Panarama de pe lume la Paşcani: Expropriaţi de pe centură primesc bani după 8 ani

miercuri, 13 august 2014, 01:57
2 MIN
 Panarama de pe lume la Paşcani: Expropriaţi de pe centură primesc bani după 8 ani

Sumele au scăzut la o treime. 99 de oameni vor primi, în medie, 686 de lei.

Păşcănenii expropriaţi pentru construirea şoselei ocolitoare a municipiului îşi vor primi despăgubirile la 8 ani de la preluarea terenurilor de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Guvernul a aprobat alocarea sumelor necesare despăgubirii cetăţenilor. „Şoseaua este gata de vreo şase ani, cred. Încă nu eram director pe atunci. Abia acum însă se primesc banii pentru despăgubiri”, a precizat şeful Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri, Ovidiu Laicu.

Prin HG 910/2006 fusese aprobată despăgubirea a 108 persoane din Paşcani şi Blăgeşti, pentru o suprafaţă totală de 7,32 ha. Suma alocată prin hotărârea de Guvern, de 298.400 lei, ar fi urmat să fie virată către CNADNR în decurs de 15 zile. Prin noua hotărâre, emisă luni, a fost modificată atât lista persoanelor despăgubite, cât şi valoarea totală a sumelor ce vor fi primite. Astfel, un număr de 99 de locuitori din Paşcani şi Hărmăneşti vor primi despăgubiri în valoare de 67.952 lei, pentru o suprafaţă totală de 5,21 ha. De la o valoare medie a despăgubirilor de 4,07 lei/mp, acestea s-au redus acum la 1,3 lei/mp. „Nu ne-am ocupat noi direct de exproprieri. S-au făcut evaluări la momentul respectiv, dar prin Companie”, a spus Laicu. Banii urmează să fie viraţi persoanelor expropriate în termen de 30 de zile.

Şoseaua construită la Paşcani reprezintă o deviere de 3,4 km a DN 28A, prin Blăgeşti şi Paşcani. Şoseaua de centură propriu-zisă a municipiului se află încă în stadiul de proiect. Conform acestuia, ea ar urma să înceapă de la pasarela de la Blăgeşti, să treacă peste un pod nou peste Siret, pe lângă staţia de spălare a vagoanelor CFR, trecând prin Vatra, prin Sodomeni, până în Gâsteşti, unde ar urma să intersecteze DN 28A. Valoarea proiectului este estimată la 70 milioane lei.
 

Comentarii