Pe aceste cinci bulevarde se montează radare fixe. Aveţi grijă cu viteza!

sâmbătă, 09 mai 2015, 01:51
3 MIN
 Pe aceste cinci bulevarde se montează radare fixe. Aveţi grijă cu viteza!

Municipalitatea va monta radare fixe pe cinci bulevarde într-o primă etapă. Viceprimarul Mihai Chirica a declarat ieri că acestea sunt Nicolina, Independenţei, Copou, Păcurari şi Bucium.

Potrivit edilului, a fost semnat deja un acord în acest sens, iar procedurile de achiziţie a aparatelor vor demara săptămâna viitoare. Chirica a explicat că s-a luat această decizie pentru a creştere siguranţa în trafic, în contextul în care pe unele străzi modernizate recent şoferii nu mai ţin cont de reguli. Intenţia Primăriei de a monta radare fixe vine la o lună după ce Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat că nu mai dispune de astfel de aparate care să funcţioneze. „Am făcut un plan plecând de la protocolul de colaborare semnat între departamentele rutiere ale Poliţiei Municipiului şi Poliţiei Locale, acord încheiat în această săptămână, şi care se referă la creşterea gradului de siguranţă în circulaţia rutieră. A fost o creştere alarmantă de accidente rutiere în primul trimestru pe străzile largi. De exemplu, anul trecut, în acelaşi interval, nu am avut niciun accident pe Nicolina, iar, odată cu finalizarea lucrărilor de asfaltare, accidentele au crescut acolo pentru că lumea nu respectă restricţiile de circulaţie”, a declarat viceprimarul.

 
Lotul II de bulevarde
 
Potrivit acestuia, după amplasarea radarelor fixe pe cele cinci bulevarde mai sus menţionate, Primăria va începe montarea aparatelor şi pe alte artere, nominalizând în acest sens bulevardul Tudor Vladimirescu. Pe toate bulevardele incluse în proiect vor fi montate şi camere video. „Noi am luat avizul de la Poliţia Rutieră şi de la Comisia de Circulaţie. Începând cu săptămâna viitoare demarăm procedurile de achiziţie după care le vom monta efectiv. Încă nu avem o estimare privind costurile, urmează să stabilim procedura de achiziţie”, a comunicat viceprimarul. Deocamdată, pe raza oraşului există trei radare fixe: în Păcurari (Kaufland), Copou (Universitatea „Al.I. Cuza”) şi Bucium (zona „Plopii fără soţ”), dar acestea nu sunt funcţionale. Potrivit unor declaraţii recente ale şefilor IGPR, Poliţia „nu mai dispune de sisteme fixe funcţionale, cu rol de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor” în ţară. Astfel, depistarea vitezomanilor se realizează prin intermediul a aproape 640 de radare mobile repartizate la nivel naţional.
 
Iaşul va fi împânzit cu semafoare din toamnă
 
În prezent, Primăria desfăşoară lucrări pentru înfiinţarea unui sistem de management al traficului prin care, la final, vor fi montate 1.242 de semafoare. Proiectul presupune semaforizarea a aproape 20 de intersecţii noi, alături de refacerea sistemelor existente deja în intersecţii. Deocamdată, circa 600 de semafoare au fost amplasate sau înlocuite.
Perimetrul în care va funcţiona sistemul de management al traficului este delimitat de capăt Păcurari – b-dul Carol I (de la Universitatea „Al.I.Cuza”) – intersecţie Podul de Fier – Baza 3 – intersecţie Bucium cu bdul. Poitiers – capăt CUG – pasaj Nicolina – Galata – Spitalul de Recuperare – Zimbru (Dacia) – Canta. La finalizarea proiectului, aproape 100 de intersecţii vor fi incluse în sistem, iar cele mai multe semafoare „inteligente” vor fi dotate şi cu camere video pentru fluidizarea traficului în timp real dintr-un centru de monitorizare din zona Cantemir.
 
 
 

Comentarii