaje pentru identificarea eventualelor obiective de interes arheologic.

Dacă nu se va găsi nimic valoros lucrările vor putea fi efectuate, după cercetarea preventivă. Dacă se descoperă însă obiective importante, amenajarea parcului se va putea face doar sub supravegherea unui arheolog. „Actualul Repertoriu arheologic datează din anii ’80. Noi am propus Institutului de Arheologie reluarea editării acestuia, printr-un proiect în care să fim şi noi implicaţi, punctele arheologice fiind localizate prin GPS, astfel încât şi răspunsurile pe care le dăm să fie mai precise“, a spus Băbîi. 

Comentarii