Poveste IEŞITĂ din comun. Mihail Gorbaciov: Între DRAGOSTE şi putere / VIDEO

sâmbătă, 01 martie 2014, 13:31
5 MIN
 Poveste IEŞITĂ din comun. Mihail Gorbaciov: Între DRAGOSTE şi putere / VIDEO

Mihail Sergheevici Gorbaciov, născut pe 2 martie 1931, fost conducător al Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991.ncercările sale de reformă au dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi la prăbuşirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Fulgii de zăpadă

Toate acestea se ştiu deja, iar ceea ce se nu prea se ştie despre ultimul lider al URSS iese la iveală din cărţi care fac deliciul cititorilor ruşi.În primul rând este vorba despre picanteriile romantic istorisite de către scriitorul şi fostul diplomat rus Vladimir Fedorovski în "Viaţa secretă a ţarinelor". Mihail Sergheevici, născut în satul Privolnoie, într-o familie de ţărani (până la vârsta de 15 ani lucrase la "colectivă"), a cunoscut-o pe Raisa, viitoarea soţie în anii ’50.

El urma la Moscova cursurile Facultăţii de Drept, iar ea era pe atunci studentă tot la Moscova, dar la filosofie. Venea din Siberia, mama casnică, tatăl ceferist, bunicul troţkist. "Mihail o remarcase deja de câteva ori la clubul studenţilor pe acea fată îmbrăcată foarte îngrijit.
Nu reuşea să-şi mai ia ochii de la fulgii de zăpadă topiţi care luceau în genele ei lungi", notează Fedorovski. "La bibliotecă, cu o carte pe genunchi, îşi înclina capul, oferind privirilor admiratorului ei o ceafă fină până acolo unde începea curba umerilor".

Avea grijă

Gorbaciov luptase ca să se apropie de această fată frumoasă şi inteligentă: "Sub aerul ei de copil bosumflat, această Cenuşăreasă moscovită nu era deloc o novice", mai spune Fedorovski. De altfel, Gorbaciov va sublinia mai târziu, undeva în amintirile sale: "Cum am văzut-o pe această micuţă, am trăit numai frământare şi fericire". Credea că o va pierde după ce ea i-a spus că e mai bine să rupă relaţiile, deoarece nu e pregătită psihic – tocmai se despărţise de alt bărbat. Dar Mihail a fost insistent şi iată că în 1953 se căsătoreau, după ce el se angajase muncitor sezonier ca să îşi poată cumpăra primul costum şi o rochie pentru ea.

După terminarea studiilor au "hoinărit" în sudul Rusiei. Ca să reuşească, Mihail avea două variante: ori KGB, ori partidul. Raisa îl sfătuieşte să “îmbrăţişeze" calea politică, Gorbaciov devenind în zece ani din comsomolist, secretar federal al regiunii Stavropol. Norocul lui a fost iar Raisa, la noroc adăugându-se şi… un sanatoriu de lux din regiune unde se tratau soţii Andropov (Iuri Andropov era şeful KGB). Raisa avea grijă să nu le lipsească nimic, iar Mihail discuta cu Andropov necesitatea unor reforme. Astfel, soţii Gorbaciov au început să facă parte destul de des din delegaţiile oficiale trimise în străinătate.

Protectorul lor

În curând, Gorbaciov va ocupa postul de secretar al Comitetului Central al PCUS, însărcinat cu agricultura, cuplul mutându-se la Moscova. Raisei nu-i prea pria, şi aceasta o recunoaşte şi Gorbaciov în "Memoriile" sale: "În realitate, nu şi-a putut găsi niciodată locul în grupul «soţiilor de la Kremlin» şi nu s-a împrietenit strâns cu nici una dintre ele. Aceste reu­niuni de femei o frapau în mod deosebit prin climatul impregnat de suspiciune, de linguşeală şi de lipsă de jenă".

Protectorul lor, Andropov, moare şi cuplul mai are de aşteptat până la urcarea la putere, în 1985. Astfel, din martie 1985, ea va organiza Kremlinul, de la forţele de protecţie, personalul de serviciu, bucătari, menajere până la grădinari. Nu angaja pe nimeni fără să îi studieze fotografia şi nu îi plăceau oamenii graşi! URSS era uimită: şeful statului se sfătuia permanent cu soţia sa, pornind de la lucruri politice până la lucruri "domestice".

Pregătirile

De exemplu, Fedorovski îşi aminteşte pregătirile primei călătorii oficiale a cuplului în Franţa: "Raisa a recitit autori francezi (…), s-a interesat la jurnaliştii francofoni despre noile tendinţe pariziene (…). Delegaţia care i-a însoţit era formată din 97 de persoane, fără a mai pune la socoteală jurnaliştii. 34 de oameni ai KGB-ului se ocupau numai de securitate".

La vizita oficială în România din 1987 a cuplului Gorbaciov, Elena Ceauşescu se pre­gătea să dea piept cu "monstrul". Fusese informată că Raisei îi place să se înconjoare de scriitori, pictori şi actori, şi i se "sugerase" că n-ar fi rău un spectacol grandios la Teatrul Naţional din Bucureşti. Măcar cu atât să epateze soţii Ceauşescu, din moment ce cu altceva n-au reuşit, dacă e să ne luăm tot după "Memoriile" lui Gorbaciov: "Mi se părea că asist la o reprezentaţie de circ".

După Revoluţie

La Teatrul Naţional din Bucureşti, Raisa "a admirat candelabrele şi a discutat cu Radu Beligan într-o franceză frumoasă", îşi aminteşte cineastul Pantelie Tuţuleasa. Conform dezvăluirilor făcute de-a lungul timpului, după Revoluţie, de foşti membri ai Securităţii, cuplul Gorbaciov ar fi avut o întrevedere privată furtunoasă cu soţii Ceauşescu la "Vila Lac 2" de pe malul Lacului Floreasca. De asemenea, se pare că Raisa nu a renunţat la obiceiul de a nu respecta întru totul programul vizitelor oficiale şi, la un moment dat, a pornit singură pe jos prin oraş, motivând că doreşte "să cunoască la pas Micul Paris"…

Pe 4 decembrie 1989, Gorbaciov îl convoca pe Nicolae Ceauşescu la Kremlin… Tot în decembrie 1989, Raisa Maksimovna se afişa într-un taior roşu la Vatican.
În prezent, Gorbaciov continuă spiritul monden al soţiei sale (Raisa s-a stins din viaţă în 1999) şi, aproape de fiecare când i se iau interviuri mărturiseşte cât de mult a ţinut la ea. Cine şi-ar fi închipuit în anii ’80 că Mihail Sergheevici va deveni peste ani, printre altele, imaginea casei de modă Luis Vuitton?

 

EVZ.ro

Comentarii