De Business

Punem punctul pe știi

Patronul de la Expo Market Doraly va prelua Moldova Mall?

Tranzacţia prin care va fi înstrăinat centrul comercial din centrului Iaşului este pe ultima sută pe metri.

sâmbătă, 15 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Patronul de la Expo Market Doraly va prelua Moldova Mall?

Complexul comercial Moldova Mall va fi preluat de către omul de afaceri bucureştean Gheorghe Iaciu. Suma la care se va finaliza tranzacţia nu a fost încă dezvăluită, dar surse apropiate afacerii susţin că Iaciu va fi nevoit să achite datoriile companiei din Iaşi.

 

„Ziarul de Iaşi” a anunţat în exclusivitate, la începutul acestei luni, de intenţia fondului britanic de investiţii Equest Balkan Properties de a vinde complexul Moldova Mall. După ce în urmă cu 7 ani omul de afaceri Dănuţ Prisecariu vindea către Balkan cu 34,5 milioane centrul comercial, acum George Teleman, care ulterior a achiziţionat mall-ul ieşean pentru doar 5 euro, renunţă la afacerea de la Iaşi. Chiriaşii de până acum de la ultimul etaj al Moldova Mall, firma Art House, au fost notificaţi încă de la sfârşitul lunii ianuarie că noul proprietar nu va mai dori să renegocieze contractul, astfel că au eliberat spaţiul. Cel mai probabil, după definitivarea tuturor negocierilor şi încheierea contractului de vânzare – cumpărare, şi alţi chiriaşi vor fi notificaţi cu privire la rezilierea contractelor de închiriere deoarece se va schimba destinaţia clădirii. După cum am prezentat şi în articolul precedent, se pare că vor fi închiriate spaţii comerciale doar la primele două etaje, în timp ce la etajele 3 – 6 vor fi amenajate spaţii pentru birouri. O altă informaţie care circulă printre chiriaşi este că restaurantele de la etajul 5 ar urma să fie mutaţi la etajul al doilea. Deşi a fost contactat de mai multe ori în ultimele zile pentru a oferi informaţii referitoare la tranzacţie, George Teleman a fost de negăsit. Totodată, noul proprietar al complexului nu a răspuns apelurilor telefonice repetate pentru a oferi detalii. Totuşi, veridicitatea tranzacţiei a fost confirmată de un asociat al omului de afaceri Gheorghe Iaciu. „Tranzacţia de care îmi spuneţi este reală, dar nu sunt în măsură să vă spun date. Eu sunt asociat cu domnul Iaciu la o firmă din Constanţa, dumnealui stă mai mult la Bucureşti şi chiar acum e într-o şedinţă. Lăsaţi-mi numărul de telefon şi vă va suna”, ne-a spus Daniel Palade, asociat cu Iaciu în firma Doraly Mall din Constanţa.

 
 
Cine este Iaciu
 
Gheorghe Iaciu este un jucător puternic pe piaţa imobiliarelor din Bucureşti, fiind dezvoltatorul unui mare parc comercial din Bucureşti, Expo Market Doraly, unde acţionar majoritar este în prezent firma EMD Investment S.A.R.L. din Luxemburg. Potrivit articolelor din presa centrală, după începere crizei imobiliare, Iaciu a efectuat printre singurele tranzacţii importante din acea vreme, vânzând 50% din acţiunile firmei către un fond de ivnestiţii al băncii britanice HSBC, într-o afacere estimată la 70 milioane euro. Iaciu mai deţine un mall în Constanţa (peste 12.000 mp) şi iar în mai 2013 a cumpărat pachetul de 6,15% deţinut de Templeton Asset Management la dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP), participaţia urcând astfel la peste 29%. Potrivit mfinante.ro, compania Expo Market Doraly a avut anul trecut, cu 0 angajaţi, o cifră de afaceri de 39,4 milioane lei (venituri de 62,5 milioane lei) şi a înregistrat o pierdere brută de 13 milioane lei. Pe de altă parte, firma Rivium Galeria Mall, prin care era administrat compelxul Moldova Mall, a avut anul trecut tot cu 0 angajaţi o cifră de afaceri de 7,3 milioane lei (venituri de 43,6 milioane lei) şi un profit de 18,1 milioane lei. (Paul B|LHUC)

 
 
 
 

 

 

Comentarii