PL: Ne aliem cu comuniştii dacă sunt de acord cu Unirea cu România

vineri, 06 noiembrie 2015, 02:49
2 MIN
 PL: Ne aliem cu comuniştii dacă sunt de acord cu Unirea cu România

Partidul Liberal (PL), al lui Mihai Ghimpu, şi deputaţii Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM) au respins ieri posibilitatea participării la o alianţă de guvernare cu facţiunea comunistă a lui Vladimir Voronin.

Deputaţii PPEM nu vor participa la formarea unui guvern alături de comunişti, a declarat liderul formaţiunii, Iurie Leancă, fost premier liberal-democrat, subliniind că Republica Moldova are nevoie de o majoritate parlamentară stabilă proeuropeană, iar singura soluţie este o alianţă cu Partidul Liberal Democrat (PLDM). "Nu cred că putem găsi abordări comune cu reprezentanţii comunişti", a insistat Leancă, adăugând că cei trei deputaţi neafiliaţi ai săi nu vor vota pentru o alianţă din care să facă parte şi facţiunea comunistă.

La rândul său, Partidul Liberal a afirmat că nu va participa la formarea unei majorităţi parlamentare şi a unui guvern alături de Partidul Comuniştilor. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a adăugat în glumă că o "coaliţie cu comuniştii" ar fi posibilă numai dacă aceştia ar vota actul unirii cu România. Singura soluţie, potrivit lui Mihai Ghimpu, este o coaliţie PLDM-PD-PL, la care să participe şi deputaţii grupului condus de Iurie Leancă.

PLDM a decis miercuri să treacă în opoziţie şi să nu participe la formarea unei noi majorităţi parlamentare şi a unui nou guvern, acuzându-i pe democraţi că au provocat deliberat această criză prin faptul că au votat împreună cu socialiştii şi comuniştii moţiunea de cenzură împotriva guvernului din care şi PD făcea şi el parte.
Liderul PD, Marian Lupu, care a început deja consultări cu Partidul Comunist, a justificat gestul formaţiunii sale prin faptul că după arestarea fostului lider PLDM Vlad Filat, într-un răsunător dosar de corupţie, alianţa de la guvernare — compusă din PLDM, PD şi PL — pierduse majoritatea.

 

Comentarii