Părinţii micuţei răposate Marinela nu se vor mai numi mamă şi tată

vineri, 24 mai 2013, 01:50
4 MIN
 Părinţii micuţei răposate Marinela nu se vor mai numi mamă şi tată

Cei doi părinţi ai fetiţei înecate rămân şi fără ceilalţi doi copii. Micuţa Marinela Drăguşanu, din Hârlău, a murit în fântână deoarece nimeni nu a auzit-o cum strigă după ajutor. Părinţii ei beau pe la rude şi au constatat dispariţia fetiţei abia după două zile.  „Protecţia Copilului“ îi va decădea din drepturile de mamă şi de tată

Părinţii Marinelei Drăguşanu, fetiţa de numai şase ani care s-a înecat într-o fântână, vor rămâne şi fără ceilalţi doi copii. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi au acţionat prompt după drama petrecută în Hârlău şi au sesizat Instanţa de Judecată în vederea emiterii unei sentinţe civile. Imediat după ce aceasta se va pronunţa, cei doi minori vor fi luaţi din familie şi integraţi în sistemul de protecţie a copilului. Până atunci, cazul va fi monitorizat cu atenţie de asistentul social din Hârlău.

O frică puerilă a ucis-o

Modul în care micuţa de şase anişori s-a stins este strigător la cer, iar reprezentanţii Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă au demarat deja măsurile legale pentru a-i proteja măcar pe fraţii copilei, un băiat şi o fetiţă, amândoi cu vârste până în 14 ani. Viaţa Marinelei a fost curmată înainte de vreme tocmai de cei care au adus-o pe lume, neglijenţa lor conducând la marea nenorocire petrecută Hârlău. Dacă lăsau măcar pentru o clipă paharul din mână şi-şi aminteau că sunt părinţi, tragedia nu s-ar fi întâmplat. În timp ce ei se distrau şi beau, copilul lor a căzut duminică la prânz, pe 5 mai, într-o fântână şi s-a înecat, iar ei abia marţi, după două zile, au sesizat dispariţia acestuia şi au mers la poliţie. Fetiţa căzută în fântână a strigat degeaba după ajutor: localnicii care au case în zonă erau plecaţi în vizite la rude, iar copilul cu care se juca a fugit speriat şi nu a spus nimănui de întâmplare. El le-a povestit mai târziu rudelor fetei că a auzit cum aceasta striga disperată din fântână după ajutor, dar, de frică, a păstrat tăcerea. Lăsaţi nesupravegheaţi de către părinţi, cei doi copii au mers la câteva străzi distanţă de casele lor şi s-au jucat cu lanţul fără găleată cu care era scoasă apa din fântână. La un moment dat, fata a ajuns în fântâna adâncă de câţiva metri. „Băiatul a povestit că el învârtea coarba şi ea se ţinea de lanţ. După ceva timp, ea nu s-a mai putut ţine de lanţ şi a căzut în apă“, a spus unchiul fetei. Copilul cu care se juca i-a auzit strigătele disperate după ajutor, însă s-a speriat şi a fugit. Nimeni nu a fost acolo să o salveze, toţi cei care locuiesc în zonă fiind plecaţi la acel moment în vizită la rude. Unchiul copilei a povestit că băiatul de 9 ani a fugit acasă, ţinând secret tragedia. „Poate mai avea o şansă dacă striga sau mergea acasă şi spunea ce s-a întâmplat. Dar el a zis că a auzit cum fata ţipa şi, de frică, a fugit acasă. Abia după o zi a spus surorii sale că este un copil în fântână, iar aceasta a anunţat mai departe. Apoi, i-am spus să ne arate fântâna unde a căzut copila, dar el ne-a dus la altele, nu voia să ne îndrume spre cea unde s-au jucat“, a încheiat unchiul fetei.

240 de copii neglijaţi

Acum, DGASPC urmează să le anuleze părinţilor fetei dreptul de a se mai numi mamă, respectiv tată, în condiţiile în care câteva grame de alcool au fost mai importante decât micuţii de acasă. Mai mult, cei doi ar mai avea un copil în vârstă de 14 ani, pe care femeia l-ar fi părăsit într-un pătuc de spital, în maternitatea în care l-a născut. Acesta a fost luat de atunci în grija DGASPC, apoi fiind integrat în familia unui asistent maternal. Fetiţa şi băieţelul care locuiesc încă în casa părintească vor ajunge, în primă fază, într-un centru de plasament. Următorul pas este identificarea celor mai apropiate rude care ar putea îndeplini calitatea de tutore legal. În cazul în care nu există, DGASPC încearcă să-i integreze şi pe aceştia în familia unui asistent maternal.
Părinţi precum cei ai Marinelei există mulţi, din păcate, în judeţul Iaşi. Numai în primele trei luni ale anului, 240 de copii au fost victimile a diverse forme de abuz. Dintre aceştia, 139 au fost neglijaţi chiar de cei care i-au adus pe lume, uitând adesea de existenţa lor.

Comentarii