Analize gratuite pentru donatori

Pas important în medicină la Iaşi. Se vor putea recolta celule stem de luna viitoare

sâmbătă, 13 aprilie 2013, 11:12
3 MIN
 Pas important în medicină la Iaşi. Se vor putea recolta celule stem de luna viitoare

De luna viitoare se va deschide la Institutul Regional de Oncologie un cabinet pentru donatorii voluntari.

Începând de luna viitoare, la Iaşi va exista o unitate de evidenţă a donatorilor voluntari de celule stem. Este vorba de un cabinet nou creat în acest sens, singurul din judeţ, care va funcţiona în cadrul Institutului Regional de Oncologie. „Rolul acestei unităţi este acela de a identifica potenţialii donatori de celule stem şi de a-i înregistra într-o bază de date după fenotip. Când cineva are nevoie de un anumit fenotip, din ţară sau din afară, se poate găsi foarte simplu donatorul compatibil cu materialul său genetic, accesând acest registru”, a declarat dr. Gabriel Dimofte, director medical IRO.
 
În primă fază, nu este vorba decât de o donare teoretică, nerealizându-se decât în momentul în care se cere fenotipul înregistrat. Cel care se oferă voluntar pentru transfuzie va urma un set de analize, i se va recolta o cantitate de sânge de 10 ml, se vor separa celulele, se va face tiparea, iar când apare solicitarea pentru transfuzie se şi realizează, tot în urma unei evaluări clinice şi biologice. Unul dintre avantajele înscrierii într-un astfel de program constă în faptul că, dincolo de a salva o viaţă, potenţialul donator beneficiază de investigaţii medicale gratuite, astfel aflând şi care este starea sa generală de sănătate.
 
De luna viitoare va începe să funcţioneze un accelerator nou
 
Tot de la 1 mai, se preconizează punerea în funcţiune a unuia dintre cele două acceleratoare de particule performante. Deşi conducerea IRO spera ca acceleratorul mic, de 10 MeV, să poată fi utilizat chiar de luna aceasta, procedura de comisionare a început abia după 20 martie şi durează în jur de trei săptămâni. Până atunci, pacienţii cu diverse forme de cancer nu pot fi trataţi decât la acceleratorul care funcţionează de câţiva ani la Spitalul „Sf. Spiridon”, urmând ca ulterior să se efectueze şedinţe de radioterapie în paralel, la ambele aparate. Totuşi, dincolo de faptul că pacienţii diagnosticaţi cu cancer nu vor mai depinde de un singur accelerator, iar listele de aşteptare vor deveni mai aerisite, finanţarea necesară pentru serviciile celui de-al doilea aparat nu este un capitol nesemnificativ. Astfel, conducerea IRO s-a pregătit pentru o negociere cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate destul de anevoioasă. Lunar, pentru serviciile de radioterapie efectuate cu un singur accelerator, doar pentru pacienţii trataţi pe foaie de zi, în ambulatoriu, se duc aproximativ 250.000 de lei. Dacă utilizând un singur accelerator se realizau, timp de 30-31 de zile, 780-800 de şedinţe, odată cu punerea în funcţiune a celui de-al doilea aparat, numărul acestora poate ajunge şi la 1.350, potrivit managerului IRO, iar banii necesari vor fi, implicit, mai mulţi. În aceeaşi măsură, va creşte şi adresabilitatea pacienţilor către unitatea medicală.
 
Deja, analizând activitatea desfăşurată în cadrul IRO în primul trimestru, se observă o solicitare destul de mare din parte persoanelor diagnosticate cu diverse forme de cancer. „În primele trei luni, am avut 2.779 de pacienţi externaţi din spitalizare continuă, faţă de 8.700, câţi au fost într-un an întreg, în 2012. Rulajul pe fiecare pat a fost de 10 pacienţi, iar ICM (n.r. – indicele de complexitate a cazurilor) realizat în 2013 a fost de 2,59, faţă de 1,43, cât avem trecut în normele cu CJAS”, a precizat Mirela Grosu, managerul IRO. Intervenţii chirurgicale s-au realizat, în medie, 10 pe zi, iar în total, în primul trimestru, 663, faţă de 1.450, câte au fost anul trecut. Şi numărul consultaţiilor din ambulatoriu a fost semnificativ, ajungând la aproape 8.000. Ca număr de evaluări medicale zilnice, efectuate în regim de spitalizare de zi, IRO poate concura cu Unitatea de Primire Urgenţe, în ambele unităţi sanitare realizându-se, în medie, 125 de consultaţii în 24 de ore.

Comentarii