Pentru câteva comune, inventarul terenurilor se amână pentru Paşte

miercuri, 01 aprilie 2015, 01:51
2 MIN
 Pentru câteva comune, inventarul terenurilor se amână pentru Paşte

Inventarierea terenurilor din judeţ nu s-a finalizat nici la ultimul termen avansat de conducerea Prefecturii. Cele 98 de comune şi oraşe din judeţ ar fi trebuit să înainteze Prefecturii situaţiile privitoare la terenurile disponibile şi la cele revendicate din raza lor teritorială până ieri.

Cu toate acestea, la o şedinţă convocată de prefectul Dan Cârlan, 10 comune au solicitat o nouă amânare. Astfel, primarii comunelor A.I. Cuza, Andrieşeni, Bivolari, Ciurea, Grajduri, Mirosloveşti şi Oţeleni s-au angajat să predea situaţiile solicitate până pe 10 aprilie. Primarii altor trei comune, Sireţel, Valea Seacă şi Victoria nu au fost prezenţi la şedinţă. „Cu cei trei voi discuta telefonic despre ce probleme au întâmpinat şi vom stabili un nou termen. Mă aştept oricum ca până de Paşte să avem inventarierea finalizată. Nu s-a respectat termenul indicat, într-adevăr, dar se poate spune că lucrurile stau cu totul altfel acum. Am început anul cu doar 4 comune rezolvate şi 94 de localităţi «defecte». Acum, am rămas cu 10 comune nerezolvate, ceea ce nu este rău pentru un interval de doar trei luni. În sfârşit, le putem număra pe degete”, a declarat prefectul Dan Cârlan.
 
Motivul invocat de majoritatea primarilor pentru întârzierea inventarierii impuse de Legea 165/2013 a fost faptul că, din lipsa fondurilor necesare, măsurătorile cadastrale au început cu întârziere. În cazul comunei Ciurea, au fost identificate mai multe suprapuneri de terenuri, fiind necesară analizarea fiecărui titlu emis în parte. Una din cele mai complicate situaţii s-a înregistrat la Mirosloveşti.
 
În anul 2005, satul Ciohorăni s-a desprins din Mirosloveşti, devenind comună de sine stătătoare. Limitele administrative exacte dintre cele două localităţi nu au fost însă stabilite nici până acum. Nici graniţa dintre comunele Mirosloveşti şi Ţibucani (din judeţul Neamţ) nu este certă. În 1968, când au fost stabilite limitele administrative ale localităţilor din România, graniţa dintre Mirosloveşti şi Ţibucani a fost stabilită ca fiind râul Moldova. Acesta şi-a mutat însă albia cu câteva sute de metri, ceea ce a complicat delimitarea terenurilor aparţinând celor două comune.
 

Comentarii