Partiturile lui Enescu, expuse astăzi la Muzeul Unirii din Iaşi

joi, 10 martie 2016, 02:52
1 MIN
 Partiturile lui Enescu, expuse astăzi la Muzeul Unirii din Iaşi

 Astăzi, de la ora 17.00, va avea loc, la Muzeul Unirii din Iaşi, o expoziţie despre opera celebrului compozitorul român George Enescu, intitulată „Un mare creator al secolului al XX-lea“. 

Aceasta este o expoziţie fotodocumentară, care cuprinde documente istorice cu privire la creaţia lui Enescu, fotocopii după partiturile originale ale compozitorului român, cu ştersăturile şi adăugirile sale. Aceasta va rămâne la Iaşi până pe 20 martie şi apoi va porni către toate capitalele din Europa unde îşi desfăşoară prezenţa un Institut Cultural Român.

„Expoziţia face parte din conceptul Enesciana, care a fost împlinit anul trecut. Avea 18 puncte, care, dacă se executau toate, ar fi fost de excepţie. Primarul Nichita nu s-a ţinut de cuvânt, fiindcă a promis că va denumi la Iaşi anul 2015 ca fiind anul Enescu, fiindcă s-au sărbătorit 60 de ani de la moartea acestuia“, a declarat Mihai Zaborilă, de la Asociaţia Prietenii Operei „Ion Goia“ din Iaşi, unul dintre organizatorii expoziţiei.

Acesta a mai insistat asupra importanţei faptului că această expoziţie are loc în aceeaşi sală în care, în Primul Război Mondial, începând cu toamna anului 1917, George Enescu a ţinut 20 de concerte cu o orchestră compusă din muzicanţi refugiaţi la Iaşi din toată ţara, dar şi din profesori şi studenţi ai Conservatorului.

 

Comentarii