ÎNCONDEIERI

Portalul denunţătorilor anonimi

joi, 11 iunie 2015, 01:50
1 MIN
 Portalul denunţătorilor anonimi

De câteva zile, la recomandarea unui prieten, citesc, cu un ochi râzând şi cu altul plângând, un portal de internet intitulat teiadna.ro

Într-un articol publicat în volumul The Meaning of Folklore (Semnificaţia folclorului), etnologul american Alan Dundes nota că folclorul poate fi considerat o „etnografie autobiografică”, o oglindă culturală în care se reflectă imaginea unui popor despre sine. Fără a insista asupra demonstraţiei pe care autorul menţionat o propune în sprijinul tezei sale, e suficient să constatăm că, în condiţii propice, prefacerile din cotidian se pot constitui în nuclee ale unor ţesături foclorice mai mult sau mai puţin rezistente la trecerea timpului.

De câteva zile, la recomandarea unui prieten şi cu gândul la oglinda culturală a lui Dundes, citesc, cu un ochi râzând şi cu altul plângând, un portal de internet intitulat teiadna.ro. Vă rog să lăsăm deoparte faptul că denumirea nu e deloc încurajatoare pentru potenţialii furnizori de denunţuri. Cum să-ţi vină a scrie pe un site, când vezi, negru pe alb, că te ia DNA-ul? Mai potrivit ar fi fost să se formuleze denumirea în spirit popular şi la persoana a treia: ladnacuei.ro, dnapeeipemamalor.ro, luaiardnasaiia.ro sau ieieidna.ro.

Site-ul pomenit constă într-o hartă a României deasupra căreia stă scris, cu litere de-o şchioapă, următorul mesaj patriotic, de tip interogativ-exclamativ: „Ai asistat la vreo faptă de corupţie ? Cunoşti un funcţionar public care a comis o infracţiune? DENUNŢ|-L… şi salvează-ţi ţara!”.
E limpede, nu? Ţara cu denunţuri se salvează. S-a schimbat lozinca, nu e cum o ştiam. Înainte era cu „Ţării, cît mai mult cărbune!” şi cu „Ţării, cît mai mulţi copii!”, acum se lucrează cu „Ţării, cât mai multe denunţuri!”. Très bien. Trădare să fie, dar s-o ştim şi noi.
Tot ceea ce denunţătorul binevoitor are de făcut e să apese pe butonul roşu cu majuscule şi să scrie un denunţ. Aparent, nu e mare scofală. Formularul denunţului cuprinde numele „d-lui/d-nei infractor”, funcţia ocupată, judeţul de provenienţă, partidul de apartenenţă, rubricuţa cu amănunte şi butonul de adăugare a dovezilor (imagini, filmări, documente). Identitatea denunţătorului e, fireşte, protejată.
Mai apoi, cineva, nu se ştie cine, va lua în seamă datele, le va verifica şi va stabili dacă a fost sau dacă n-a fost faptă de corupţie. Totodată, portalul le oferă curioşilor câteva beneficii: să caute infractorul, să vizualizeze denunţurile recente şi să consulte arhiva.
Ar fi fost instructiv ca făurarii portalului – nişte daci, desigur – să publice câteva informaţii de interes public. Să ni se arate, de pildă, cine-s denunţătorii cei mai spornici, moldovenii, muntenii sau ardelenii, care-s judeţele fruntaşe în producţie şi care-s codaşele, ce tipuri de fapte de corupţie sunt cel mai frecvent denunţate ş.a.m.d. În locul acestor detalii, aflăm doar că, până în prezent, s-au înregistrat 680 de denunţuri, ceea ce ar constitui o medie de 16 denunţuri/unitate administrativ-teritorială.
Dacă tot am prezentat site-ul, să luăm aminte şi la cele scrise de patrioţii care şi-au jertfit din timpul şi cunoştinţele lor pentru a-i expune pe răufăcătorii care au distrus ţara. Dăm exemple, nu prea multe, ignorând numele „infractorilor”, apoi le comentăm:
1) De la „un clujean” transcriere: „Buna seara!!! Domnul doctor O.R. de la clinica Girurgie 1 din Cluj Napoca, a pretins o suma de 230 de Euro, pentru ca sa il opereze pe tata(2012 in luna iulie), operatie care a fost nereusita, si care i-a cauzat decesul tatalui meu, si in urma careia am ramas ravasiti. Acest medic nici nu a vrut sa intre in sala de operatie pana nu a primit banii!!!”.
2. De la Cristi dîn Bucureşti: „Va rog din suflet, studiati acest articol scurt dar condensat. Aveti destule motive incat SA FACETI CEVA. Sunteti singurul site in care am incredere partiala, dar imi doresc mai multa cu trecerea timpului si rezultate. Multumesc. (n.r. – Urmează articolul)”.
3. Din Caras-Severin, despre un domn: „Acest om este un escroc international, imbracat bine, vorba frumoasa si studii .Fostul sot al R. M. Nu are nimic pe numele lui . A pierdut si casa parintilor, iar tatal lui a murit de inima rea. M-ai este numit si ,,regele fierului” a taiat si a vandut tot. Anul trecut a incercat sa faca o ,,afacere ” la Casa Vernescu dar i-a tepuit pe toti”. Portretul are încheiere afectivă: „Ne lipsim si de bani numai sa-l vedem in fata justitiei si cu bratari ca tare rau a mai facut oamenilor”.
4. Din Olt, despre şeful CJ: „Bani de la fondurile europene împărţi de el si clica la GAL-URI, au mâncat o gramada de bani”.
5. De la Constanţa, despre un inspector ITM: „cucoana asta este o spagara nenorocita care nu rezolva abuzurile reclamate de angajati nu pun intrebari de ce salariatii sunt trecuti la 2 ore chiar daca muncesc 8 . se face ca nu observa statele false. inchide ochii la oamenii obligati sa munceasca sambete si duminici, paste,1 mai …fara sa fie platiti suplimentar sau dublu chiar daca ei au facut reclamatii ca altfel vor fi dati afara”.
6. Din judeţul care era să aibă capitală culturală europeană: „A primit de la hotii politici din partile Hirlaului spaga UN PUI DE ELEFANT, pt asi termina gradina zoologica si partia de schi. Ce daca Camatari au luat spaga pui de lei, eu cat iam ajutat pe hoti impreuna cu sergenti mei care dau NUP, sa iau si eu macar un pui de elefant”.
Comentarii: Pe de o parte, e îmbucurător că lumea nu mai ştie cum se ticluieşte un denunţ profesionist. Trăiam cu groaza că nu mai scăpăm de meseriaşii în domeniu. Pe de altă parte, e întristător că nu există şi un DNA al Limbii Române (DNALR). Dragi delatori, ca şi corupţia, debandada lingvistică distruge România! Hai, jos hoţii şi mafia, sus limba şi patria! Patriotul adevărat după exprimare se cunoaşte!
 
Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii