Prefectura contestă modul în care a fost ales viceprimarul la Paşcani

sâmbătă, 09 iulie 2016, 01:56
2 MIN
 Prefectura contestă modul în care a fost ales viceprimarul la Paşcani

Juriştii instituţiei consideră că nu se justifica un al doilea tur de scrutin pentru că Gabriela Nedelcu nu avusese contracandidat 

Votul pentru alegerea viceprimarului din Paşcani va fi reluat. Prefectura a înaintat o plângere prealabilă cu privire la modul în care fostul deputat Gabriela Nedelcu, actualmente consilier local din partea PSD, a fost ales ca viceprimar. “În urma unei sesizări făcute de unul din grupurile de consilieri locali municipali din Paşcani, cu ocazia exercitării controlului de legalitate, s-a constatat că actul administrativ, respectiv hotărârea Consiliului Local de alegere a viceprimarului a fost emis cu încălcarea articolului 57, alineatul (3) din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, drept pentru care am înştiinţat Consiliul Local Paşcani să analizeze situaţia în vederea revocării hotărârii menţionate”, a declarat subprefectul Bogdan Abalaşi.

Alegerea viceprimarului din Paşcani a provocat protestele consilierilor locali PNL. Conform legii, viceprimarul este ales în prezenţa a minim două treimi dintre consilierii în funcţie, cu votul majorităţii consilierilor aleşi. În cazul în care este necesar un al doilea tur de scrutin, nu mai este impus un cvorum de două treimi, iar viceprimarul este ales cu majoritatea consilierilor prezenţi. Dintre cei 19 consilieri locali din Paşcani, la şedinţă ar fi trebuit să fie prezenţi minim 13.

La şedinţă au fost prezenţi toţi 19 consilieri. Gabriela Nedelcu nu a participat la vot, în favoarea ei votând ceilalţi 9 consilieri PSD. Cum Nedelcu a obţinut un vot mai puţin decât majoritatea de 10 voturi necesară, PSD a propus organizarea unui al doilea tur, variantă respinsă de liberali, care au părăsit sala. În lipsa acestora, cei 10 consilieri rămaşi au fost suficienţi pentru a exista cvorumul, iar 9 voturi au reprezentat majoritatea voturilor celor prezenţi.

Juriştii Prefecturii au apreciat însă că organizarea unui al doilea tur de scrutin nu se justifica întrucât Nedelcu nu a avut un contracandidat. În aceste condiţii, ar fi fost necesară, în opinia Prefecturii, reluarea votului, în aceleaşi condiţii ca în primul tur. 

Comentarii