Vacanţă sau transhumanţă

Pleacă oile la munte, să aibă succese multe

duminică, 14 mai 2017, 11:54
2 MIN
 Pleacă oile la munte, să aibă succese multe

Deşi românii mănâncă miel / ce cred ei că e miel doar de Paşti, transhumanţa e bine marcată anual de Sâmbra Oilor (plecarea oilor la munte) şi Răvăşitul Oilor (încheind ciclul "oile pleacă, dar mai şi vin"). 

Sâmbra a fost duminică, în Ţara Oaşului, conform vechilor ritualuri (mai ales pe bază de chef şi voie bună), dar oi din toată ţara pleacă zi de zi spre munţi, circulând turmă la turmă. Corespondenţii noştri ne ţin la curent!

Turmele din Hămesiţi au plecat la munte sub îndrumarea unui colectiv de ciobani condus de baciul Moldovean; s-au întors după două ore, din cauza unei alunecări de teren. Cum în localitate cheful continua, baciul şi ciobanii au revenit la treabă şi au decis că, de vreme ce turmele au plecat la munte şi s-au întors, transhumanţa pe 2017 s-a încheiat cu bine.
 
 Şi ciobanii din Consumatori au plecat spre munte, dar s-au oprit la motel, lăsând turmele în parcare, şi s-au culcat. Luni au ajuns la popasul turistic cu ciorbă de burtă; marţi, la o pensiune, să se dreagă (au plătit în oi). Miercuri au mai mers doi kilometri, schimbând doi miei pe vin. Joi s-au rătăcit. Ieri au sunat la Primărie, să anunţe că au ajuns la munte şi să ceară bani, "că aici, în Poiană, cazarea e scumpă".
 
 După scufundarea navei militare ruseşti de un vapor cu oi de la noi, în armata rusă a sporit vigilenţa, de parcă turmele în drum spre munte ar fi trupe în marş, iar ovinele noastre au primit nume de cod: oile sunt "infanterişti marini", mieii "elevi de şcoală militară", berbecii "unităţi antitanc", câinii şi măgarii "personal auxiliar", ciobanii sunt "comandanţi companii", iar fiecare baci poartă numele de cod "Amiralul".
 

Comentarii