De Business

Punem punctul pe știi

Pădurea unui milionar ieşean dată de lichidator unei firme cu acţionari nemţi

joi, 05 martie 2015, 02:50
3 MIN
 Pădurea unui milionar ieşean dată de lichidator unei firme cu acţionari nemţi

Cele 800 de hectare de teren din portofoliul firmei Scala real Estate, deţinută de omul de afaceri Viorel Roman, au fost vândute pentru 750.000 de euro fără TVA. Afacerile lui Roman sunt în colaps.

Lichidatorul judiciar al firmei Scala real Estate, deţinută de omul de afaceri Viorel Roman, a reuşit să găsească un cumpărător pentru pădurea de 800 de hectare din judeţul Vrancea. Tranzacţia a avut loc la sfărşitul anului 2014, iar cumpărătorul a fost o societate cu capital nemţesc din Sibiu, înfiinţată în august 2014. Potrivit unui raport al administratorului judiciar, preţul de adjudecare a fost cel stabilit de către Adunarea creditorilor, respectiv de 930 euro fără TVA/ha.

Aceeaşi adunare stabilise şi un pas de supraofertare de 10 euro fără TVA/ha, dar cum nu au fost prezenţi mai mulţi ofertanţi, câştigătoare a fost firma SC Agri Holzinvest SRL, deţinută de cetăţeanul german Liviu Schuller şi alte două societăţi nemţeşti. „Comisia de supraofertare întrunită în data de 02.12.2014 a constatat faptul că au fost îndeplinite condiţiile privind publicitatea, că nu au fost depuse supraoferte şi a declarat astfel adjudecatar pe SC Agri Holzinvest SRL, la preţul de 930 euro/ha. Procesul verbal de supraofertare a fost depus la dosarul cauzei pe 02.12. 2014”, se arată într-un raport al administratorului judiciar Management Reorganizare Lichidare, societate deţinută de Corneliu Mititelu.

Potrivit unui calcul simplu, adminsitratorul judiciar a încasat circa 750.000 euro fără TVA pe pădurea lui Viorel Roman din judeţul Vrancea, în condiţiile în care preţul iniţial de evaluare, stabilit când terenul a fost scos la vânzare de Reiffeisen Bank pentru a recupera banii aferenţi unui credit, era de peste 2,5 milioane euro. Suma primită pe suprafaţa de pădure va ajunge în mare parte, după reţinerea comisionului lichidatorului şi plata taxei către UNPIR, la Reiffeisen, însă deocamdată planul de distribuire a fost contestat de un creditor, iar împărţirea efectivă se va concretiza după o decizie a judecătorului sindic.

În prezent, firma omului de afaceri Viorel Roman este în faliment, iar singura activitate desfăşurată de administratorul judiciar constă în valorificarea activelor din patrimoniul firmei pentru a stinge datoriile totale de peste 66 milioane lei, potrivit tabelului definitiv de creanţe şi tabelului suplimentar de creanţe depus la dosar recent. După vânzarea suprafeţei de pădure, lichidatorul firmei a întocmit o nouă strategie de valorificare a activelor societăţii, aprobată de Comitetul Creditorilor în şedinţa din 23 ianuarie. Astfel, celelalte bunuri ale firmei vor fi scoase de câte două ori la licitaţie, la distanţă de două săptămâni, după care preţul va scădea cu câte 10% până la valoarea de 70%. Pasul de licitare va fi de 5% din preţul de pornire al activului licitat, dar nu mai mult de 50.000 lei, iar dacă nu vor fi valorificate bunurile se va recurge la modificarea strategiei.

Scala Real Estate a intrat în insolvenţă pe 14 iunie 2011, iar la doi ani distanţă judecătorul a aprobat un plan de reorganizare revizuit şi avizat de Adunarea Creditorilor societăţii. Cum planul de salvare s-a dovedit a fi nepotrivit, în octombrie 2014 s-a decis intrarea firmei lui Roman în procedura generală a falimentului.

 

 

Comentarii