De Sănătate

Punem punctul pe știi

Osteomielita unei fetiţe de 7 ani s-a agravat după tratamentul la domiciliu dat de părinţi

Fetiţa a ajuns într-un târziu la spital, având febră de 40 de grade din cauza infecţiei osoase de la picior

sâmbătă, 29 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Osteomielita unei fetiţe de 7 ani s-a agravat după tratamentul la domiciliu dat de părinţi

Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi s-au confruntat zilele acestea cu cazul unei fetiţe de şapte ani care a ajuns la spital în stare gravă după cinci zile în care acuza dureri insuportabile la nivelul piciorului, dureri însoţite şi de febră foarte mare. 

Deşi simptomele au început să apară încă de duminică, fetiţa a ajuns la spital abia în cursul zilei de joi, mama acesteia sperând că starea ei se va ameliora cu tratament la domiciliu. Abia atunci când fetiţa nu a mai putut pune piciorul în pă­mânt, a fost solicitat un echipaj medical care să o transporte la Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul de Copii. „Fetiţa a ajuns la noi cu o febră de 40 de grade, declanşată simultan cu o traumă minoră la un membru inferior. Cele câteva zile în care s-a temporizat au avut un impact mai mult negativ asupra copilului, fiind internată direct la Anestezie şi Terapie Intensivă. Urma să facă şi tratamentul chirurgical necesar“, a precizat Tamara Solange Roşu, me­dic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

În urma inves­tigaţiilor, s-a constatat că fetiţa suferă de osteomielită şi că va avea nevoie de mai multe zile de spitalizare şi tratament de specialitate. Osteo­mielita reprezintă o inflamaţie a osului şi a măduvei osoase, care apare în urma unei infecţii. Cauzele cele mai frecvente sunt fracturile deschise cu expunerea măduvei osoase şi micro­organismele patogene existente în circulaţia sângelui. În acest caz, urmează să se stabilească care a fost punctul de pornire al acestei infecţii. Afecţiunea este întâlnită mai des în cazul copiilor cu vârste între cinci şi 15 ani, deoarece se pot lovi foarte uşor, tăieturile sau zgârieturile fiind un punct de pornire pentru infecţia osoasă.

„Din păcate, sunt şi astfel de cazuri în care părinţii nu conştientizează gravitatea situaţiei, lăsând să se vindece încet, cu tratament la do­miciliu. Mama ne-a povestit că a crezut că e vorba doar despre febră, abia joi dimineaţa, când a văzut că fetiţa nu mai poate pune piciorul în pământ, iar febra nu mai scade, a venit la spital. Temporizarea în astfel de cazuri este în defavoarea soluţionării cazului“, a completat medicul ieşean.  

Comentarii