Operaţiile din cadrul maratonului chirurgical de la IRO sunt transmise live

miercuri, 03 februarie 2016, 02:56
2 MIN
 Operaţiile din cadrul maratonului chirurgical de la IRO sunt transmise live

Suma iniţială a maratonului chirurgical de la Institutului Regional de Oncologie (IRO) s-a extins de la 160.000 la 220.000 de dolari. Proiectul este finanţat de Rotary International împreună cu cluburile Rotary din Iaşi şi zona Moldovei.

Maratonul constă în faptul că o echipă de opt medici de la University of Virginia, împreună cu colectivul compartimentului de chirurgie plastică de la IRO, va opera gratuit 14 pacienţi cu malformaţii cranio-faciale şi alte sechele. Oamenii au vârste cuprinse între 6 şi 36 de ani.

Situaţiile pacienţilor vor fi îmbunătăţite datorită parteneriatului dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi şi University of Virginia. Suportul logistic pentru intervenţii este asigurat de unitatea medicală. Au fost selectaţi pentru operaţii nouă pacienţi cu malformaţii cranio-faciale de diferite tipuri.

Patru dintre cei 14 au nevoie de reconstrucţie la sân, iar unul prezintă o tumoră. Operaţiile de chirurgie cranio-facială au loc în prima săptămână, iar pentru fiecare dintre ultimii pacienţi a fost rezervată câte o zi din a doua săptămână. Intervenţiile vor putea fi urmărite în transmisie directă în amfiteatrele de la IRO de către rezidenţii de chirurgie plastică interesaţi.

„Aproape 20-30 de oameni, chirurgi, anestezişti şi asistente vor munci pentru un pacient. O parte dintre pacienţi vor avea nevoie de operaţii şi anii viitori, pentru că sunt cazuri care au nevoie de operaţii constant. Durata unei intervenţii chirurgicale poate dura între trei şi zece ore. Am selectat 14 din 40 de cazuri deoarece o parte dintre ei erau răciţi, nu au reuşit să se lase de fumat, şi din aceste cauze nu îi putem opera“, a menţionat profesorul Dragoş Pieptu, chirurg plastician în cadrul IRO.

Maratonul se va desfăşura în perioada 1-12 februarie, cel de-al doilea maraton fiind programat pentru luna august. Acestea fac parte din proiectul pentru înfiinţarea primului centru cranio-facial din sud-estul Europei.

Comentarii